6 viktiga punkter att tänka på för dig som vill leva hållbart

Vi på ELLE fortsätter vår hållbarhetsmånad genom att fokusera lite extra på just hållbarhet. Vi har frågat Elin Frendberg, CEO för Swedish Fashion Council
, vad man, som konsument kan tänka på i sin strävan att leva mer hållbart.
25 april, 2017

1. Använd plaggen fler gånger. Bara genom att använda ett plagg 3 gånger extra minskar miljöpåverkan med 68 %. Plaggets användningstid är det viktigaste – ”Om man använder en polyesterskjorta 10 ggr och en bomullsskjorta 30 ggr så är det i ett livscykelsperspektiv lika belastande för miljön” (Sandra Roos, Mistra Future Fashion).

2. Klimatpåverkan av tvätt är totalt mycket mindre belastande på klimatet än att ta bilen till affären. Det är transporterna till affären med bil som är den största klimatpåverkan hos ett plagg (Sandra Roos, Mistra Future Fashion).

MER OM HÅLLBARHET: ÄR DIN DEODORANT FARLIG?

3. Köp återvunna kläder, om ett plagg återvinns istället för att produceras från jungfrufibrer sparar det 3,6 kg CO2, 6000 liter vatten, 0,3 kg gödningsmedel och 0,2 kg insektsmedel (Re:newcell).

4. Välj plagg som har en certifiering. Många butiker är faktiskt fulla av gröna plagg och hållbara material redan idag – vi behöver bara bli ännu bättre på att stötta dem när vi konsumerar. GOTS, Oeko-Tex, BCI, Svanen, EU Ecolabel, Fairtrade, BlueSign, Bra Miljöval är några av de certifieringar som finns.

MER OM HÅLLBARHET: H&M:S ANN-SOFIE JOHANSSON – SÅ LEVER DU MER HÅLLBART

5. Lämna in kläder du inte använder till återvinning. Många större kedjor har dag egen återvinning i butik, superenkelt för oss. Vi behöver inte ens gå till källsorteringsstationen.

6. Välj material efter hur vi vill använda plagget. Om det är en väldigt speciell outfit som vi inte tänker använda så många gånger så kanske den inte måste vara gjord i en polyester som håller i flera hundra år, eller i bomull som är svår att återvinna. Utan då kan vi istället välja ett material som lyocell som är gjort av trä och går att kompostera när vi är färdiga med det!

MER OM HÅLLBARHET: 9 EKOLOGISKA FAVORITER

Ta gärna en titt också på filmen nedan, där Elin Frendberg delar med sig av sin syn på en hållbar livsstil.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: