Dubbla modefilmer att se på SVT play just nu (men skynda, snart tas de ner)

10 aug, 2016 
AvLisa Arnell
Modedokumentärer är sevärda – även för de som inte har mode som sitt största intresse. Just nu visar SVT play två stycken filmer (och ett bedårande klipp från 1939) som ni borde passa på att se.
Annons

Dokumentären Dior and I tar med oss bakom kulisserna när en haute couture-kollektion ska skapas. Modehusets nya designer och kreativa chef Raf Simons presenteras i början av filmen för personalen – åtta veckor ska en hel kollektion vara klar. Filmen har tidigare visats på biograferna, nu ligger den fritt och gratis för alla att se på svtplay.se. Dior and I > Går att se fram till den 17 augusti.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Den här dokumentären om supermodellerna som var stora för 20 år sedan – och som fortfarande är aktiva är både intressant och viktig. Isabella Rossellini, Paulina Porizkova, Jerry Hall och flera andra berättar om hur de blev modeller, om sina karriärer, hur det var då – och hur det är nu. Supermodeller nu och då > Går att se fram till den 24 augusti.

Bubblare:

Ett fantastiskt litet inslag från 1939 där resultatet av en skräddartävling kring hur modet skulle te sig år 2000 får en att dra på smilbanden mer än en gång. Citat som ”Kjolarna lär helt försvinna från galatoaletten år 2000, istället bör man byxor” och ”Detta är en lätt och behaglig klänning, lite dragig måhända, men den erbjuder i gengäld stora möjligheter för en kvinna med vackra ben” och ”Detta är en praktisk sak för matvrak, den går att spänna ut om man sätter i sig för mycket äppelmos eller kåldolmar, i håret har man en söklampa efter karlar med ärliga avsikter” får en att dra på smilbanden. Sevärt klipp här: Journalfilm från 1939 >

Annons