Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Så blev Sara Danius en av vår tids största modeikoner

12 okt, 2019 
AvSanna Rossäng
Årets bäst klädda kvinna 2019 är Sara Danius.
Efter en tids sjukdom kom beskedet att Sara Danius har lämnat oss. Vi minns henne med framstående exempel på hur mode och mod tillsammans har en stark röst. "Sara Danius är en av vår tids största modeikoner", säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Tidigare i år prisades Sara Danius för Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan med motiveringen:

”Modig som få. En oöverträffad virtuos när det gäller att kommunicera med garderoben. En stillegend utan like. De storslagna galakreationernas och knytblusens okrönta drottning. Årets bäst klädda kvinna är Sara Danius.”

Sara Danius på ELLE-galan 2019 iförd sin fantastiska, numera ikoniska, Nobelklänning. Foto: Eero Hannukainen/TT

Iförd den numera välkända och ikoniska Nobelklänningen med cape fick Sara Danius stående ovationer från publiken när hon gick ner för catwalken och tog emot sitt pris för Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2019.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Sara är inte bara årets bäst klädda kvinna, utan helt enkelt årets kvinna, sa Kakan Hermansson när Sara Danius tilldelades sitt pris.

Sara Danius Årets bäst klädda kvinna 2019 på ELLE-galan
Prisad för Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2019. Foto: Isabella Ståhl.

Sara Danius var ett tydligt exempel på hur mode och mod tillsammans har en stark röst. Förutom de makalösa Nobelklänningar hon skapade tillsammans med sin nära vän och designern Pär Engsheden genom åren blev knytblusen en symbol för kvinnokamp, förändring och frigörelse tack vare henne, i samband med oenigheterna i Akademien. En kvinnokamp som väckte en kollektiv hyllningsrörelse genom ett enskild plagg.

Annons

– Det var fantastiskt! Jag blev förundrad och stolt över att se både män, kvinnor och barn i knytblus. Det kändes fint att bryta igenom vallen och vara med och påverka, har Sara Danius sagt i en tidigare intervju med ELLE.

Sara Danius Per Engsheden-Cia Jansson ELLE-galan 2019
Pär Engsheden, vän och designer av Sara Danius fantastiska Nobelklänning, Sara Danius och Cia Jansson, chefredaktör på ELLE. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förutom att hon var en stor förebild för alla kvinnor genom sitt engagemang var hon också en stor modeikon. Hennes färgstarka person smittade av sig på en hel nation som nu också kommer att minnas henne genom de statement pieces hon burit genom livet.

– Sara Danius är en av vår tids största modeikoner och det är med stor sorg jag tog emot nyheten om Saras bortgång, säger Cia Jansson, chefredaktör på ELLE och fortsätter:

Annons

– Hon gjorde sig känd genom sina storslagna Nobelklänningar och satte mode i en intellektuell kontext. Förutom kungafamiljen var det Sara Danius som fångade intresse kring vad gästerna skulle ha på sig på Nobel. Det fanns hela tiden en tanke kring allt hon gjorde och framför allt genom hennes storslagna Nobelklänningar.

Sara hade ett stort modeintresse och var otroligt påläst – även inom mode.

– Hon var briljant på att använda mode som kommunikation. Hennes signaturplagg knytblusen kopplas ihop med en stark rörelse som vi för alltid kommer minnas henne genom, avslutar Cia Jansson.

Efter en lång tids sjukdom har alltså en av vår tids starkaste kvinnor nu lämnat oss, men minnet av henne och hennes ihärdiga kvinnokamp lever vidare med oss. Vi kommer aldrig sluta inspireras av hennes mod, styrka och driv.

Tack för allt, Sara Danius.

Foto: Frank Nordenberg, Isabella Ståhl, TT.

LÄS MER:

Sara Danius har lämnat oss – blev 57 år gammal

Sara Danius exklusivt för ELLE – om akademien, litteraturen och modet

Så gick knytblusen från gammaldags – till en symbol för kvinnokamp

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons