ELLE möter Säker stil-duon Ebba Kleberg von sydow och Emilia de Poret

Powerduon Ebba Kleberg Von Sydow och Emilia de Poret

Tomas Falmer
När ett plus ett är så mycket mer än två. Powerduon Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret släpper en ny Säker stil-bok och utmanar sina läsare, varandra – och sig själva.
25 mars, 2021
1:17

Efter reklamen: Säker stil-duon: Så utmanar du din personliga stil

(1:17)

Ebba von Sydow och Emilia de Poret delar med sig av sina bästa tips för att utmana sin garderob och våga mer stilmässigt.

Med utmaningen som drivkraft. Som ständig utvecklingsmöjlighet. Vikten av att utmana varandra, sig själva, sin garderob, sina invanda mönster, sin karriär och sin stil. Att Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret möttes just i en av livets största utmaningar var troligtvis ingen slump – och ordet återkommer gång på gång under samtalet från andra sidan skärmen, där de sitter tillsammans i Emilia de Porets ljusa, instagramkända kontor. Det pågående samtalet som aldrig tar slut, som fortsatt i snart sju år nu utan paus, via sms, i telefon, under konferenser och möten – som varit deras livlina i svåra perioder och som ELLE nu har fått öppna en skärm mot en stund.

– Vi känner som så många andra nu ett enormt behov av att få ny energi i garderoben, av att utmana oss själva vad gäller stilen, säger Ebba Kleberg von Sydow när hon berättar om duons nya bok: Säker stil: Utmana din garderob.

– Vi pratar alltid om att fortsätta sin stilresa, fyller Emilia de Poret i.

– Ja, det är en livslång resa och där vi befinner oss nu är vi sugna på att utmana oss själva.

Hur gör man då det? Jo, genom att låna, byta -

– se plagg på nya sätt

– shoppa i sin egen garderob, shoppa i sin kompis garderob

Och genom – just det – utmaningar. Den nya boken, med kapitel som Fredagsutmaningen, som går ut på att klä upp sig en dag i veckan. Eller 10x10-utmaningen, där du väljer tio plagg ur den egna garderoben som du stylar på olika sätt under tio dagar.

Ebba Kleberg von Sydow i svart body.

Ebba i body från Alexandre Vauthier.

Tomas Falmer

Ebba och Emilia möttes i ett skifte i livet

Det är ofta i skiften i livet som deras tusentals följare, på Instagram och i Säker stil-gruppen på Facebook, och trogna lyssnare till podden med samma namn, tar kontakt och vill ha hjälp. De kanske precis ska börja på ett nytt jobb, har lämnat en gammal relation bakom sig eller har fått sina första gråa hår. Eller som nu, nyss levt ett år i pandemins mysbyxor. Och det var just i ett sådant skifte som Ebba och Emilia kom in i varandras liv, 2010.

– Vi känner egentligen varandra från Marstrand, från barndomen. Vi växte upp på samma västkustö under somrarna, berättar Emilia. Ebba är ju ett par år yngre än jag, men vi bodde nära varandra, hejade och spanade in varandra litegrann. Senare hade jag såklart stenkoll på din karriär

– Och jag hade stenkoll på din!

– Från Vecko-Revyn och hela din resa.

– När du var popstjärna!

– Jag beundrade dig på avstånd. Sen möttes vi till slut genom jobb, när vi väntade våra första barn, och då blev vi vänner.

Som småbarnsföräldrar, konstaterade de, fanns inte så mycket tid att tänka på kläder.

– Då synkades våra liv. Vi var plötsligt i samma fas och fann varandra, dels i livet och dels för att vi hade samma stilutmaning. Från att ha varit två färgsprakande och gaaanska extroverta personer, till: ”Vad händer nu? Kroppen förändras, livet förändras. Hur hittar man stilen i det här?”.

På sina långa barnvagnspromenader började de prata, bolla och diskutera – ”det var lite som att dejta” – och som småbarnsföräldrar, konstaterade de, fanns inte så mycket tid att tänka på kläder.

– Då måste man göra det så enkelt som möjligt, säger Emilia. Vi kunde skratta när vi kom till våra barnvagnspromenader i identiska outfits och kände att det är ju det här som är grunden till en säker stil. Det ska funka, vara lustfyllt och enkelt att klä sig på morgonen.

– Och spara tid, lägger Ebba till. Det var också då grunden till företaget Säker stil lades.

Emilia de Poret i vit jacka.

Emilia i jacka från Acne Studios. Örhängen, Nathalie Schuterman.

Tomas Falmer

Boken som blev ett helt community

Ebba hade ett bokkontrakt som ”låg och skvalpade”, för en bok med modeinriktning som hon ”i sann Ebba-anda” hade sålt in till förlaget, men inte börjat skriva än. Tänk om de i stället skulle samla alla gemensamma tankar och skriva den tillsammans? Det gjorde de. Och redan från början visste de att det inte bara skulle bli en bok, utan en plattform, ett community – och så småningom också en podd, ett älskat Instagramkonto, stilföreläsningar och nu är den tredje boken alltså här.

Företaget har i dag åtta anställda och även om de fortfarande beskriver det lustfyllda arbetet som att de ”leker affär” och absolut inte har några planer på att bli ett storföretag, är framgången svår att bortse ifrån.

– Vi har bara kört på och vi älskar att ha ett högt tempo i allt vi gör. Vi kan vara lite dåliga på att hålla deadlines ibland, men vi får saker gjorda. Och vi har extremt kul på vägen, säger Emilia och fortsätter:

Vi kan vara lite dåliga på att hålla deadlines ibland, men vi får saker gjorda.

– Jag har aldrig upplevt, under alla år som vi har jobbat ihop, att det någonsin har varit en uppförsbacke. Sen sliter vi vårt hår ibland och det är inte så lätt att få ihop livet alla gånger, men att hitta en fenomenal partner, en parhäst som man kan springa med, där man kompletterar varandra på olika sätt och sporrar varandra – det är faktiskt det bästa som kan hända.

– Vad jag älskar med dig, säger Ebba med ett kort skratt, det är att vi precis har klättrat upp för världens brantaste uppförsbacke hela hösten, det har varit jättetufft. Nu är det lite härlig nedförsbacke och då säger du att vi aldrig ens haft en uppförsbacke. Det är så härligt!

Uppförsbacken handlade den här gången om pandemi och boklämning, ”men den var inte så brant, jag överdrev lite!”. Men om de utmanar varandra till framgång, stöttar de också varandra när livet inte glider på så lätt.

– Om någon har sovit uselt eller bara är på en tuff plats, behöver vi inte ens säga ett ord. Det kan vi se på varandra och då rycker vi in och ställer upp. Det är fantastiskt.

Ser sig själva som workholics

De jobbar mycket. När Ebba konstaterar att hon inte känner någon som jobbar så många timmar varje vecka som Emilia, kontrar Emilia med att ”det skulle vara du då”.

– Vi är sorgliga workoholics, säger Ebba. Båda två, och det är ju väldigt skönt. Jag kan räkna på en hand hur många gånger vi har varit på AW tillsammans. Vi har inget liv, men ingen av oss har det så då blir det inte orättvist. Vi älskar våra jobb.

Vi har inget liv, men ingen av oss har det så då blir det inte orättvist.

– Vi har poddat varje vecka i fem år nu, har inte missat ett enda avsnitt. Och det är inget som någon av oss måste säga till den andra, vi gör det bara. Där är vi extremt lika.

– Ja, det är vi. Att jobbet går före allt.

– Inte före våra barn.

– Ibland det också.

– Ibland före våra män Ebba beskriver det som en välsignelse att få ha så roligt på jobbet varje dag och anledningen till att de fortsätter jobba så mycket är just det, att det är så kul.

– Om det är tufft får man nypa sig i armen och tänka att det är en dröm att få jobba med det här. Det hjälper inte alltid, men ibland gör det det. Och annars kan jag ringa dig och få lite pepp.

Ebba Kleberg von Sydow i svart body.

Ebba Kleberg von Sydow i svart body från Alexandre Vauthier.

Tomas Falmer

På frågan om hur de får ihop livet, med barn, män, träning, vänner och karriär är svaret enkelt: Det går inte.

– Jag tror inte att det finns ett framgångsrecept där, säger Emilia.

Sen måste man dra i bromsen om man känner att priset är alltför högt.

– Det får vi inte, säger Ebba. Det är superviktigt att vara transparent när det gäller det, och det är vi båda. Givetvis har det ett pris att slita med ett sånt här projekt och med den här typen av karriärer som vi båda gör. Sen måste man dra i bromsen om man känner att priset är alltför högt, men där tror jag att det är avgörande att vi har varandra. I Säker stil, men också i livet. Att ha någon, en parhäst, som kan vara den som hjälper till att dra i bromsen när det behövs. Som stöttar upp och rycker in och kan ta över jobb och hjälpa till. Vi har den lyxen och den ventilen i varandra. Det är så otroligt fint. Jag önskar alla kvinnor det.

Två mångsysslare med mycket på bordet

Förutom Säker stil har de en rad egna projekt igång samtidigt, troligtvis ytterligare ett heltidsjobb var. Ebba sitter i styrelsen för Bookbinders Design, driver den egna bloggen och har en lång karriär som journalist, författare och chefredaktör i ryggen – och Emilia började sin karriär som sångerska och är nu ängelinvesterare, fashion director på Klarna, driver den egna bloggen på ELLE.se och är modeexpert i TV4. Med mera, med mera, med mera. Att livet inte alltid går ihop är inte så svårt att förstå.

Att livet inte alltid går ihop är inte så svårt att förstå.

– Både jag och Ebba har haft motgångar i våra karriärer, säger Emilia. Vi har ju jobbat länge och jag kan referera till min erfarenhet av musikbranschen, som är en otroligt utmanande bransch. Jag har varit med om att verkligen känna att allt är över. Att nu är det kört, nu får jag lämna min största dröm bakom mig. Men det är väl det som är det sköna med erfarenhet, att när man väl har upplevt det några gånger, så vet man också hur man ska parera en utmaning, i karriären och i livet. Hon pausar innan hon fortsätter.

– En utmaning som vi båda gick igenom var när vi vid olika tillfällen kände att nu kanske det inte är så kul att jobba så här mycket, med småbarn och allt, vi fick inte ihop det. Men jag vill ju kunna leva så här, för att jag älskar mitt liv på det här sättet. Jag vill kunna göra så här mycket, men jag vill också vara med min älskade familj.

Jag har varit med om att verkligen känna att allt är över.

Emilia tog in en ledarskapscoach och beskriver det som det bästa hon någonsin gjort. Ebba har hittat en ventil i träningen och i en aktiv livsstil. Båda är uppmärksamma på om det blir för mycket, om det är dags att ta ett steg tillbaka och tänka om.

– Vi har båda lärt oss att känna igen signalerna när de kommer. Då måste vi agera, här och nu. Vi jobbar med oss själva hela tiden och har gått igenom mycket i livet under de här åren, och då lär man sig känna igen en signal. Det gjorde inte jag när jag var 25, säger Emilia.

Emilia de Poret i vit jacka och vit kjol.

Emilia i jacka och kjol från Acne Studios. Örhängen, Nathalie Schuterman.

Tomas Falmer

Våga kommunicera och våga inte vara perfekt

De beskriver sig som två solospelare, som hittat någon att spela tillsammans med. Men trots självständigheten kan de inte minnas en enda konflikt, inte berätta om något som skaver i deras relation. Kanske är det för att de kommunicerar så rakt, att de aldrig låter något bubbla osagt under ytan.

– Vi är inte så känsliga, någon av oss, säger Emilia. Om Ebba säger till mig att en idé inte funkar så går jag inte in i fikarummet och gråter utan – då säger du antingen att du håller med, eller att du inte håller med.

