Stilfull futurism på Balmains första couture–visning på 16 år

Balmain är tillbaka på Couture Week med sin SS19 couture–kollektion

Balmain har återvänt till den prestigefulla couturevärlden med besked. Se alla looks från Balmains magiska SS19–visning på Couture Week i Paris.
25 januari, 2019

Det är kliniskt, vitt, silvrigt och högst futuristiskt. Balmain har återvänt till couturevärlden med besked.

Onsdagens visningar avslutades med en minst sagt minnesvärd comeback. Det franska modehuset Balmain, inbokade för gästvisning på SS19 Couture Week i Paris, återvände till couturescenen efter 16 års frånvaro. År 2002, när Balmain sist visade upp en couturekollektion, var Oscar de la Renta fortfarande vid rodret. Kollektionen gick i klassiskt svartvitt med nyckelplagg som kostymer och skjortor.

2019 års couture–visning signerad Olivier Rousteing anammar samma färgpalett – åtminstone till en början. Enligt Rousteing själv är inspirationen ett mycket kärt Paris och den franska skönheten. Kollektionen, som är både sfärisk och futuristisk, är inledningsvis vit men övergår sakta i silver– och pastelltoner.

Foto: Imaxtree

Vi har samlat alla bilder från Balmains couture-visning här:

Sfärisk elegans

Sfäriska former dök upp var och vartannat hos Balmain, framförallt i början av visningen. Accessoarer syntes i form av små, sfäriska ”B”–prydda väskor och armband i samma utförande, men även plaggen följde samma tema. Här ovan ser vi en elegant, pärlprydd klänning möta futuristiska sfäriska drag.

Den utnötta loggan

Logomania lever vidare, åtminstone om vi frågar Balmain. Utöver accessoarerna som pryds med bokstaven ”B” så går det även att skymta loggan i klänningar och kjolar. Det är okonventionellt, men mer diskret och tillbakalutat än tidigare skådat.

Pastellernas tid är nu

Balmains SS19 couture–visning är stundtals som att kliva i en ljuvlig pastellvärld. De vita skapelserna övergår i looks som behåller en vit bas men lyfter ljusgröna, ljuslila och ljusrosa nyanser. Skirt, vackert och svårt att inte förälska sig i.

Med en essens av sci-fi

För att återgå till accessoarer, så går inte sci–fi solglasögonen någon obemärkt förbi. Balmain väljer att styla drömlika, romantiska kreationer med tyngre, metalliska solglasögon. Den idylliska drömfaktorn dras ner en aning och vi får en hint av en alldagligare tolkning av couture – även om den fortfarande är i det lyxigaste slaget.

Olivier Rousteing på Balmains SS19 haute couture–visning på Couture Week i Paris

Olivier Rousteing efter Balmains SS19 haute couture–visning.

Se hela Balmain SS19 visningen från Couture Week i Paris här:

Läs mer:

Kraftfulla statements hos Viktor & Rolf på Couture Week i Paris

Trollbindande tyllmagi på Giambattista Vallis couture-visning

Modecirkus på Diors haute couture-visning – se alla bilder här