Roland Hjort Whyred: "80-talets indiescen är den stora inspirationen"

Roland Hjort Whyred: "80-talets indiescen är den stora inspirationen"

Roland Hjort har arbetat med Whyred i 16 år. Och han har aldrig varit så stolt som nu. På måndagen den 1 februari visas märkets AW16-plagg under Stockholm Fashion Week. Här berättar designern om kollektionen.
30 januari, 2016

Efter flera år av hårt arbete beskrivs Whyred precis så som Roland Hjort vill och önskar. Med orden hållbart, tidlöst och med kvalité. ELLE har pratat med designern för att höra allt om den kommande höstkollektionen i dagens modeintervju.

Whyred, ni var nominerade till årets designer på ELLE-galan 2016! Hur skulle du säga att Whyred utvecklats de senaste åren?

–  Jag har arbetat med Whyred i 16 år och jag måste erkänna att det är nu jag är som mest stolt, vilket är otroligt rolig. Whyred har vuxit till något. Den visionen vi hade för 16 år sedan är i dag verklighet. Märket och plaggen har blivit ett klart varumärke, idén om tidlösa och hållbara plagg med kvalité kan vi i dag presentera. Och det är otroligt roligt!

Beskriv höstens kollektion som kommer visas under Stockholm Fashion Week?

– Inspirationen till höstens kollektion har varit 80-talets indiescen, Bobby Gillespien och hans känsla. Något jag tycker är stark förknippas med Whyred.

Vilket plagg tycker du bäst fångar och sammanfattar hela höstkollektionen?

– Väldigt blandat, alla plagg har en väldigt stark Whyred-känsla. Men vi har ett par statmentplagg som är väldigt tidlösa och klassiska, till exempel några dunnvästar/dunnjackor.  Jag skulle vilja säga att alla plagg tillsammans skapar stämningen.

Vad har kollektionen inspirerats av?

– Förutom Indie, 80-talet och Bobby Gillespien så finns det något maskulint i kollektionen, det  har varit en stor inspiration för oss.

Vad är ditt absoluta favoritplagg i din egen garderob?

– Kavajrocken! Jag har en till höst och en till sommar.

Hur skulle du beskriva din egen stil med tre ord?

–  Jag går på känsla, köper det jag gillar och har det tills det håller. Så hållbarhet är nog min stil om jag måste säga något.

Favorittrend hösten 2016?

–  Jag tänker inte så mycket i de banorna , allt handlar om personlig känsla. Allt som du själv gillar blir trendigt.

Hur skiljer sig hösten kollektion från det vi sett tidigare?

– Jag tycker att den är mer klassik och sammanfattar det Whyred står för på ett bättre sätt än tidigare.

Läs också: Ida Sjöstedt: Kollektionen visar en mörkare, mer egensinnig sida”