Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Så shoppar du miljövänligt mode – 4 konkreta tips

16 feb, 2017 
AvELLE -redaktionen
Kläder är kul – att förstöra planeten är det inte. Tur då att det är lättare än någonsin att handla på ett miljömedvetet sätt. Elin Frendberg på Swedish Fashion Council guidar dig till hur du ska göra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att hitta snygga plagg kan vara svårt, att hitta plagg som dessutom är skonsamma mot naturen är ännu svårare. Men faktum är att det finns många alternativ: det gäller bara att leta efter rätt miljömärkningar och material.

För att ta reda på hur man ska göra för att få sin klädkonsumtion att vara hållbar för planeten fångade vi Elin Frendberg som är vd på Swedish Fashion Council och jobbar med hållbarhet inom modebranschen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vad innebär hållbart mode och miljövänliga plagg?

– Det finns ingen heltäckande definition. Det finns flera hållbarhetsmärkningar idag som handlar om ifall man använt ekologiska eller återvunna fibrer, mindre vatten eller kemikalier i produktionen eller grön el i fabrikerna. Det kan även handla om att man använder nya affärsmodeller som hyra, leasa eller att plaggen är designade för att återvinnas. Det kan också vara att man köper långvarigt hållbara plagg som håller i många säsonger både kvalitets- och designmässigt.

Annons

I en film framtagen tillsammans med miljömärkningen Svanen plockar Elin ut fyra enkla punkter som alla kan företa sig för att göra sin konsumtion mer hållbar.

1. Använd plagg flera gånger och minska miljöpåverkan med 68%.

– Tvätta inte plagg som inte har uppenbara tvättbehov! Om man har fått en fläck kan man punktmarkera den utan att slänga hela plagget i tvätten och om man behöver fräscha upp ett plagg kan det ofta räcka med att vädra eller steama det. Om man behöver tvätta kan man göra det på lägre temperaturer utan sköljmedel.

2. Välj plagg med miljömärkning.

– Det finns flera bra märkningar som GOTS, Bra Miljöval, EU Ecolabel, Blue Sign, Oeko Tex, Better Cotton mfl. Nu har precis de första Svanenmärkta jeansen kommit ut på marknaden vilket är bra då just jeans är ett av de plagg som har störst miljöpåverkan.

3. Lämna kläder som ej används till återvinning.

– Att shoppa mer hållbart kan också vara att man använder mer hållbara affärsmodeller, köper vintage, hyr eller handlar via tjänster som Sellpy, Tradera, Blocket, Facebookgrupper eller klädbytardagar.

Annons

4. Välj material utifrån hur du vill använda plagget.

– Här i Sverige finns det idag många hållbara plagg i våra butiker, jag tror inte att vi konsumenter har hängt med på hur fort bolagen nu går över till ett grönare sortiment. Hos vissa kedjor består idag nästan halva sortimentet av bättre val och det är nu viktigt att vi väljer dem produkterna så att de kedjorna kan fortsätta att satsa hållbart. Leta efter certifieringar eller material som ekologisk bomull, återvunnen polyester eller naturmaterial som ull eller lin. Spana särskilt efter material som Lyocell, Tencel eller Modal som består av träfibrer som går att kompostera. Många modeföretag skyltar inte med sitt hållbarhetsarbete så börja med att läsa ”innehållsförteckningen” när du handlar.

Foto Svanen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons