Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Rina Sawayama: "Du kan förnya dig själv och ta dig dit nyfikenheten är"

14 feb, 2024 
AvAmie Chorr
Rina Sawayama om sin stil, karriär och samarbetet
Zalando presenterade artisten Rina Sawayama som deras nya ambassadör för konceptet “Designer” under 2024. Det långsiktiga samarbetet kommer präglas av kontrasten mellan olika personlighetsdrag, ibland introverta eller extroverta, ibland ljusa eller mörka. ELLEs moderedaktör fick en pratstund med multitalangen Rina.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Behind the scenes med Zara LarssonBrand logo
Behind the scenes med Zara Larsson

I samarbetet gestaltas de olika versionerna av Rina. Där blandningen av kreativa och kulturella element ger utrymme för Rina att visa upp hela sin personlighet, och hon navigerar skickligt mellan verklighet och fantasi. På lanseringsdagen fick jag intervjua Rina och få insikter om hennes tankar kring samarbetet.

ELLE möter Rina Sawayama

Jag anländer till ett grått Shoreditch i London för en intervju med Rina Sawayama, det nya ansiktet för Zalandos designersegment. När jag stiger in i hotellrummet möts jag av ett varmt leende från Rina, en mångsidig talang som förenar musik med ett explosivt stiluttryck. Hennes senaste album, "Hold The Girl", nådde topp 3 på den brittiska albumlistan och cementerade hennes position som den högst rankade japanska artisten i Storbritannien.

Annons

Utöver musiken breddar Rina sitt inflytande till skådespeleri med huvudrollen i John Wick: Chapter 4. Hennes stil, en fusion av japanskt och brittiskt mode, har prytt omslagen på prestigefyllda tidningar som British Vogue, Billboard och Vogue Singapore. Rinas dedikation till självuttryck och kulturell mångfald resoneras tydligt när hon skapar vågor inom både musik och mode. Rina har även varit modell och vi inleder vårt samtal med de tidigare åren. Som modell var kopplingen till mode annorlunda jämfört med idag.

– Som modell styr man såklart inte hur man ska klä sig på set; allt är redan uttänkt och utstakat för en.

Mottot där och då för Rina var att göra det bästa av stunden! När hon började göra musik blev allt mycket friare och tankarna gick mer åt hur hennes stilval gick i linje med det hon ville säga genom sin musik och vilken värld hon ville förmedla.

I filmbranschen fick hon en annan vinkel att jobba ifrån. Inför premiären av John Wick handlade allt om att ha kul och inte känna någon press kring klädseln. Där kunde Rina utgå mer från sig själv och vad som fick henne att känna sig snygg. Dessa tre olika delar av det kreativa ger henne friheten att utforska olika versioner av mode och sig själv.

Annons

Du ses ju som en väldigt extrovert person stilmässigt. Hur känns det att växla mellan alla dessa världar? Åt vilket håll rör du dig mest åt när det kommer till stil?

– Jo, jag är faktiskt ganska introvert, för några år sen brukade jag nästan bara ha på mig svarta turtlenecks. Rina fnissar.

– Den personen jag är på scenen eller som jag är offentlig skiljer sig mycket från den jag är privat. Privat är mina kläder mer dämpade. Jag bär mycket svart och om jag inte hade detta jobb skulle jag antagligen bara ha fem plagg. Jag älskar att ha en uniform. En gång hade jag faktiskt en riktigt minimalistisk garderob. Jag föredrar att vara mer nedtonad, enkel och klassisk. Det ger verkligen min hjärna utrymmet att fokusera på fantasin jag bygger upp i mitt skapande.

Annons

Men det är en del i det annars minimalistiska som ändå får sticka ut. Väskor.

– Ja, det enda sättet den mer extroverta delen av mig smyger sig in ibland är i form av handväskor. Det är så jag uttrycker min mer vågade sida. Även om jag bär en helt svart look eller vad som helst, kommer det vara handväskan som sticker ut.

Mitt under intervjun utbrister Rina, “Gjorde det där ont?” och pekar på mina fingrar där jag har tatuerat mig. Rina, som själv har tatueringar på händerna, blev chockad över att jag inte upplevde det så smärtsamt på handryggen, men jag kunde erkänna att det absolut kändes att tatuera fingrarna.

Annons

Hur skulle du säga att din personlighet reflekteras i samarbetet med Zalando och hur skulle du beskriva hela processen till lanseringsdagen?

– Jag tycker att man kan se från bilderna och kampanjen att det verkligen känns som ett samarbete som verkligen är en del av min värld, som att det fotades för min albumkampanj. Det här partnerskapet känns verkligen som det jag gör, och bilderna fungerar verkligen för mig.

– Och det var så enkelt att jobba med Zalando. Jag tror faktiskt att det är en av mina favorit kampanjbilder. Nej, verkligen. Jag älskar bilderna. Jag älskar stilen. Så ja, jag är väldigt stolt över det.

– Jag har varit i kontakt med Zalando i flera år för att göra något. Så när detta dök upp tänkte jag, herregud, tanken att verkligen samarbeta med Zalando kändes väldigt spännande. Jag är väldigt selektiv med vem jag väljer att samarbeta med, och hittills har samarbetet varit ömsesidigt och väldigt fint. Så jag tycker att Zalando konsekvent har visat att de förstår mitt budskap och de förstår min önskan om att ha kul och också respektera varandra. Så ja, 10 av 10.

Annons

Vilken look skulle du säga förkroppsligar den du är?

– Jag tror att den svarta outfiten jag bar, GCD-looken där jag bär en meshbody. Den looken är så chic. Jag gillar verkligen den släta estetiken. När jag såg looken tänkte jag “oh my god, jag är så exalterad, jag är så exalterad över att kunna göra den här estetiken”.

– När jag såg Cavalli-pjäsen, de gröna strumpbyxorna, tänkte jag, jag vet inte hur det här kommer fungera. Men när allt sattes ihop, blev det så meningsfullt. Jag älskar att skapa vackra bilder. Jag tycker verkligen att mode är bärbar konst, och när du faktiskt kan skapa visuell konst så är det riktigt coolt.

Annons

Rina rör sig mycket mellan olika kreativa sfärer och beskriver själv hur sjukt det känns när hon tänker tillbaka på tiden som varit och vart hon är nu. – Känner ofta wow, har jag verkligen gjort detta? Det känns så surrealistiskt ibland. Hon känner sig tacksam och berättar om hur hon ändå slog igenom sent.

– Jag vart inte signad som modell i tonåren. Utan jag blev signad sent ändå.

Större delen av hennes tid som 20+ åring gick till att jobba deltid för att ha råd med att göra musik och musikvideos till låtarna.

Annons

– Så jag känner mig väldigt tacksam över att jag fått chansen att göra allt detta. Att det liksom är mitt jobb. Det känns verkligen helt galet! Och i allt detta vill jag verkligen se till att alltid vara mitt autentiska jag och göra mitt absolut bästa. Och allt blir inte rätt på en gång. Det är liksom en inlärningskurva där jag lär mig något nytt hela tiden.

Hon uttrycker hur hon alltid vill ta med ärlighet, autenticitet, kreativitet och att ha KUL i allt hon gör. Med något som vidgar människors vyer inte bara internt utan externt också.

Annons

I allt detta vill jag verkligen se till att alltid vara mitt autentiska jag och göra mitt absolut bästa.

Jag gillar hur hon uttrycker att mycket inte hänt över en natt. Sociala medier kan lätt få människor, speciellt unga, att tro att toppjobbet bara är runt hörnet. En naivitet som lätt kan slå fel.

– Jag känner igen känslan av uppgivenhet kring att man känner att man inte kommer någonstans. Jag brukade vara rätt så hård mot mig själv när det kom till det. Typ “varför gick jag inte i en musikskola?” eller “Varför gjorde jag inte så”. Men jag känner verkligen att många av de stora artisterna och filmstjärnorna vi ser idag blev som mest framgångsrika i deras sena 30- eller 40-årsåldern.

– Och jag tror att alla, när de når 30, inser det. “Wow, jag känner mig så mycket mer självsäker i det jag gör” och att budskapet man sänder ut blir tydligare och ens motto och statement för vem man vill vara och göra blir tydligare. Jag tycker det är mycket mer intressant. Jag tror det är något jag skulle vilja att unga människor vet. Att du kan. Vi kommer att leva tills vi är hundra. Vi lever inte i den Viktorianska eran. Du kan förnya dig själv och ta dig dit nyfikenheten är.

Annons

Vi närmar oss slutet av intervjun, och Rina, som absolut har ett öga för detaljer, utbrister “Omg, du har så många piercingar”. Jag skrattar lite och säger "ja, jag älskar smycken".

Foto: Zalando

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons