Så tar du hand om och tvättar dina jeans rätt

Så tar du hand om och tvättar dina jeans rätt

Ett av de vanligaste plaggen i våra garderoben är jeansen, men tar du hand om dem på rätt sätt? Här är sex tvättråd att följa för att förlänga livslängden.
11 februari, 2016

Hand upp du som inte har ett, eller flera, par jeans i din ägo! Jeansbyxan (eller -shortsen eller -kjolen för den delen) är ett av de plagg som flest människor äger. Och när man hittat sina favoritjeans och gått in dem så vill man ha dem så för evigt. Här är sex tips och råd att följa för att förlänga livslängden på dina byxor.

Så tar du hand om dina jeans på bästa sätt

Gå in dem.

Tänk på att ”gå in jeansen” innan du tvättar dem första gången så passformen sätter sig efter din kropp på bäst, och snyggast, sätt.

Använd tvättmaskinen.

Tvättar du jeans för hand för att du hört att man ska göra det? Det behöver du inte – det är en myt att jeans ska handtvättas. Använd maskinen du – men lyd råden nedan.

Tvätta dem ut och in.

Vänd alltid jeansen ut och in innan du lägger dem i maskinen. Det behåller både färgerna och är skonsamt mot tyget.

Ett par jeans som tvättas på rätt sätt.

Undvik både sköljmedel och torktumlaren när du tvättar dina stretchjeans.

Inget sköljmedel till stretchjeans.

Tvätta aldrig stretchjeans med sköljmedel, det förstör stretchen. Du ska heller inte torktumla dem, det förstör också stretchbarheten.

Tvätta sällan.

Tvätta inte jeans för ofta. Det vanligaste sättet att förstöra jeans är att tvätta sönder dem. Och hur snyggt är det inte med ett par naturligt slitna jeans? (bättre än ett par nya!)

Om du behöver korta dem. 

Om du behöver lägga upp dina jeans, se till att använda dem först. De flesta jeans krymper något på längden vid tvätt. Om du köper, och lägger upp dina jeans, i butiken, så har de ofta koll på detta och lägger upp dem lagom – men det skadar inte att påminna dem.

Fler tips på klädvård!

6 vanliga misstag nästan alla gör när vi tvättar kläder

14 myter och sanningar om tvätt

Text: Josefin Martholm och Lisa Arnell. Foto: Shutterstock