Så såg Oscarsstjärnorna ut på sina första röda mattor

Röda mattan Oscarsgalan

Många är stjärnorna som har besökt Oscarsgalan flera gånger om. Så när var de där första gången? Och framför allt – hur såg de ut? Vi har grävt i arkiven och hittat bilder på filmstjärnornas första kliv på Oscarsgalans röda matta.
06 februari, 2020

DET BÄSTA FRÅN OSCARSGALANS RÖDA MATTA 2020:

 

För en del Oscarsnominerade skådespelare var det bara ett par år sedan de tog sina första kliv på den röda mattan in till Oscarsgalan, för andra var det flera decenier sedan. Vi har rotat i fotoalbumen från galor i historien och hittat bilder på stjärnornas looks från förr och jämfört dem med bilder från i år.

Så luta dig tillbaka och njut av en stunds nostalgi när det gäller frisyrer, klänningar, smokings och ansiktsbehåring.

Stjärnorna på sina första röda mattor

Rachel McAdams

Rachel McAdams på röda mattan

Rachel McAdams har varit nominerad en gång.

Från 2010 till 2020. Dagboken-stjärnan Rachel McAdams är sig lik! Fem år efter att hon gick på Oscarsgalans röda matta för första gången blev hon också nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för filmen Spotlight, men vann dessvärre inte.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston på röda mattan

Jennifer Aniston på röda mattan

Jennifer Aniston slog igenom på allvar som Rachel Green i Vänner 1994, men först efter att serien slutat gå på tv var hon så pass etablerad att hon fick gå på Oscarsgalans röda matta. Hennes första bilder från festernas fest togs alltså så sent som 2006. Med Hollywood-mått mätt är det sent för en skådis som arbetat hårt i alla dessa år.

Julia Roberts

Julia Roberts på röda mattan

Julia Roberts har dominerat på röda mattan i 30 år.

En av Hollywoods absolut största, Julia Roberts, gick på Oscarsgalan redan som 23-åring år 1990. Då med fästmannen och skådespelarkollegan Kiefer Sutherland som hade lämnat sin fru och två barn för att vara med det unga stjärnskottet. Julia var vid tidpunkten glödhet efter sin hyllade roll i Pretty Woman för vilken hon blev nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll året därpå. På bilden till höger syns stjärnan glänsa med samma styrka 30 år senare.

Hon har genom åren nominerats till en Oscar tre gånger och vunnit en gång – för bästa kvinnliga huvudroll i Erin Brockovich 2001.

Anne Hathaway

Anne Hathaway på röda mattan

Anne Hathaway glänste på röda mattan 2007 (t.v.). År 2020 likaså.

År 2007 var Anne Hathaway högaktuell med titelrollen i filmen En ung Jane Austen. Hon gick på Oscarsgalans röda matta utan att vara nominerad, det året. Två år senare nominerades hon i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Rachel Getting Married, och 2013 vann hon i kategorin Bästa kvinnliga biroll för tolkningen av Fantine i Les Misérables.

Bilderna visar hur hon strålat sig igenom röda mattor från 2007 till i dag 2020.

Alicia Vikander

Alicia Vikander på röda mattan

Alicia Vikander på röda mattan, då och nu.

Sveriges stolthet Alicia Vikander besökte Oscarsgalans röda matta för första gången 2013. Tre år senare kammade hon hem en statyett för Bästa kvinnliga biroll i The Danish Girl. Hon var då den första svensk att vinna på nära 40 år.

Bilden till höger visar Alicia i dag, som vant mingelproffs.

Charlize Theron

Charlize Theron.

Vissa verkar liksom inte åldras.

Charlize Theron klev upp på den röda mattan inför Oscarsgalan första gången 2000. Sedan dröjde det fyra år tills hon fick ta emot en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin fantastiska prestation i Monster. Hon var också nominerad i samma kategori två år senare för North Country.

Nu är hon återigen nominerad för bästa huvudroll i Bombshell.

Brad Pitt

Brad Pitt

Brad Pitt verkar ha gjort det till en grej genom hela karriären att bli kär i sina motspelerskor.

Brad Pitt har haft ögonen på sig på röda mattan ända sedan han kom till Oscarsgalan för första gången 1992, då med dåvarande flickvännen Juliette Lewis. Han har varit nominerad sju gånger och vunnit en Oscar då han som producent fick ta emot en Oscar för 12 years a slave. I år är han nominerad för sin biroll i Once upon a time in Hollywood.

I kategorin bästa manliga biroll har han varit nominerad tidigare, nämligen 1996 för 12 monkeys. Två gånger har han varit nominerad för bästa huvudroll, 2009 för Benjamin Button och 2012 för Moneyball. Moneyball var han också producent för och därför också nominerad för bästa film. 2016 fick han sin sjätte nominering som producent för The big short som kunde blivit bästa film.

Är det Brad Pitts tur i år, tro?

Cynthia Erivo

Cynthia Erivo

Men HUR vacker var Cynthia Erivos klänning från 2017?

Cynthia Erivo gjorde en storslagen entré på sin första Oscarsgalas röda matta 2017 i en vacker mönstrad klänning. Hon var då inte nominerad till något pris, men det är hon dubbelt upp i år.

Cynthia Erivo kan nämligen ta hem både priset för bästa kvinnliga huvudroll för Harriet och för bästa originalsång för Stand up från Harriet.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix.

Joaquin Phoenix har varit vegan sedan han var tre år gammal och lär gilla maten på 2020 års Oscarsgala, som är just vegansk.

När Joaquin Phoenix klev ut på röda mattan till Oscarsgalan första gången 2001 var han nominerad för bästa manliga biroll för Gladiator. Det var hans första nominering och sedan dess har det blivit tre till, alla för huvudroller.

2006 var han nominerad för Walk the line, 2013 för The master och nu 2020 för Joker. Och visst luktar det favorit lång väg?

Saoirse Ronan

Saoirse Ronan.

Saoirse Ronan sökte till rollen som Luna Lovegood i Harry Potter-filmerna, men hon fick den inte.

Saoirse Ronan fick gå på röda mattan på Oscarsgalan första gången 2008 när hon var nominerad till bästa biroll för Atonement.

Efter det har hon hunnit med att bli nominerad tre gånger till, alla för bästa huvudroll, Brooklyn 2016, Lady bird 2018 och nu Little women 2020.

Laura Dern

Laura Dern.

Laura Dern verkar ha gett upp de Michael Jackson-inspirerade korta vita handskarna.

Laura Dern har tidigare varit nominerad till en Oscar två gånger. Första gången var 1992 när hon gjorde Oscarsdebut, nominerad för bästa huvudroll i Rambling Rose och 2015 när hon var nominerad för bästa biroll i Wild.

På Oscarsgalan 2020 är hon nominerad för bästa kvinnliga biroll för Marriage story.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio

Visst kunde man ana redan då att de var två av framtidens största filmstjärnor?

Leonardo DiCaprio gjorde Oscarsdebut redan 1994 när han var nominerad för bästa biroll för Gilbert Grape. Sedan följde tre nomineringar för bästa huvudroll (The aviator 2005, Blood diamond 2007, The wolf of Wall street 2014) innan han till slut tog hem priset 2016 för The Revenant.

Han har också varit nominerad för bästa film som producent för The wolf of Wall street. 2020 är han återigen nominerad för bästa manliga huvudroll i Once upon a time in Hollywood.

Och här bjöd vi på en liten bonus, för visst är lillkillen bredvid Leonardo en 13 år gammal Elijah Wood.

Margot Robbie

Margot Robbie

Oavsett hårfärg kör Margot Robbie på det säkra kortet svart klänning.

Det var en mörkhårig Margot Robbie som gjorde entré på röda mattan inför Oscarsgalan 2014.

Hon fick sin första nominering 2018 för huvudrollen i filmen I, Tonya och 2020 är hon nominerad för bästa kvinnliga biroll för sin roll i Bombshell.

Renée Zellweger

Renée Zellweger

Något mer glamourös på röda mattan än i sin mest kända roll som Bridget Jones.

1999 klev Renée Zellweger ut på Oscarsgalans röda matta för första gången och tre år senare fick hon sin första nominering för huvudrollen i Bridget Jones dagbok. Hon nominerades också 2003 för huvudrollen i Chicago och 2004 tog hon hem statyetten för birollen i Cold mountain.

Hon är nu nominerad för huvudrollen i Judy och har ett litet favorittryck på sig

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson

Lång väntan på nomineringarna resulterade i två på ett och samma år.

Scarlett Johansson har gått på Oscarsgalan sedan 2004, men det var inte förrän i år, 2020, som hon nominerades för priser. Men då blev hon i stället nominerad för två priser på samma gala.

Hon är nominerad för huvudrollen i Marriage story och för sin biroll i Jojo rabbit.

Foto: TT

Läs mer:

De Oscarsnominerade får en goodiebag värd två miljoner

Kändisparen vi minns från Oscarsgalan

10 minnesvärda tweets från Oscarsgalan 2019