Ge din favoritväska en dag på ett spa

Så vårdar du din designerväska
28 oktober, 2012

Skönhetsvård för designerväskor blir allt vanligare. Nu ger vi dem inte bara vår kärlek i form av förtjusning – vi låter dyrgripen ta in på hälsohem.

Inte sällan kastar vi vår dyrt förvärvade designerväska över axeln och litar på att den ska stå emot såväl piskande vinterregn som stekande sol. Och när vår ständiga följeslagare i läder tappar stinget penslar vi på industriella produkter i hopp om att den ska återfå sin forna glans. Helt fel taktik, tycker Barbara Crouthamel, grundare till världens första spa för designerväskor. I stället för feta tvålar och vax menar hon att den rätta vägen till en välmående väska stavas skönhetsvård.

– Skinnet på en väska skiljer sig ytterst lite från människans hy. Givetvis måste produkterna och skötseln anpassas därefter. Tyvärr finns det väldigt lite kunskap om läder när det kommer till den här typen av väskor, säger hon.

Ett spa för designerväskor är en plats där väskan spelar huvudrollen. I jämförelse med till exempel skomakare har ett spa spetskompetens för det tunna, fina läder som just designerväskor oftast är tillverkade av.

Barbara Crouthamels spa, som ligger i New York, såg dagens ljus 2006. Året innan hade en vän som är väskdesigner fått problem. En nylevererad läderdyrgrip hade fått fläckar från ett par jeans.

Väninnan bad då Barbaras man, Gary Crouthamel, om hjälp. Han hade jobbat i närmare 40 år med att resta­urera läder på möbler och kallades ”lädergurun”. Nu ville väninnan att han skulle framställa en produkt som fungerade för hennes kreationer. Något han gärna tog sig an.

– Jag kommer alltid att minnas ögonblicket när vi testade produkten som min man framställt. Vanligtvis går det inte att ta bort färg från läder utan att det skadas, men det var precis vad vi lyckades med, säger Barbara.

Som en tjänst till väninnans kunder började hon sälja rengöringen via nätet. Tvivlet på att det skulle finnas en marknad för produkten var lika bortblåst som jeansfläcken på väskan. Snabbt växte både det egna utbudet och efterfrågan på makens expertis. Mindre än ett år senare hade Barbara öppnat ett av världens första spa för designerväskor. Och ryktet spred sig. Inom ett par år hade entreprenörer öppnat span i både Malaysia och Filippinerna under hennes vingar. Det senaste tillskottet finns i penningstinna shoppingmeckat Dubai och slog upp portarna i mars.

– Jag trodde aldrig att efterfrågan var så stor. Men det krävs många år och mycket övning för att bli professionell på det här. Det gör att det inte finns så många i branschen.

De väskor som kommer till spat kan behöva allt från en enkel uppfräschning till en total restaurering. En populär behandling är oljeutvinning. Då dras olja, som trängt in i handtagen och gjort dem mörka, ut ur lädret. En annan omtyckt behandling går ut på att återställa lädrets pH-värde. Har pH-värdet rubbats får lädret lätt repor, blir torrt och – i värsta fall – spricker.

– Många produkter som folk använder på sina väskor har alldeles för högt pH-värde. Designerväskor har i princip samma värde som vår egen hy. Just därför bör produkterna hämtas från skönhetsindustrin och inget annat.

Så hur går det till?

Man ser framför sig ett väntrum liknande det hos veterinären där välbeställda kvinnor tålmodigt väntar med sina älsklingar i knäet. Men nej. I designerväskvärlden skickar kunderna sina väskor till spat med bud, vilket för Barbara och hennes make innebär paketleveranser från världens alla hörn.

Bland avsändarna finns bland annat Pia Wolf Andersen från Köpenhamn. Hon hade precis köpt en vintage-väska från Chanel i modellen Lucky charm med ett nyvärde på över 45 000 kronor.

– Den var inte sliten, men jag ville fräscha till den. Dessutom hade den fått en liten fläck på undersidan som jag inte gillade. Har jag lagt ner så mycket pengar på en väska vill jag att den ska vara i toppskick, säger hon.

Först hade hon ingen aning om att det existerade span för väskor men via ett forum på nätet blev hon tipsad om fenomenet.

