Peggy Guggenheim – ikonen som inspirerar modeskapare just nu!

Peggy Guggenheim inspirerar modet

Ikonen, konstsamlaren och societetskvinnan Peggy Guggenheim står för inspirationen den här säsongen när modeskaparna får välja!
18 maj, 2020

Hon var aldrig rädd för att uttrycka sig. På vernissage bar hon gärna olika designer i varje öra, allt för att väcka samtal och utmana. Att Marguerite ”Peggy” Guggenheim (1898–1979) än i dag – fyra decennier efter sin död – tänder gnistor av inspiration med sin eleganta stil (alltid spektakulära solglasögon) och slagfärdighet är inte konstigt! Giambattista Valli sneglar mot henne i vårens kollektion, Bite Studios Elliot Atkinson har henne som ständig inspirationskälla och By Malene Birgers chefsdesigner Mathilde Torp Mader har byggt upp höstkollektionen med henne som musa. Mest känd var hon kanske ändå för sin konstsamling.

Konstsamlaren Peggy Guggenheim poserar på Museum of Modern Art i New York, 1942.

Konstsamlaren Peggy Guggenheim poserar på Museum of Modern Art i New York, 1942.

Lämnade societetslivet i New York för kulturella avantgardet

Född i en av Amerikas mest förmögna familjer ärvde hon som 21-åring ett flertal miljoner dollar och lämnade societetslivet i New York för det kulturella avantgardet i Europa. Där levde hon livet med vänner som Ernest Hemingway, Picasso, Gertrude Stein och Man Ray (på frågan om hur många äkta män hon haft ska hon en gång ha svarat ”Menar du mina eller andra människors?”). Efter att ha drivit gallerier i London och New York köpte hon efter andra världskrigets slut ett 1700-talspalazzo vid Canal Grande i Venedig. Ett par år senare öppnades en del av palatset som ett modernt konstmuseum, som finns kvar än i dag.

Peggy Guggenheim i sina karaktäristiska solglasögon i sitt palats vid Canal Grande, Venedig, 1950.

Peggy Guggenheim i sina karaktäristiska solglasögon i sitt palats vid Canal Grande, Venedig, 1950.

Foto: TT

LÄS MER: 

Exklusiv intervju med By Malene Birgers chefsdesigner

Här är de viktigaste modetrenderna hösten 2020

Trendspaning: Blodrött är höstens hetaste färg – och vi förstår varför

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: