Par som har ett bra sexliv – här är deras hemlighet

Par som har ett bra sexliv – här är deras hemlighet

Har du och din partner hamnat i en svacka i sexlivet? Då är det kanske inte just aktiviteterna i sänghalmen ni ska lägga fokus och energi på – utan hur ni behandlar varandra.
23 mars, 2017

Hemligheten till ett bra sexliv ligger inte alltid i sänghalmen. En studie som publicerades i Journal of Personality and Social Psychology tittade på det som kallas för ”intimitet-lust paradoxen”. Paradoxen har tidigare gjort gällande att par som är nära och bekväma med varandra är mindre attraherade av varandra, vilket kan leda till att sexlivet stagnerar.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR SKA DU HA SEX FÖR KARRIÄRENS SKULL

Studien menar dock, i motsats till den tidigare uppfattningen, att intimitet inte behöver orsaka ett tråkigt sexliv – om det rör sig om rätt slags intimitet. Forskare vid Baruch Ivcher School of Psychology i Israel och University of Rochester i New York bad 100 par att under sex veckor dagligen poängsätta fyra olika aspekter av sitt förhållande: sin sexuella lust, hur mottaglig deras partner var, hur speciella de kände sig samt hur värdefull de ansåg sin partner.

De par som hade höga poäng på alla de tre sist nämnda aspekterna hade även större sexlust. Resultatet avslöjade det som enligt forskarna kan vara nyckeln till ett sprudlande sexliv, att mottaglighet i förhållandet spelar en betydande roll för sexlivet.

Med mottaglighet menar forskarna att en partner förstår och uppskattar den andras behov och reagerar på ett stöttande sätt på deras mål. Enligt forskarna är mottaglighet viktigt då det inte bara handlar om att bry sig om den andra och vara trevlig – utan att verkligen förstå den andres behov och vilja.

LÄS OCKSÅ: 9 LIVSMEDEL SOM BOOSTAR DIN SEXLUST

Hur blir man då mottaglig gentemot sin partner? Enligt huvudförfattaren till forskningen, Gurit E. Birnbaum, kan det uppnås genom att helt enkelt ge varandra fullständig uppmärksamhet.

”Tillåt tillräckligt med tid till att engagera er i konversation och lyssna med ett öppet sinne, verkligen lyssna, utan att avbryta eller döma i förväg eller visa upp sig själv”, säger Gurit E. Birnbaum till sajten Health.com.

Forskarna menar även att mottaglighet inte är något man antingen behärskar eller inte, utan att det är något man kan lära sig.

Källa: Health.com