Står vi inför ett stort skifte i modekalendern?

Förra året lämnade designern Raf Simons, utan förvarning, sin roll som creative director på Dior. Spekulationerna löd att han tyckte tempot var för högt. En debatt om att modesystemet är trasigt tog fart. Sedan dess har andra designers följt med och klagat på modevärldens tempo. De menar att det måste finnas en annan lösning än att visa 4 – 8 kollektioner per år.
22 februari, 2016

Tom Ford leder nu vägen. Märket ändrar sin visningsordning och skapar tillsammans med brittiska Burberry och trendiga märket Vetements en ny rytm.

För ett par veckor sedan gick därför Tom Ford ut med att han flyttar sin visning för AW16 till september – för att anpassa sig mer till detaljhandeln och konsumenterna.

Burberry och Vetements flyttar också sina visningar. Vad innebär då detta? Jo, att dessa kollektioner kommer att finnas i butik samma dag som höstkollektionen visas på catwalken.

Märket Paul Smith har även gått ut med planer på att ändra sin visningsordning.

Detta innebär också att dessa märken kommer att sluta visa sina pre-kollektioner. De planerar även att slå ihop sina herr och dam-kollektioner.

Läs också: Susanna Strömqvist: ”Har catwalken spelat ut sin roll?”

Av Rosa Cruz