Sienna Miller tar ställning med EU-hoodie

sienna miller i eu-hoodie

Att världsbilden styr modet vet vi, men att en hoodie med EU:s logga skulle bli en snackis i modevärlden var mer förvånande. Sedan Sienna Millers statement i en EUnify-hoodie har modevärlden suktat efter den – och att ta ställning stilmässigt.
03 december, 2019

Det råder total förvirring i världsbilden vilket påverkar modet i hög grad. Speciellt synligt blir det i vårmodet 2020. Det stora franska modehuset Balenciaga startade sin vårvisning under Paris modevecka med vad som såg ut att vara looks hämtade direkt från Europaparlamentet. Strikta kostymer i blått och svart med namnskyltar och hängande passagebrickor som dessutom presenterades i en blå värld som direkt förde tankar till den kornblå EU-färgen.

Sienna Miller tar ställning

Det är inte bara i vårkollektionerna som de rådande oroligheterna har satt sina spår. Det tyska konstmuseet König Galerie fick nyligen uppmärksamhet när den brittiska skådespelerskan Sienna Miller fångades på bild i deras hoodie från König Souvenir. ”EUnify-hoodien” är enligt konstmuseet själva en symbol för de rådande oroligheterna samt en uppmaning till handling i det europeiska projektet. Stjärnkretsen på framtiden av hoodien är trasig vilket representerar det nuvarande osäkerhetsklimatet i Europa. Den sista stjärnan återfinns på ryggen med texten: ”Call EU hotline +809 768 910 11 free of charge”. 

Brittiska skådespelerskan Sienna Miller i EUnify-hoodien från König Souvenir.

Utställningen: Juergen Teller Heimweh

EUnify-hoodien är direkt kopplad till modefotografen Juergen Tellers utställning på König Galeries nya galleri i Tokyo. Utställningen koncentrerar sig på begreppet hemlängtan och är en omvärdering av Tellers tyska identitet och hans ställning som europeisk invandrare till Storbritannien mitt i det pågående Brexit-klimatet.

Redan 2017 bar skådespelerskan Kristin Scott Thomas deras EUnify-hoodie i London men nu har alltså även Sienna Miller tagit ställning. Så den stora frågan är: blir Brexit av eller inte? Oavsett påverkar oroligheterna vårmodet och nu gäller det att ta ställning stilmässigt – och vi lovar: EUnify-hoodien är bara startskottet på vårens stora mikrotrend. Europaparlamentet nästa! 

Utställningen pågår mellan 10 november 2019 – 11 januari 2020 på König Tokio at Mcm Ginza Haus I i Tokyo.

foto: Imaxtree, TT

LÄS MER: 

Vårens viktigaste modetrender 2020

Spana in vårens hetaste accessoarer – vi listar de viktigaste trenderna

Trend 2019: Re-design och hållbart mode