Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Nu ställs prinsessornas coutureklänningar ut – se dem här!

26 jan, 2018 
AvJohanna Lejon
Vilket helgtips! I dag, fredag den 26 januari, öppnar utställningen Couturens hemligheter på Sven Harrys konstmuseum. Här kan besökarna ta del av kungliga nobelklänningar, Alicia Vikanders Oscarsklänning och arkivplagg från Balenciaga – bland annat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I dag öppnar utställningen Couturens hemligheter på Sven-Harrys konstmuseum. Utställningen sätter ljuset på det mytomspunna haute couture- modet och dess roll i dagens modeklimat samt vilka riktningar couturen kan ta i framtiden. Med couture-plagg från internationella modeskapare som Balenciaga, Alexander McQueen/Givenchy, Balmain, Castillo, Louis Vuitton och Stéphane Rolland samt svenska kreatörer som Pär Engsheden och Bea Szenfeld utforskar utställningen couture-världens hemligheter och ger besökaren en unik inblick i vanligtvis slutna processer.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Uällningen har skapats av en arbetsgrupp som under tre år har arbetat med idéupplägg och innehåll. Creative Directors för utställningen är Pär Engsheden och Ingrid Giertz- Mårtenson. Gästkurator och redaktör för utställningskatalogen är Ulrika Kyaga. Som scenograf och formgivare för utställningen står Johan Svensson, idag Creative Director för Vogue UK, tidigare AD för Vogue Paris och Design Director för  W Magazine.

Annons

Historisk tillbakablick

Med inlånade arkivplagg från internationella modehus samt svenska och danska hovet syftar utställningen till att ge en historisk tillbakablick såväl som inblick i couturens vanligtvis slutna värld och samtidigt även blicka framåt. En grundidé med utställningen är att lyfta frågor kring scouturens relevans i dagens modeklimat och hur det traditionella hantverket kan förenas med framtida krav på hållbarhet och materialförnyelse. Detta gestaltas i samarbete med unga formgivare och framför allt i ett samarbetsprojekt med Beckmans Designhögskola. Under ledning av Pär Engsheden har elva studenter skapat kreationer enligt couturens regler vilka ger en bild av hur framtidens formgivare tolkar couturen som hantverk och uttrycksform.

Pär Engshedens klänningar

Utställningskatalogen, som presenteras i samband med öppningen av Couturens hemligheter, syftar till att ge en fördjupad kunskap om utställningens centrala frågestallningar. Förordet har skrivits av professor Christopher Breward, en av den akademiska världens främsta modehistoriker. Bland skribenterna åter nns specialister och forskare inom modevetenskap som med utgångspunkt från utställningens olika teman diskuterar couture ur ett historiskt perspektiv men även dess plats i nutid och framtid.

Utställningen pågår mellan 26 januari 2018 till 2 April 2018.

Bland medverkande modehus/kreatörer återfinns bl.a. följande:

Balenciaga

Alexander McQueen/Givenchy

Stéphane Rolland

Louis Vuitton

Jacques Zehnder

Jørgen Bender

Castillo

Balmain

Augusta Lundin

Pär Engsheden

Ida Sjöstedt

Bea Szenfeld

Sarah Hayes & Aspar Karahynseinov – H&M

Läs mer:

Sara Danius Nobelklänning ställs ut – där (och då!) kan du se den

Foto: Charles Hammarsten, Sven Harrys

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons