Modetecknaren Mats Gustafson ställer ut i Sverige – här kan du se utställningen

15 feb, 2017 
AvJohanna Lejon
På fredag drar den nya utställningen Utopins Arkeologi igång på galleriet och konsthandeln CFHILL i Stockholm. Vi fick en pratstund med en av utställarna, modetecknaren Mats Gustafson.
Annons

Nu på fredag, den 17 februari, drar utställningen Utopins Arkeologi igång i Stockholm. Sex konstnärer med bakgrund i Sverige, Israel, USA och Eritrea, ställer ut sina verk på galleriet och konsthandeln CFHILL, som ligger ovanför Nosh & Chow i Stockholm.

Utopins Arkeologi är curerad av Tel Aviv-baserade Sandra Weil och bland utställarna märks, bland andra, Siri Derkert och Mats Gustafson.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Berätta om dina bilder på den nya utställningen? Hur har du valt ut dem?

– Jag är med i grupputställningen Utopins Arkeologi i egenskap av modetecknare. Ursprungstemat för Sandra Weil, som curerat utställningen på CFHILL var rörelse. Ett tema som naturligtvis kan tolkas på många sätt. Jag valde modeteckningar/akvareller där kläderna skapar en rörelse. Det är oftast så jag jobbar när jag ”tolkar” mode – jag fokuserar på form, färg, yta, struktur men också rörelse!

mats-gustafson

Varifrån kommer din drivkraft?

– Från en ständig deadline.

Din bok DIOR by Mats Gustafsson har precis släppts, berätta lite om den?

Annons

– Under senare år har jag samarbetat med modehuset Dior (strax efter att Raf Simons började där som creative director). Det är i år 70 år sedan Christian Dior skapade det legendariska modehuset och visade sin första kollektion, The New Look, som kom att revolutionera modet. Så det är i samband med 70 års jubileum som boken ges ut.

Vad inspirerar dig?

– Som modetecknare/illustratör är det själva modet som inspirerar och det jag upplever som vackert. Men den egentliga inspirationen för mig ligger nog i arbetet, i processen

Hur skulle du beskriva dina bilder för någon som aldrig sett dem tidigare?

– Om man ser på modeillustration som en nedärvd tradition eller genre så är nog mitt sätt att arbeta något av en förenkling, en abstraktion av mode. Genom förenklingen vill jag framhäva essensen i ett klädesplagg snarare än att avbilda detaljer.

Foto CFHILL

Annons