Nina Ricci – en kunglig favorit i Nobelsammanhang

Kungafamiljen nobel

Det började 1993 – sedan dess har drottning Silvia burit Nina Ricci två gånger till. Kolla in klänningarna.
10 december, 2018

Den mest klassiska av alla drottningens Nobelklänningar är onekligen den svartvita från 1993. Och ja, också den är signerad Nina Ricci. I SVT har drottningen själv berättat om känslorna till den klänning som inte sällan röstats fram som hennes vackraste Nobelklänning – någonsin.

– Den syddes inte för mig, men när jag såg den tyckte jag att den var underbar så jag provade den och den passade perfekt. Det är en klänning som bara är. Den är naturligtvis speciell med alla sina volanger och rosetter, men jag tyckte den var väldigt härlig och ja, djärv, har drottningen berättat.

Drottning Silvia på Nobel 1993.

Drottning Silvia på Nobel 1993.

En favorit i Nobelsammanhang

Klänningen har blivit en riktig publikfavorit. Och kanske var det just därför som drottning Silvia vände sig till det franska modehuset också två år senare, 1995, när det var dags för Nobel.

Sedan dröjde det några år, men 2001 var det dags för drottningen att bära Nina Ricci – än en gång.

Drottningen på Nobel 1995.

– Det är också en sådan klänning som bara ’sitter’. Jag hade den första gången på vårt silverbröllop och sedan hade jag den på Nobel, har drottningen berättat.

Visste ni förresten att Nina Ricci inte bara är ett namn – hon har funnits på riktigt. Maria Adélaide föddes som Nielli 1883 men gifte sig sedan Ricci. Modehuset Nina Ricci grundades av denna Maria Ricci och hennes son Robert i Paris 1932. Nina Riccis design blev känd för sin förfinade, romantiska och feminina känsla vilken alltid präglade Marias kollektioner. I dag är det Peter Copping som är modehusets chefsdesigner.

Drottningen på Nobel 2001.

Drottningen på Nobel 2001.

Och för er kungliga fans därute har vi lite kunglig kuriosa! Drottningens döttrar, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine, tycks vara förtjusta i drottningens gamla Nina Ricci-blåsor. I år, 2018, bärs den ena av kronprinsessan Victoria. Men redan 2013, på sin egen bröllopsfest, bar prinsessan Madeleine den vita tyllklänningen som ju är mest känd från Nobel 2001.

Läs mer:

Här bär kronprinsessan drottning Silvias Nobelklänning från 1995

Starka budskapet bakom Alice Bah Kuhnkes Nobelklänning

Från Engsheden till Blom – kolla in kronprinsessans alla Nobelval

Foto IBL, Stella Pictures