Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Nya stjärnskottet om modellkarriären: "Varje bra visning ger en maximal energiboost"

18 jan, 2018 
AvLovisa Lundström
Från McDonald's-jobb till Saint Laurents catwalk. Månadens omslagsmodell, svenska Oumie Jammeh, vill peppa tjejer att aldrig ge upp sina drömmar.
Annons

Evighetslång catwalk, strålkastarljus, rökridåer – och ett glittrande Eiffeltorn i bakgrunden. Det blir inte mer ikoniskt under en Parismodevecka. Saint Laurents vårvisning 2018 var ett 14 minuter långt modeögonblick. Och svenska modellen Oumie Jammeh hamnade mitt i det.

– Känslan där och då går inte att beskriva. Det är så nervöst att stå där i line-upen. Jag tänkte på skorna, hur jag skulle gå, hur jag såg ut, hur jag skulle utstråla min energi … Jag hade väldigt mycket fjärilar i magen. Men när jag väl tog steget ut på catwalken blev det helt tomt runtomkring mig. Det var bara jag. Jag såg inte publiken, jag såg inte fotograferna … Jag gick i lugn och ro trots den höga musiken. Inte förrän jag kom ut backstage igen kom jag tillbaka till verkligheten. Då kom kicken! Och den är beroendeframkallande, jag skulle kunna göra det tusen gånger om.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Oumie summerade rekordmässiga 30 visningar från New York, via London, Milano och Paris senaste säsongen.

Annons

– Man orkar egentligen inte gå 30 visningar. Man slår på autopiloten. Man sover inget, går på fittings och castings dygnet runt. Jag fick mentala sammanbrott varannan dag för att det var så intensivt. Jag gjorde fjorton castings per dag, väntetiden var runt två timmar varje gång. 60 andra modeller före mig i kön. Jag tänkte att får jag bara gå en enda bra visning är jag nöjd. Sedan fick jag gå fler och fler. Varje bra visning ger en maximal energiboost. Det är det man lever på.

Oumie gick för prestigemärken som Miu Miu, Louis Vuitton och den omsusade Versacevisningen.

– Jag visste inte att supermodellerna skulle vara där! När jag kom dit sa en kompis att hon sett Naomi Campbell men jag trodde henne inte. Sedan gick jag förbi en loge med Naomis namnskylt på dörren, då fattade jag! När de sedan gick förbi oss – Claudia Schiffer, Helena Christensen och Cindy Crawford – då kändes det helt sjukt. Jag har sett upp till Naomi hela livet. Hon utstrålar samma styrka och självförtroende som jag vill förmedla. Man ska tro på sig själv. Ingenting är omöjligt, man kan om man vill.

Från senaste numret av ELLE: Foto: Anderas Sjödin

Var kommer styrkan ifrån?

– Det har bara varit jag och min mamma sedan jag var liten. Jag kände aldrig min pappa. Jag har alltid sett upp till mamma, sett hur hon kämpat. Hon fick mig när hon var ung, vi flyttade från Gambia till Sverige när jag var 8 år. Vi fick jobba extra hårt för att klara oss. Anledningen till att jag vill kämpa och lyckas är att jag vill göra henne stolt. Och glad.

Annons

Vad säger hon nu?

– Hon ringer ibland bara för att säga att hon är stolt över mig! Vår relation är fantastisk. Jag älskar henne! I vår kultur lever man inte som jag gör egentligen, reser hela tiden, är borta från varandra länge och så. Men hon förstår. Hon vill att jag ska leva min dröm. Hon uppmuntrar mig. Jag är så tacksam för det. Att hon ger mig den här friheten. Visst, jag är 22. Men jag bor fortfarande hemma. Jag måste följa reglerna, jag kan inte bara komma och gå som jag vill.

Oumie Jammeh flyger Upplands Väsby–världen tur och retur flera gånger i veckan. Ena dagen plåtar hon på Hawaii eller i Italien eller i Arizona. Nästa dag är hon hemma och städar sitt rum.

– Hemma älskar jag att sova. Sedan gör jag mina sysslor. Diskar, dammsuger, städar mitt rum. Jag har blivit så mycket bättre på det. Förr var det kläder överallt … På kvällen träffar jag vänner, äter middag, går ut, partar!

Allt har gått med blixtens hastighet. På ett år har Oumie gått från att drömma om modellivet till att leva det.

Annons

– Ibland måste jag stanna upp och andas. Jag kastades in i en helt annan värld än den jag är van vid, så det är mycket att ta in.

Hon har alltid vetat att hon ville bli modell. Men tvekade eftersom konkurrensen är så hård och självförtroendet vacklade lite.

– En dag i tvåan på gymnasiet fick jag en ingivelse under en lektion. Jag bad en kompis ta några mobilbilder på mig, sedan googlade jag ”hur blir man modell?”. Agenturen Mikas dök upp så jag skickade bilderna dit. Och de svarade. Jag fick komma på intervju och två veckor senare ringde de och sa att jag kommit med.

Oumie hade en hel del vana av att stå i rampljuset eftersom hon dansat och tävlat internationellt med en dancehall-grupp.

Vad bidrar dansen med till modellyrket?

– Jag kan röra mig. Jag har taktkänsla, kontroll över kroppen och musklerna. Jag kan hoppa och göra konstiga saker samtidigt, det är väldigt användbart när man är modell. Jag har dansat sedan jag var bebis! Dans är som terapi. Man får en adrenalinkick. Dansen finns i min kultur. På gamla videofilmer från när jag var liten ser man alltid mig i mitten dansandes på alla ceremonier, dop, bröllop, fester.

Från senaste numret av ELLE: Foto: Anderas Sjödin

Vad minns du från din barndom i Gambia?

– Jag har ganska suddiga minnen. Men jag och mamma ska åka tillbaka för första gången om en månad, det ska bli jättespännande! Jag ska försöka hitta mina gamla kompisar.

Annons

Hur var det att komma till Sverige?

– Bra, det finns bättre möjligheter här. Jag var 8 år och jag hade tur för mina kusiner är födda här så de pratade svenska med mig sommaren när vi kom, och när skolan började hade jag lärt mig. Jag ville prata bra. Sedan var jag väldigt fokuserad i skolan, ville klara det.

Hur är du som person?

– Extra, haha! Jag är rolig, försöker få folk att skratta. Glad. Motiverande, positiv. Jag har mycket energi. Jag är omtänksam, det har jag fått från mamma.

Din klädstil?

– Streetstyle. Det dyraste jag äger är en Loewe-väska som jag fick på visningen. Men jag använder den sällan. Det mesta i min garderob är enkelt.

Favoritfotograf?

– Steven Meisel. Men efter ELLE-plåtningen är det Andreas Sjödin, han var så rolig. Det kändes inte som ett jobb. Det var int e som på många andra plåtningar när man ska se sur ut hela tiden.

Versace SS18 i Milano.

Framtidsdröm?

– Jag vill bli supermodell! Och gå Victoria’s Secret-visningen såklart. Det vill jag checka av. Och så vill jag jobba med stora fotografer, och göra fler redaktionella jobb och tidningsomslag.

Annons

Du la upp stories på ditt Instagramkonto från manifestationerna mot slavhandeln i Libyen. Hur vill du använda din plattform?

– Att det där pågår 2017, och sedan flera år tillbaka, det är absolut inte okej. Det är viktigt att göra sin röst hörd. Jag vill tro att jag kan påverka några genom sociala medier.

Har du haft några andra jobb?

– Sommarjobb som fastighetsskötare. Och McDonald’s. Det var jättekul, jag lärde mig att ta ansvar och hantera stress. Och teamwork.

Bäst och sämst med modellyrket?

– All väntetid är jobbig. Bäst är att jag mår bra av det. Jag får göra det jag älskar, det ger mig energi och självkänsla. Det vill jag förmedla till alla tjejer: Tänk aldrig att du inte kan eller inte klarar det. Du vågar. Allt går om man vill. Ge aldrig upp!

LÄS OCKSÅ:

Annons