Mini Andén gör comeback: ”Idag är jag tacksam på ett helt annat sätt”

Mini Andén i stor intervju med ELLE

Under 90- och 00-talet var hon ett av modellvärldens största namn. Nu gör hon comeback på catwalken – vid 43 års ålder. ELLE pratar med omslags- och bloggaktuella Mini Andén om karriären, det nya livet på landet och framtiden.
12 maj, 2022
Möt ELLE:s nya profil Mini Andén
1:03

Efter reklamen: Möt ELLE:s nya profil Mini Andén

(1:03)

Slå på ljud

”Åh jag är så spänd på att få se”, säger Mini när jag avslöjar att jag precis har fått tjuvkika på bilderna från ELLEs plåtning på Hawaii. Mina småländska ”r” möter hennes rundade, vilka vittnar om en längre tid i USA.

När jag ringer har hon några dagar ledigt hemma på gården utanför Nashville och har just skickat iväg sonen Felix till skolan. Kontrasterna i Minis liv är lika framträdande som i en perfekt kombinerad outfit.

Berätta, hur var ELLE-plåtningen?

– Det var så kul! Vi var fem tjejer i teamet som åkte omkring till olika vackra platser och fotade. Vi fick verkligen uppleva Hawaiis riktiga miljö.

Mini Andén i stor intervju med ELLE 2022
Angelina Bergenwall

När Mini blev stor

Mini Andén är ett av våra största svenska modellnamn genom tiderna. Hon har varit på omslaget för alla stora modemagasin – flera gånger om. Och det skulle förmodligen ta ännu längre tid att försöka komma på ett modehus som hon inte arbetade för under 90- och 00-talet, än att rabbla upp hela den gedigna listan med namn som Chanel, Louis Vuitton, Tommy Hilfiger, Hugo Boss och Gucci.

Hon blev upptäckt redan i tredje(!) klass och som tonåring började hon kombinera skolan med modellandet.

– Så länge jag hade femmor i skolan fick jag åka iväg. Jag gjorde jobb i Spanien som 16-åring och tyckte det var jättebra att tjäna extra pengar.

Efter gymnasiet flyttade hon till Paris ett år för att jobba innan hon bytte den franska huvudstaden mot New York. Där tog karriären fart. Men tanken var egentligen att snart komma hem igen.

Mini Andén i exklusiv intervju med ELLE
Angelina Bergenwall

– Min intention var att jag skulle tillbaka till skolan. Jag tänkte att jag åker iväg i tre år, jobbar så att jag inte behöver ta något studielån och kanske kan köpa en lägenhet.

Planerna hamnade i skuggan av en lysande karriär med ständiga bokningar och allt större modejobb.

– Det blev en karriär, det var därför jag aldrig återvände. Modellyrket är ett hårt jobb, men ibland när jag pratar med mina barndomsvänner som alla har jättebra yrken känns det som att jag har mitt ”låtsasjobb”. Det känns fortfarande konstigt att jag inte fortsatte studera.

I det här stadiet i livet är jag tacksam på ett helt annat sätt.

Men kanske var just inställningen till modellandet – ett yrke som innebär att konstant bli bedömd – en värdefull nyckel till framgång.

– Det blev som en trygghet att jag trodde att jag skulle göra något annat i livet. Sen träffade jag min man, skaffade våra hundar och blev så småningom mamma. Så jag har liksom alltid haft något i privatlivet som har vägt tyngre än karriären, vilket har hållit mig på en bra mental plats i en ibland tuff bransch.

Mini Andén i ELLE 2022
Angelina Bergenwall

Du frontade ELLE tidigt i din karriär, redan 2003, och är nu på omslaget igen. Vad är de största skillnaderna mellan Mini 2003 (25 år) och Mini 2022 (43 år)?

– Jag har alltid tyckt att mitt jobb har varit superkul, men i det här stadiet i livet är jag tacksam på ett helt annat sätt. Det skulle jag säga är den största skillnaden. När jag var på toppen av karriären och super busy hela tiden var det svårt att uppskatta det på samma sätt för man var så stressad och uppe i det. Nu är jag äldre och tar inte livet för givet som jag gjorde när jag var ung.

Jag kommer ihåg att det var så laddad energi! Du vet när man står så nära någon och man rör inte ens vid varandra men det är så totalt laddat ändå.

Du måste ha så många roliga minnen på lager!

– Något som står ut är ett jobb jag gjorde när jag precis hade flyttat till New York och träffade min blivande man Taber för andra gången. Vi hade setts på en plåtning i Sverige tidigare och pratat lite grann, men sen gick det ett och ett halvt år och så sågs vi igen på den här plåtningen. Det var så coolt för vi fotades av Peter Lindbergh utanför nattklubben Life i New York, som var superhet då, vi hade världens största fläkt och det skulle se ut som en kö av människor som försökte komma in på stället. Det var en massa statister och i den här kön hade de modeller utplacerade i fantastiska outfits och jag och Taber var två av dem. Det var skitcoolt!

Mini Andén i ELLE 2022
Angelina Bergenwall

Var det då ni föll för varandra?

– Ja! Det var lite töntigt, haha, men på den tiden rökte vi båda två, så jag minns att jag skulle tända min cigarett men det blåste ju så av vindmaskinen. Så Taber öppnade sin jacka för att skydda mot vinden så att jag liksom kunde tända cigaretten under hans jacka. Jag kommer ihåg att det var så laddad energi! Du vet när man står så nära någon och man rör inte ens vid varandra men det är så totalt laddat ändå. Och sen skrev han ner sitt telefonnummer på cigarettpaketet och sa ”ring mig”.

Comeback på catwalken

Efter åtta års uppehåll gick Mini på catwalken igen under Milano Fashion Week i år.

Hur var det att gå visningar nu?

– Det var lite nervöst, men det gick bra! Det är klart att det var lite lustigt när man stod där i line up och tittade på de andra tjejerna – vissa är 16-17 år. Men det var så roligt att få uppleva det igen och i den här delen av livet, säger Mini och fortsätter:

Mini Andén går visning för Missoni under Milano Fashion Week, februari 2022.

Mini Andén går visning för Missoni under Milano Fashion Week, februari 2022.

Foto: Imaxtree

– Jag satt där under hår och make och tänkte tillbaka på tiden när jag gjorde fem visningar om dagen och var helt slutkörd. Att komma in nu för bara ett par visningar gjorde att jag verkligen kunde ta in allt.

Har det varit ett medvetet val att göra annat?

– Både och, det har inte riktigt funnits på kartan. Delvis eftersom jag blev mamma. Även om Taber är en superpappa, så är det ju alltid svårt att åka ifrån sitt barn. Nu är min son äldre. Det är också många av min generations modeller som har kommit tillbaka till high fashion, det ligger i tiden. Jag har varit lyckligt lottad att kunna hålla igång min karriär med mer kommersiella grejer, som kanske inte är lika synligt som visningar, men som är mitt jobb.

Fick du mersmak av catwalken?

– Ja, jag fick absolut en kick. Nu för tiden säger jag ja till det mesta. Jag vill uppleva och säga ja till livet. Och jag tycker det är skitkul. Så absolut!

Mini Andén i stor intervju med ELLE Sverige 2022
Angelina Bergenwall

Vad ser du för skillnader i modebranschen då jämfört med nu?

– Det är så mycket mer mångfald nu jämfört med då, vilket är superbra. De som tittar på mode vill kunna känna igen sig i modellerna och det är inte längre bara en speciell storlek, längd eller ålder som gäller.

Lämnade LA för ett liv på landet

För drygt två år sedan sa Mini med familj hej då till Los Angeles för ett liv på en gård 30 minuter utanför Nashville. Efter ett stort avskedsparty i LA lämnade de huset tillsammans med sina sex hundar och tog en road trip tvärs över landet.

– Vi hade pratat om det i 10 år, men det var inte förrän vi startade bilen och lämnade vår gata som jag insåg att ”oj, nu händer det”.

Pandemin bidrog till en tuff start, det kändes inledningsvis ensamt när allt stängdes ner, men nu stortrivs familjen.

– Jag har alltid varit djurälskare och tyckt om friheten i att ha nära till naturen. Och nu har vi hästar, ladugårdskatter och hundar och det är helt fantastiskt. Nashville ser väldigt svenskt ut, visst klimatet är annorlunda men floran med smörblommor och klöver gör att det känns väldigt bekant.

Du har bott större delen av ditt liv i USA. När känner du dig som mest svensk där borta?

– I vissa delar av USA kan människor ha ett ganska slutet sinne, det kan vara politiskt eller religiöst, medan man i Sverige ofta växer upp ganska fri i sitt tänkande. Det är väl när dessa två världar krockar jag känner mig som mest svensk.

Mini Andén frontar svenska ELLE 2022
Angelina Bergenwall

Du var ett av de stora namnen under 90-talet och tidigt 2000-tal – vilket ju gör stark comeback i modebilden just nu. Vilket plagg från den tiden plockar du fram ur garderoben i år?

– Den androgyna kostymen, gärna i svart, tycker jag alltid är snygg.

Mini Andén börjar blogga på ELLE

Från och med idag startar Mini Andén upp en blogg på ELLE och blir därmed ELLEs nya profil.

Vi är så glada över att du blir en del av oss. Hur känns det för dig?

– Det känns jättekul och spännande. Det är något helt nytt för mig!

Vad kommer läsarna att få ta del av i din blogg?

– Jag kommer dela med mig om allt från jobb, resor, hemmalivet på gården, djur, mat och träning. Och så tänkte jag upptäcka mer av Nashville tillsammans med mina följare!

Mini, som utöver modellyrket också är skådespelare, är hungrig på fler uppdrag inom båda yrkena. Planerna framåt är tydliga. Hon vill fortsätta gå visningar, fronta kampanjer och axla skådespelarroller (gärna i Sverige!). Men de omedelbara planerna är än tydligare.

– Nästa vecka ska jag göra ett jobb för Missoni. Och nu ska jag ut och skyffla hästskit!, säger hon och skrattar.

Fotograf: Angelina Bergenwall
Stylist: Angela Vanderstraeten

Här hittar du Minis blogg!

Tv: Möt ELLEs nya profil – Mini Andén

Möt ELLE:s nya profil Mini Andén
1:03

Efter reklamen: Möt ELLE:s nya profil Mini Andén

(1:03)

Slå på ljud

Här hittar du Minis blogg!