ANNONSSAMARBETE MED KLARNA

ROSA, BLÅTT OCH BLOMMIGT – SÅ UPPGRADERAR VI STILEN ENLIGT EMILIA DE PORET

Sommarens mode präglas av framtidstro, glädje och starka färger. Hetast i år blir knallrosa och aquamarinblått. Men också blommigt, randigt och abstrakta mönster – Emilia de Poret väljer ut sina favoriter.

Efter en tid som präglats av en återhållsam och naturlig färgskala är vi redo för färg, mönstrat och spännande material. Det visar en undersökning som tagits fram på uppdrag av Klarna. Knallrosa, blått och aquamarinblått står högst på listan när svenskarna listar sommarens kulörval. Spets, blommigt och mönstrat är också sådant vi kommer se mer av.

Emilia de Poret, Fashion Director.

– Resultatet är väldigt tydligt. Nu börjar vi hitta tillbaka till glädjen och ser ljuset i tunneln efter pandemin. Vi vågar vi ha framtidstro och längtar efter färger, liv och glädje. Vi blir glada av en chockrosa klänning, säger Emilia de Poret, Klarnas Fashion Director.

ROMANTISKA LINNEKLÄNNINGAR, SPETS OCH BLOMMIGT

Den internationella modeundersökningen, där drygt 15 000 personer i 15 länder deltagit, visar tydligt att vi längtar efter allt från romantiska linneklänningar, spets och blommigt till abstrakta mönster och ränder i starka färger. På andra plats på svenskarnas önskelista hamnar handarbetat mode – inte helt oväntat med tanke på den materialvurm, ursprungsintresse och hållbarhetstänkt som idag präglar våra estetiska val.

Tar vi då med oss något från ”pandemigarderoben”? Trots att de flesta av oss nu gärna hoppar ur mjukisbyxorna till förmån för något mer dressat har vi vant oss vid att klä oss bekvämt. Tredjeplatsen på listan över svenskarnas sommarmode knips därför av de vida byxorna.

– Komfort är helt klart ett måste och modeföretagen anpassar sig efter våra nya krav. Många väljer nu en mer avslappnad siluett. Kavajen blir lite mer oversized, kostymbyxan lite vidare, kanske med resår i midjan. Skjortor i mjukare kvalitet eller mer avslappnade i passformen är också något vi ser mer av, fortsätter Emilia de Poret.

BEKVÄMARE PÅ JOBBET – UTAN ATT KOMPROMISSA MED STILEN

När vi solbrända och utvilade kommer tillbaka till kontoret vill två tredjedelar att det ska vara i en bekvämare outfit.

– Vi kommer se ett coolare businessmode där de strikta klädkoderna får ge vika. Kavajen och kostymen kommer definitivt tillbaka, men på ett nytt sätt. Jag skulle vilja kalla det nya businessmodet för avslappnat elegant. Din version av ”kostymen” kan lika gärna vara en klänning eller en skräddad kavaj och svarta skinnbyxor. Det handlar om att känna sig trygg och hitta hem i sin stil, avslutar hon.

EMILIA DE PORET VÄLJER SINA FAVORITER

Kavaj och shorts från Arket.

Sommarkostymen som känns helt rätt är förstås blazern med matchande shorts. Den här looken bli extra lekfull i en knallig himmelsblå kulör.

Linne från Toteme Studio och keps från Stiksen.

Få till en sportigare känsla och styla sommarkostymen med ett vitt enklare bomullslinne och ljusbeige keps.

Väska från Bottega Veneta/Image Group.

Bryt av den blå kostymen med accessoarer i en annan kulör som exempelvis persikofärgade väskan från Bottega Veneta via Image Group.

Byxor och matchande skjorta från Hope.

En annan kulör som känns extra het i sommar är knalligt rosa. Hopes vida byxa och matchande topp är lika snygga till platta sandaler som till höga klackar.

Sandaler från Toteme Studio och skjorta från Cos.

Känns färg från topp till tå för mycket för dig, styla den rosa byxan med den somriga vita linneskjortan. Så får du färgstarka looken att kännas stilren? Skippa smycken och höga klackar och styla med platta svarta sandaler.

Kulören Chopsticks and Stones från OPI finns hos Kicks.

Du trivs bäst i plagg i neutrala färger men är sugen på EN färgglad detalj? Testa en knallig kulör på naglarna, vågar du Kleinblått?

Sommarens stora modetrender

1. Färgglada kläder 33%
2. Handarbetat mode 16%
3. Vida byxor 16%
4. Västar 13%
5. Minikorta kjolar 11%