Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Nu öppnar ARKET i Stockholm – ELLE har pratat med designchef Anna Teurnell

24 maj, 2018 
AvJenny Fredriksson
Äntligen kommer Arket till Sverige! ELLE pratar med designchef Anna Teurnell om framtiden, böcker och världens bästa butik.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur ser du på Arket om fem år?

–Ambitionen med Arket är att vara en inspirerande destination och marknadsplats som erbjuder mer än bara shopping. Vi kombinerar egna kollektioner med utvald design från andra varumärken och har skapat ett modernt, vegetariskt kafé med grund i det nya nordiska köket. Den gemensamma nämnaren är hög och hållbar kvalitet. Jag hoppas att våra kunder kommer att kännas sig trygga med att återvända till oss, om och om igen, för att hitta sina favoriter och addera både bas- och säsongsplagg till sin vardagsgarderob, eller för att hitta en fin present att ta med om man ska bort på middag. Vi har samlat ett brett men noga utvalt sortiment för att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder. Det du hittar hos Arket har alltid förtjänat sin plats på hyllan, och det hoppas jag kunderna också kommer att känna, och uppskatta.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vad har inspirationen varit till Arkets sommarkollektion?

Annons

– Vi jobbar ofta med utgångspunkt i den klassiska herrgarderoben och omtolkar plagg och former med hjälp mer feminina detaljer och texturer. Det är ofta i kontrasterna mellan skarpt och mjukt, mellan det vackra och funktionella, som det blir intressant. I den kollektion som kommer ut nu till sommaren har vi framförallt inspirerats av traditionella uniforms- och funktionsplagg i khaki och mjuka jordtoner. Praktiska fickor och bälten med spännen är ett genomgående tema. Tunikor, klänningar och skjortor i krispig bomullspoplin och toppar i svalt ekologiskt linne matchas med lädersandaler eller med canvassneakers från kinesiska Warriors och japanska Moonstar. Bland accessoarerna finns scarves i fin, prasslig sidentwill som jag hoppas kan bli en stående favorit.

Hur ser drömbutiken ut för Arket?

– Vi har funderat mycket kring vilken typ av butiksupplevelse vi själva gillar, en plats där man blir inspirerad, där det är lätt att hitta det man letar efter, och som också känns kul att utforska. Det har styrt hur vi har utvecklat butikerna både online och ute på stan. Ljus och luft är viktigt för helhetsupplevelsen. Vanligtvis betraktas tomma ytor som ett slöseri med plats, men för oss är det viktigt att erbjuda en miljö som känns behaglig att vara i. Det är en utmaning att samla och presentera så många kategorier under ett och samma tak, men jag tycker verkligen att vi har lyckats skapa den moderna och inspirerande marknadsplats som vi såg framför oss. Här har inte minst kaféet en central plats, där vi kan bjuda in till avkoppling och ett lugnare tempo.

Annons

Har du någon favoritbutik i världen?

– Jag har många favoriter. Jag gillar Le Bon Marché i Paris väldigt mycket. När jag bodde där var det min närmaste mataffär och det var alltid en härlig upplevelse att gå dit och handla. Jag gillar vintage- och second hand-butiker och är storkund hos Humana. Det känns också bra att kunna ge sina egna kläder nytt liv när man inte längre använder dem själv. Vår egen Arket-butik i Köpenhamn är fantastiskt. Den är uppbyggd i ett vackert före detta posthus från 1700-talet och när man stiger in i lokalen möts man av en varm doft av nybakat från kaféet. Där tycker jag att allt stämmer.

Var hittar du din inspiration?

– Jag får inspiration i möten med andra människor, genom att umgås med familjen, med vänner, av musik, och utställningar, genom att leva och att arbeta. Dessutom läser jag oerhört mycket, det är min stora avkoppling.

Har du något guilty pleasure?

– Det måste vara alla böcker jag köper, läser och sedan ger bort. Det går inte att spara alla. Och skor. När jag hittar nya favoriter köper jag ibland flera par för att vara säker på att kunna ha dem länge. Celine hade tidigare en lite Vans-inspirerad modell som jag till sist slet ut tre par av.

Annons

Vad skulle du göra om du inte vore modedesigner?

– Jag skulle gärna jobba med mat, och har också gjort det en del när jag var yngre. Jag gillar enkel, rustik och vegetarisk mat, inte helt olik den vi serverar på Arket. Jag tycker om att jobba med händerna och se ett resultat växa fram. Men vad jag än gör måste det vara tillsammans med andra människor. Jag är en utpräglad lagmänniska och får mycket energi av göra bra saker ihop med talangfulla personer.

Hur beskriver du privata stil med tre ord?

– Oj vad svårt. Det skulle förmodligen någon annan göra bättre. Men jag vill gärna bära kläder av bra kvalitet, ofta med inspiration från herrgarderoben, och försöker att kombinera dem på ett sätt som känns enkelt, naturligt och inte för ansträngt.

Vilken är din dyraste modeinvestering genom tiderna?

– Det vet jag faktiskt inte. Men jag har en Alphabet-soffa från Piero Lissoni som inte var särskilt billig.

Annons

Vilken är den favoritdesigner genom tiderna?

– Coco Chanel är viktig. Hon förde de klassiska herrplaggen in i damgarderoben på ett så oemotståndligt sätt. Helmut Lang för hans knivskarpa bas. Och Martin Margiela, för allt han har gjort, men kanske allra mest för hans tabi-stövlar med delad tå som alltid kommer att hänga med mig.

Har du någon stilikon?

– Jag nämner ofta den finska textildesignern Vuokko Eskolin-Nurmesniemi som en kvinna som påverkat mig mycket, både med sin egen stil och sitt formspråk. Hon är en verklig förebild och jag har haft förmånen att både arbeta tillsammans med henne och lära känna henne personligen. Hon är en fantastiskt spännande person, vän med personer som Charles och Rae Eames, Alvar Aalto och Bauhaus-grundaren Walter Gropius. En levande legend.

Hur ser din drömsommarsemester ut?

– Vi har byggt ett sommarhus vid havet på Väddö och en idealisk sommar skulle vara att tillbringa hela semestern där, inte resa någonstans, och bara njuta av solen och naturen. Det kan gärna få komma in häftiga åskväder med skyfall ett par dagar men i övrigt vill jag ha sol och bad. Ibland åker vi in till Grisslehamn och köper färsk fisk och jordgubbar, på kvällarna grillar vi. Jag hoppas kunna gå klädd i bara baddräkt och tunika så ofta som möjligt. Vi har gjort flera versioner av tunikan, i bomull och mjukt siden, som jag verkligen ser fram emot att bära själv.

Annons

Välj tre personliga favoritplagg från Arkets sommarkollektion.

– Då vill jag gärna lyfta fram en av våra tunikor, svart med fickor och bälte med D-ringspänne. Och en luftig khakifärgad skjorta med fickor, gjord i ekologisk bomull, som gärna kan bäras med en omlottkjol i svart crêpetyg och en sidenscarf knuten vid halsen. Vi har också tagit fram en serie badkläder i återvunnen nylon, där vi tar vara på överblivna fisknät och annat nylonskräp för att göra ny tråd, som jag tycker väldigt mycket om.

Läs också:

Arket öppnar ytterligare en butik i Sverige – i Göteborg!

Här öppnar ARKET sin första svenska butik

Nu öppnar ARKET sin första butik i London

ARKET öppnar ny butik på välkänd flygplats

 

Annons