Det är raka rör hela tiden. Tydlig kommunikation.

– Det är raka rör hela tiden. Tydlig kommunikation. Och det går snabbt! Trots alla likheter kommer olikheterna fram när de pratar om vad de lärt sig av varandra under åren och hur de påverkar varandra.

– Vi hade en sån grej igår, säger Ebba. Vi hade gjort en stor inspelning tillsammans som blev superbra, allt funkade, tekniken satt, men du tyckte att du kunde ha uttalat ett ord lite mer korrekt. Bottega Veneta, lägger hon till med italiensk betoning på Veneta, och innan du ens hinner säga det, vet jag vad som kommer. För perfektionisten i dig vill spela in allting en gång till, göra om, göra rätt. Och det finns inte på kartan i det här läget! Då är jag stenhård. Släpp det! Knyckla ihop det och släng det i den mentala papperskorgen. INGEN i hela universum kommer att höra det, utom du själv.

– Det är faktiskt otroligt skönt. Jag behöver det, som perfektionist, städoman och allt det där. Om vi börjar där så har Ebba lärt mig att det är helt okej om det står en ostsmörgås framme på köksbordet.

– Det var väl ett jättedåligt exempel? Det skulle absolut inte vara okej för dig.

– Nej, men jag kan bli inspirerad av att det är okej för dig! Nämen okej, men att en skjorta inte måste vara perfekt struken?

– Ja, det är bättre. Eller att våga släppa taget om ett projekt när det är glimrande bra och aldrig kan bli bättre. Jag kan tänka när jag står i garderoben, eller dukar ett bord, eller bäddar en säng: ”Vad hade Emilia gjort? Hon hade nog puffat den där kudden lite extra och hon hade gått den där extra milen.” Jag skärper till mig lite! Herregud, hur skulle det annars vara i mitt liv? Ostsmörgåsar överallt!

Släpp det! Knyckla ihop det och släng det i den mentala papperskorgen.

Med den nya boken vill de skapa en rörelse, och oavsett om någon köper den eller inte vill de att kvinnor ska vara där för varandra, peppa varandra och rent konkret låna kläder i varandras garderober och hjälpas åt, även när det gäller stilen.

– Att göra saker tillsammans blir något annat, säger Emilia. Vi måste inte vara ensamma i att hitta vår stil, eller i något slags livsval, utan vi kan faktiskt be om hjälp. Ett plus ett är Vad brukar vi säga?

– Tre?

– Ja, men jag tycker att det är jävligt mycket mer än så!

NAMN: Emilia de Poret
ÅLDER: 44 år
FAMILJ: Maken Amaury, barnen Electra och Balthazar
BOR: Östermalm
FÖLJ: @emiliadeporet

NAMN: Ebba Kleberg von Sydow
ÅLDER: 40 år
FAMILJ: Maken Johan och barnen Marianne, Klas och Ernst
BOR: Östermalm
FÖLJ: @ebbavonsydow

Ebba Kleberg von Sydow i svart body, Emilia de Poret i vit kostym.

Ebba i body, Alexandre Vauthier. Kjol, BITE Studios. Halsband, Ebba Jewelry. Emilia, på höger sida, i kostym, Saint Laurent. Örhängen, Bottega Veneta.

Tomas Falmer

5 snabba med Ebba och Emilia

Vem har bäst morgonhumör?

Ebba: ”Du. Absolut. Emilia måste ta hand om mig, köpa en god frukost och kaffe och bära mig genom morgonen.”

Vem har bäst tålamod?

Emilia: ”Du. Absolut. Alla gånger.”

Vem är bäst på att ta konflikter?

Ebba: ”Du. Haha, herregud!”

Vem är modigast?

Ebba: ”Det är vi båda! Där är vi exakt lika. Och lika mesiga ibland.”

Vem är starkast?

Emilia: ”Ebba! Hon är liksom Pippi Långstrump.”

Ebba: ”Men du är på god väg.”

Emilia: ”Jag blir så sporrad!”

Foto: Tomas Falmer Av: Helena Skoog