Stella McCartney: "Jag vill inspirera fler att göra ansvarsfullt mode"

Stella McCartney: "Jag vill inspirera fler att göra ansvarsfullt mode"

25 oktober, 2013

Hon designar åtråvärda kollektioner och värnar samtidigt om både människor, djur och vår jord – därför fick Stella McCartney H&M & ELLE conscious award i år. För varje kreation hon designar frågar sig Stella vad hon har gjort för att göra plagget lite mer hållbart. Filosofin: det är alltid bättre att göra någonting än ingenting. Stella tillstår att hon inte är perfekt själv, hon både flyger och kör bil. Men hon försöker att göra så mycket som möjligt: återvinna, släcka lamporna när hon går ut ur ett rum – och jobba med hållbarhet på alla plan i sitt företag.

– Jag tycker att modeindustrin verkar vara sist ut på planeten med att arbeta etiskt. Det hatar jag med min industri. Ibland får jag känslan av att alla dessa designer sitter på sina höga hästar och ser ner på vanliga dödliga och säger: ’Skit i det, det är päls, det är snyggt, darling!’ Det går inte att nå dem. Kedjorna är bättre på rättvisemärkning och ekologiska varor.

Vad betyder priset för dig?

– Det är en stor ära. Att få vara den första som tar emot ett nyinstiftat pris känns otroligt. Jag beundrar svenska ELLE och H&M för att ni tänker på det här sättet. Jag hoppas att priset uppmuntrar och inspirerar fler att göra mode på ett ansvarsfullt sätt.

Ditt bästa hållbarhetstips i vardagen?

– Jag försöker att behandla min omgivning som jag behandlar mig själv. Jag respekterar vår planet och mina medmänniskor. Om man tänker så kan man engagera sig för en god sak, som Köttfri måndag, och göra små förändringar, steg för steg.

av LOVISA LUNDSTRÖM

Väska, 1 590 kr, Stellamccartney.com. Sydd och tryckt för hand i Kenya via FN-projektet ITC som stöder utsatta kvinnor genom arbete och inkomst.