Nina Bogstedt: "Filippa K har lekt med referenser från 60 talet"

På tisdag den 2 februari klockan 19.00 slår Filippa K upp portarna till sin vernissage av damkollektionen för hösten 2016 – som i år även visas för allmänheten, ELLE har intervjuat Filippa Ks chefsdesigner, Nina Bogstedt, om nya kollektionen.
30 januari, 2016

Stockholm Fashion week är med andra ord alldeles snart i full gång och med spänning ser vi fram emot att se den kommande säsongens kollektion visas upp. För att stilla vår, och er, nyfikenhet så berättar Nina Bogstedt redan nu om arbetet i dagens modeintervju. Så väntar vi med spänning till tisdag.

Kan du beskriva den nya höstkollektionen?

– I AW 16 kollektionen fortsätter vi att utveckla Filippa Ks dna av mjuk minimalism. Vi har för denna kollektion lekt med referenser från 60-talet som har påverkat både färger, materialval och vissa siluetter.

Finns det någon look eller något plagg som summerar kollektionen?

– Looken är ren med fokus på intressanta proportioner. Lager på lager med kombinationer av kort och boxigt, med långt och svepande linjer. Speciellt intressant är långa västar i olika material och den plisserade kaftanen.

Har du några personliga favoritplagg eller looks i kollektionen?

– Jag älskar den roströda mohair kappan i klassiskt snitt.

Beskriv din egen stil i tre ord?

– Min stil är relativt minimalistisk, avslappnad och med stor variation i material och silhuetter.

Vilka material har ni arbetat med denna säsongen, och varför föll valet på dessa?

– Materialen fokuserar på olika ull kvalitéer, allt från kompakta till superlätta. Vissa material har en distinkt hand-gjord känsla tex en ofärgad och obehandlad ull vi gjort en grafisk rand av, i fårens naturliga färger. Flera stelare material ger en skulpturell känsla som är fint att blanda med mjuka, lyxiga garner och slinkig trikå. Vi har även jobbat med olika sorts plisseringar för fest plagg med en avslappnad elegans.

Vem är din största modeförebild?

– Beundrar flera av de japanska designerna för sin innovation och konsekvens tex Yohji Yamamoto och Rei Kawakubo.

Ett plagg du aldrig skulle vilja vara utan?

– En svart rundringad cashmere tröja.

Vad betyder mode för dig?

– Mode har varit min möjlighet att utvecklas kreativt genom åren. Jag älskar att jobba med produkter som gör en skillnad i någons vardag och påverkar hur vi känner oss.

Hur tycker du Filippa K har utvecklats de senaste åren?

– Grundstommen är fortfarande densamma och vi har en väldigt stark plattform att stå på som varumärke, med bra värderingar. Men vi har både vuxit internationellt, utvecklat vårt erbjudande och vår design samt engagerat oss hållbarhets frågor och på så sätt ständigt utvecklat varumärket inom många olika delar.

Ni ska ha en öppen vernissage under Fashion Week, berätta mer om denna idé och varför Filippa K genomför den? 

– Vi på Filippa K utmanar ständigt oss själva, våra idéer och vår presentation av varumärket. Det är inspirerande att hela tiden tillåta sig att tänka om. Vad vi gör nästa säsong är ännu i sin linda, och vår ambition är givetvis ständigt att överträffa oss själva. I denna uttrycksform skapar vi ett samspel mellan vår minimalistiska design och en abstrakt bildvärld. Vi låter även fler ta del av höstens kollektion i ett tidigt stadie genom att bjuda in till en öppen vernissage.

Vad är din största inspirationskälla?

– Mina kollegor och min familj.

Läs också: Filippa K bjuder in alla vernissage under Stockholm Fashion Week

NIna Bogstedt2BW

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: