Populärt: ShoppingtipsStylingtipsModetrenderVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskor

Saskia Diez – designern bakom Filippa K:s smyckekollektion

26 okt, 2014 
AvJohanna Andersson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Saskia Diez

Den 23 oktober lanserade Filippa K sin nya smyckekollektion. Har ni också längtat? Kollektionen är skapad i av den Münchenbaserade smyckedesignern Saskia Diez, och har nu varit en pågående process under nästan två års tid. Saskia har designat smycken i eget namn sedan sju år tillbaka, och har med sina tidlösa och eleganta kollektioner skaffat sig prestigefyllda återförsäljare som Colette, Opening Ceremony och Barneys.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Saskia Diez enkla och exklusiva design tillsammans med Filippa K:s moderna men tidlösa uttryck gör dem till en perfekt matchning. Kollektionen, som tillverkas för hand av Saskias egna producenter i Tyskland, består av åtta delar; fem i silver och tre i guld. Kollektionen finns nu till försäljning i utvalda butiker och online.

Annons

ELLE träffade Saskia under lanseringslunchen på Filippa Ks huvudkontor i Stockholm tidigare i oktober. Vi blev ytterst förtjusta.

av JOHANNA ANDERSSON foto FILIPPA K

 

Saskia Diez Filippa K 2

Saskia Diez är designern bakom Filippa Ks nya smyckekollektion. 

 

Vem är Saskia Diez?

– Jag har haft mitt eget smyckemärke sedan 2007, och är från början utbildad till guldsmed. Jag studerade även industridesign, i Tyskland, och jobbade som industridesigner hos bland annat Konstantin Grcic, Christian Haas och porslinsföretaget Rosenthal efter det. Det var olika tillfälligheter som tog mig tillbaka till smyckedesign igen efter det, och som gjorde att jag startade mitt eget märke.

Annons

Hur kom det sig att du tog vägen via industridesign innan du hittade tillbaka till smycken?

– Efter min utbildning vad jag trött på smycken. Det var en jättebra utbildning och verkstad, men det var mycket fokus på att man skulle göra allt på rätt sätt; si och inte så. På grund av det tyckte jag att smyckevärlden verkade vara väldigt smal och strikt.

Mer hantverk än design?

– Ja, precis. Du skulle lägga ner så mycket arbete på ett smycke som du någonsin kunde och använda så mycket dyra material som möjligt. Som resultat fick du ett väldigt lyxigt och exklusivt smycke, men det var inte något som jag själv ville bära. Det var ett roligt arbete, men det var inte riktigt min grej. Jag visste att jag ville göra något på egen hand, men jag kände inte att jag hade något att bidra med i den världen.

Vad fick dig att gå tillbaka till smyckedesign?

– Någon stans längs vägen lärde jag känna min man, som också är designer och formger mycket möbler. När jag vände tillbaka till smyckedesign gjorde jag det med en ny approach. Å ena sidan hade jag all kunskap om hantverket, å den andra var jag fri att göra vad jag ville av det. Med ens kände jag att: det här är min grej, det är det här jag vill göra. Tanken på att göra samma sak som min man, och tävla mot honom, kändes främmande för mig, och jag ville inte heller jobba i samma studios som han…

Annons

 

Saskia Diez Filippa K 3

Kampanjbilder för Saskia Diez x Filippa K.

 

Hur skulle du beskriva din stil som designer?

– I mina kollektioner hittar du väldigt olika spår. När jag inleder ett nytt arbete försöker jag alltid att göra något helt nytt. Det kan handla om ett nytt material, en annan teknik eller helt enkelt en ny historia. Man kan få väldigt olika bilder av mig, vilket är bra eftersom att jag säljer till många olika butiker. Så beroende på vem inköparen är, vilken butik det är, vilken stad eller land kan kollektionerna ge helt olika intryck. Det är alltid jag, men de kan skilja sig mycket åt.

Annons

Vilka material tycker du mest om att arbeta med just nu?

– Jag tycker mycket om metaller, och gillar verkligen om att jobba med guld och silver. Jag tycker om stenar, men jobbar just nu mycket med ”vanliga” stenar som jag samlar själv.

Vadå för stenar?

– Vanliga småstenar som jag samlar vid floden och som jag sen skär till olika former. Det är kul, för de ser verkligen dyrbara ut då.

Vad har du valt att arbeta med för material i din kollektion för Filippa K?

– Jag har använt mig av sterlingsilver i silversmyckena och 18 karats solid guld i guldsmyckena. Det var viktigt att kunna säga att kollektionen består av äkta smycken. Inget är pläterat, utan utgöra av bestående material. Det ligger i linje både med vad jag och Filippa K står för.

Skulle du säga att kollektionen är typisk för sin designstil?

– Ja, jag tror att du ser tydligt att det är mitt arbete.

 

Saskia Diez Filippa K 4

 

Annons

Tog Filippa K kontakt med dig, hur gick det till?

– Ja, de ringde mig. Det var en tjej på den kreativa avdelningen som hade på sig en av mina ringar, så när de funderade på att ta fram smycken tittade de på mitt arbete. De ringde och bjöd in mig till att flyga över till Sverige, och allt kändes väldigt direkt och jordnära.

Hur var det när du kom hit?

– Det var väldigt trevligt. Det var bara jag och tre andra tjejer som satt oss ner över en lunch här på Filippa Ks kontor, och bara pratade. Det hade inte föregåtts av några stora förberedelser med moodboards och dylikt, utan handlande om att se om vi tyckte om varandra och ville jobba ihop. De var väldigt tydliga med vilken aspekt av mitt arbete de vill jobba vidare med, och var bara supertrevliga.

Har du gjort designsamarbeten förut?

– Ja, fast det här är det första smyckesamarbetet jag gjort i eget namn.

Har du några personliga favoriter i kollektionen?

Annons

– Jag tycker mycket om guldringen och guldörhänget.

Vad är det med Filippa K som tilltalar dig?

– Jag gillar den bild av kvinnor som de jobbar med. Det är starka kvinnor, men som också är helt vanliga, riktiga kvinnor. Jag tror att vi delar samma grundsyn.

Vet du om ni kommer att skapa någon ny kollektion efter den här?

– Vi får se… Vi börjar med att se hur det går med den här kollektionen, men något de sa från början var att de ville inleda ett samarbete som varade över en längre tid. De har redan frågat hur vi gör med nya beställningar, eftersom att det redan finns en stor efterfrågan på dem. Så vi får se!

 

Saskia Diez Filippa K 5

 

Annons

Vilket smycke är din favorit? 

Filippa K Saskia Diez 1
Filippa K Saskia Diez 2
Filippa K Saskia Diez 4
Annons
Filippa K Saskia Diez 5
Filippa K Saskia Diez 6
Annons
Filippa K Saskia Diez 7
Filippa K Saskia Diez. 3jpg
Annons
Filippa K Saskia Diez

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons