Därför är den silverblanka trenden helrätt just nu!

Därför är den silverblanka trenden helrätt just nu!

Högblankt, glitter, glans, 
skimmer – och allt ljus 
på mig! Stilproffsen fångar 
blickarna med silverblänk 
och kristallglitter.
29 november, 2017

Modeskaparna siktar mot stjärnorna den här säsongen – både bokstavligt och symboliskt. Med allt från zodiakmystik till futurism och discoglitter. Det är framför allt silverblanka material och gnistrande kristaller som drar blickarna till sig. Och det är långt ifrån bara partygarderoben som glittrar. Silver i alla dess former är säsongens nya favoritmetall, även till vardags. Från ytterplagg och skor till ögonskugga.

– Metallerna har blivit en färgskala bland alla andra, och det är nu framför allt kalla toner som silver, stål och aluminium som gör comeback efter att ha levt länge i skymundan av varma nyanser av mässing och guld, säger Louise Klarsten, trendanalytiker på Colourhouse.

Läs också: 11 glittriga skor till fest och vardags – här klickar du hem dem

De nya silverskimrande gråtonerna känns enligt Louise som ett modernare, urbanare val i både mode och inredning.

– Det speglar framför allt vår tids fokus på teknik och framtid. Det hårda, blanka och metallskimrande känns funktionellt, coolt och urbant – som en ny Macdator, säger hon.

Silvertonerna är dessutom enklare än guldpaletten att få in i en vardagslook.

Balenciaga.

– Det har blivit tillåtet att vara mer glammig i vardagen och då är det lättare att vräka på med silver än med guld. Det kan glittra om fötterna när du går ut eller i hemmet i form av en blank lampfot eller kudde. Men det handlar inte om bling den här gången, utan snarare om skimrande gråtoner som ger en känsla av vardagslyx, säger hon.

Läs också: Susanna Strömquist: ”Har catwalken spelat ut sin roll?”

På catwalken glänste det som aldrig förr när höstens kollektioner presenterades. Bland höjdpunkterna kan nämnas skimrande silverbroderier i både Maria Grazia Chiuris kollektion för Christian Dior och i Sarah Burtons utsökta kreationer för Alexander McQueen. Demna Gvasalias kromblanka detaljer inspirerade av snabba bilar hos Balenciaga. Säsongens glittrigaste bodysuit i Alessandro Micheles eklektiska kollektion för Gucci. Comme des Garçons omfångsrika teflonkreation – som för tankarna till någon form av obestämd, framtida skyddsdräkt eller rymdoutfit. Samt Karl Lagerfelds spektakulära Chanelvisning i Grand Palais som pekade mer konkret mot rymden – med en gigantisk raket på catwalken. Medan Paco Rabannes nya designer Julien Dossena hyllades för en uppdaterad silverlook med referenser till märkets storhetstid på 60-talet, när människans första steg på månen influerade till strömlinjeformade rymdvisioner i hela modebilden.

– Men säsongens silvriga look känns egentligen inte så futuristisk när man tittar på plaggnivå. Metallerna är mer som en intressant yta och färg bland alla andra som passar in i den allmänna trenden. De sitter som en smäck både i den excentriska looken där allt är tillåtet, och i den mer urbana streetlooken, säger Jenny Fredriksson, moderedaktör på ELLE.

Saint Laurent.

Nu när silver har blivit en vardagsfärg tycker hon att det är fint att krockstyla metallblänket med stickade tröjor och grövre material.

– Det blir en kul mix som ger en modern, fräsch känsla. En touch av silver ger liv åt ganska enkla silhuetter och det är fint att kombinera metall med mjuka och torra ytor, som stickat och jeans. Metallglansen ger en udd till looken, utan att det behöver vara superdekorerat, säger hon.

Jenny Fredriksson tycker att säsongens silverpalett gör sig extra bra i skor och väskor.

– Det är fint med ett par silverkängor till jeansen, eller en silverväska till ullkappan, till exempel. Man vill gärna ha det lite jordat – för att undvika att se ut som om man är med i Nasa-programmet, säger hon.

Läs också: Skräckfilmer är modehusens hetaste inspiration

Samtidigt nämner hon Anthony Vaccarellos magnifika glitterboots för Saint Laurent som en av säsongens verkliga höjdpunkter.

– Vilka showstoppers!

Inspirationen till de uppmärksammade bootsen med strassglitter från klack till knä kommer från legendariska nattklubben Studio 54 i New York – där allt och alla glittrade i kapp under discokulans sken under några lyckliga år i slutet av 70-talet och början av 80-talet.

Stövlarna utsågs genast till säsongens främsta statementboots och marscherade direkt från catwalken till gatumodescenen på megastjärnor och influencers över hela världen. Från Rihanna till Anna Dello Russo och Giovanna Battaglia Engelbert, som nyligen utsågs till årets stilikon av Nordiska Kompaniet på NK Galan.

– Jag har alltid attraherats av det som gnistrar och skimrar, det får mig på bra humör! Jag brukar säga att glitter är en av mina favoritfärger och tillägnar metallskimmer ett helt kapitel i min nya bok Gio_graphy: Fun in the wild world of fashion, under rubriken ”My favourite colour is sparkle and shine”. Att dras till glitter är mer eller mindre en grundläggande mänsklig drivkraft – sedan finns det vissa av oss som älskar att glittra mer än andra, säger Giovanna.

Inget passar naturligtvis bättre än en touch glitter och metallskimmer i en värld där det ständigt gäller att sticka ut och fånga uppmärksamhet.

– Den nya silverblanka trenden är otroligt tacksam i en visuell värld där gatumode och Instagram sätter agendan. Glitter är som en magnet för blicken, säger Jenny Fredriksson.

Foto Imaxtree