Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Möt smyckesmärket Poem Objects – med tidlös design och gediget hantverk

21 jun, 2023 
AvAmie Chorr
Tidlös design möter gediget hantverk. Med passion för att skapa vackra smycken som varar över tid, sätter nya svenska smyckesmärket Poem Objects fokus på återvunnet material och skapar smycken med enastående uppmärksamhet på detaljer och kvalitet. Här möter ELLE smyckesdesignern bakom Poem Objects!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inspireras av nya trenden quite luxuryBrand logo
Inspireras av nya trenden quite luxury

Hennes smycken har den senaste tiden tagit över både Instagramflödet som mode-editorials (däribland ELLE). Daniela Rathana och Icona Pop är bara några av de som den senaste tiden synts i hennes design. ELLE fick en pratstund med smyckesdesignern Petra Thoms som lämnade konsultlivet och startade smyckesmärket Poem Objects förra året (2022). Idag skapar hon smycken med en tydlig vision, utan att kompromissa med designen. Och vi förstår hypen!

Tidlöst med inspiration från naturen

Genom att kombinera traditionella tekniker med moderna innovationer skapar Poem Objecs unika och detaljerade smycken som är lika vackra på avstånd som på nära håll. Inspirationen till smyckena är hämtade från naturen och organiska former, med en ren och minimalistisk inställning som bygger på organiska referenser och minimalistiskt men ändå frispråkig estetik.

Du startade redan förra året – hur började allt och hur har den första tiden varit?

– Jag har länge arbetat som designkonsult för andra modevarumärken samt drev eget klädföretag 2007-2014. Sedan dess har jag alltid velat återgå till att driva något eget, men denna gång ville jag fokusera på en specifik produkt. Jag älskar smycken och dess förmåga att förmedla en personlig touch och med Poem vill jag skapa smycken som jag själv saknar utan kompromiss. Uttrycksfulla och skulpturala, där inspirationen främst kommer från naturen.

Annons

Du har fått enorm genomslagskraft snabbt och många kända personer har burit dina smycken. Berätta allt om hur det har gått till i och med att du är ett nystartat märke!

– Ja! Det är verkligen superkul, har fått hjälp av kompisar som jobbar i branschen och sedan har det bara spridits organiskt. Är väldigt tacksam för att så många vill bära mina smycken och att jag fått sådan fin respons. Sedan tror jag verkligen på att när man gör någonting man själv älskar utan att kompromissa så syns det.

Hur kommer det sig att du ville fokusera på just smycken?

Det är någonting magiskt med smycken, jag älskar att man kan förändra en hel look med ett örhänge eller halsband. Jag vill att mina smycken ska uppfattas som skulpturala och lekfulla med en stilistisk twist. Det är också viktigt att alla smycken är tillverkade i återvunnen metall utan att kompromissa med kvaliteten eftersom jag vill att mina smycken ska användas i generationer framåt.

Vad har överraskat dig mest sedan starten 2022?

Det som överraskat mig mest har nog framförallt varit tidsandan. Jag upplever att det finns ett stort intresse för småskalig design och nya varumärken som jag inte upplevt sedan jag drev mitt förra varumärke runt 2007. Men det är också tuffa ekonomiska tider och det har självklart varit märkbart, dock blir man som mindre bolag inte lika sårbar då jag inte har lika mycket bundna kostnader med till exempel anställda. Det bidrar till att jag har möjlighet att bygga varumärket i min egen takt och växa stegvis.

Annons

Du har fått enorm genomslagskraft snabbt! Hur känns det i och med att du är ett nystartat märke?

Ja! Det är verkligen superkul, har fått hjälp av kompisar som jobbar i branschen och sedan har det bara spridits organiskt. Är väldigt tacksam för att så många vill bära mina smycken och att jag fått sådan fin respons. Sedan tror jag verkligen på att när man gör någonting man själv älskar utan att kompromissa så syns det.

Hur ser din designprocess ut?

Varje produkt utgår ifrån en tydlig inspirationskälla som jag oftast först brukar skissa för hand för att sedan göra tydliga ritningar av de idéer som jag vill ta vidare och skicka till produktion. Nästa steg är att ta fram prover som oftast tillverkas för hand, dessa behöver inte alltid vara helt korrekta i till exempel material, men det ger en rättvis bild om hur slutprodukten kommer att se ut.

Oftast krävs det flera rundor innan det blir exakt som man tänkt sig då allt från storlek, design och passform ska synka. Smyckena ska alltid vara snälla mot kroppen och sköna att bära, så mycket tid läggs på att hitta rätt vikt och form. När proverna sedan är godkända beställs produktionen och smyckena gjuts en och en i formar för att sedan poleras för hand.

Vad kan vi vänta oss framåt av Poem Objecs?

Just nu fokuserar jag mest på att växa organiskt, men jag kommer även satsa på att lansera Poem i övriga Europa senare i höst. Jag skissar på nya kollektioner och laborerar med nya sätt att både visa och skapa smycken. Jag vill behålla kreativiteten och lekfullheten men samtidigt skapa ett hållbart företag. Här närmast planerar jag att lansera några nya modeller som kommer att släppas i sommar. Jag har valt att inte följa säsongskalendern med höst/vinter och vår/sommar vilket ger mig möjlighet att vara mer fri i mitt arbetssätt och lansera mindre kollektioner. Jag tycker även att det hade varit intressant att göra något samarbete med ett annat modevarumärke som saknar smycken i sitt utbud.

Foto: Poem Objects

Annons