– Mina vänner tyckte först, precis som jag, att det lät lite underligt. Men sedan kändes konceptet helt logiskt. Däremot var det lite obehagligt att skicka i väg min väska så långt bort. Men hela tiden fick jag uppdateringar om var den befann sig. En månad senare var väskan tillbaka i ett fantastiskt skick.

Nästa steg blir att skicka ytterligare några designerväskor till Barbara.

– Jag ska föreslå att hon öppnar ett spa i Skandinavien. Det existerar inget liknande här och jag är helt övertygad om att behovet finns, säger Pia.

Och just behov är Barbara och hennes man vana att anpassa sig efter. För att kunna parera designernas nya modeller, lädertyper och problem som dyker upp framställer Gary hela tiden nya produkter. Den ständiga utvecklingen har till och med gett honom en ny titel: läderolog.

– Det är som en biolog fast för läder. En bättre förklaring på vad han gör finns inte. En sak är att skapa läderprodukter. Men att återskapa det sedan det en gång färdigställts är en helt annan vetenskap, säger Barbara.

Hon understryker vikten av en välvårdad väska.

– Folk tycker nog att vi är lite galna som gör det här. Men det handlar om att vara försiktig med sina investeringar. För det är precis vad en designerväska är. Man kan få väldigt mycket pengar för en vintageväska från Chanel men då måste den vara välbehållen. Precis som en veteranbil.

Sist men inte minst, vilka kriterier ska en väska ha för att platsa i facket designerväska? Barbara Crouthamel har en tydlig definition:

– Väskor som kostar över 4 000 kronor, som är tillverkade av en väldigt känd designer – och som alla vill ha.

❤ Använd inte handkräm. Det gör handtagen oljiga, vilket bidrar till att de blir mörka och i värsta fall spricker. Smörj även in handtagen med en olje­resistent kräm.

❤ Undvik direkt solljus. Det kan få väskan att ändra färg.

❤ Ha väskan i en kartong eller dustbag när du inte använder den dagligen.

❤ Fyll din väska med något om du ska ställa undan den. Det är svårt att återfå den rätta passformen om väskan en gång tappat den.

❤ Lägg aldrig väskan i en mörk garderob eller ett fuktigt utrymme under en längre tid. Se till att den får visst dagsljus.

❤ Skydda den från all form av färg från kläder och dylikt. Väskan suger åt sig färg när den får chansen. Lägg därför aldrig en ljus väska i en mörk dustbag.

❤ Impregnera väskan. Vattenfläckar är nästan omöjliga att få bort.

❤ Bläckfläckar försvinner med hjälp av ett vitt radergummi och oljefläckar genom att massera in majsstärkelse på fläcken.

❤ Dålig lukt tas bort genom att ställa en behållare, skål eller liknande, med bakpulver i väskan över natten.

1. Lädertyp och finish identifieras.

2. De tilltänkta produkterna prövas på en liten del av väskans yta.

3. Total rengöring och åter­ställning av pH-värdet.

4. Oljan från handtagen dras ut.

5. Hörn och specifika slitningar fixas till efter ägarens önskemål.

6. Färgmatchning och omfärgning.

7. Mjukgöring med speciella produkter som liknar skönhetsindustrins.

8. Kontroll av väskans nya skick.

Priserna ligger mellan 450 och 2 000 kronor beroende på behandling och väskans skick.

❤ Lovin my bags by Barbara öppnade sitt första, onlinebaserade, designerväskspa i New York 2006 – det första i världen. Därefter startade licensierade entreprenörer span i Malaysia, Filippinerna och Dubai under samma namn. Totalt har Lovin my bags by Barbara fyra span, varav ett är onlinebaserat.

❤ My bag spa är störst på marknaden. Förlagan öppnades i Singapore 2004, men först 2008 specialiserade de sig på designerväskor. Därefter öppnades, via franchise, span i Malaysia, Australien, Dubai och Thailand. My bag spa har i dag tio fysiska span – de tar endast emot väskor på plats – och två nya planeras öppna i år.

❤ Bag spa och Handbag spa limited är två mindre aktörer som öppnade i Singapore respektive England 2009.

av KAROLINA SKOGLUND foto ELISABETH TOLL/FOLIO-ID.COM