Met-galan genom tiderna – här är looksen vi minns

Met-galanlooks genom tiderna

Met-galan har bjudit på en hel del storslagna outfits på röda mattan. ELLE har samlat några av de mest minnesvärda genom tiderna.
17 mars, 2020

VIDEO: SE MET-GALANS MEST ÖFÖRGLÖMLIGA LOOKS 2019:

Slå på ljud

Met-galan har gått av stapeln sedan 1948, men den 4 maj då det var tänkt att 2020 års upplaga skulle äga rum, ställs den in. Orsaken är coronaviruset. Huruvida galan skjuts upp till ett senare tillfälle eller ställs in helt och hållet är ännu inte officiellt.

Genom åren har vi sett en hel del uppseendeväckande outfits på röda mattan. Katy Perry kom 2019 iklädd en kristallkrona, några år tidigare gjorde Rihanna entré som påve och Beyoncés transparenta klänning från Givenchy har helt klart etsat sig fast i minnet.

Nedan samlar vi några av de mest minnesvärda stunderna genom tiderna på Met-galans röda matta.

Katy Perry i kristallkrona

En av 2019 års mest omtalade kreationer stod Katy Perry för. Kvällen till ära valde artisten att äntra röda mattan i en klänning formad som en gigantisk kristallkrona.

Rihanna på Met-galan 2015

En av 2015 års mest uppmärksammade kreationer var Rihannas gula klänning signerad kinesiska designern Gou Pei. Och det är inte svårt att förstå. Bara släpet krävde fyra assistenter och klänningen sägs ha vägt runt 25 kilo. Det dröjde inte länge efter stjärnans entré på röda mattan innan olika pizza- och omelettmemes fyllde internet.

Beyoncés glittrande nakenklänning

Samma år, 2015, anlände Beyoncé till Met-galan klädd i en klänning som utan tvekan har kommit att bli en av de mest uppseendeväckande genom tiderna. Den transparenta kreationen, skapad av Givenchy, var dekorerad med glittriga juveler i blommönster.

Rihanna klädd som påve

2015 var inte enda gången Rihanna har dragit blickarna till sig. På Met-galan 2018 kom hon klädd som påven – i en vit skrud med en trekantig mitra på huvudet. Glitter och ädelstenar dominerade skapelsen, som var designad av Margiela.

Cara Delevingne i Chanel

Cara Delevingne stod för en av de mest omtalade looksen på Met-galan 2017. Kvällens tema var Comme des Garçons och modellen dök upp i en glittrande silveroutfit signerad Chanel.

Blake Lively i Atelier Versace

Den glittrande galablåsan i metallic var ett otippat och uppseendeväckande val av Blake Lively som annars ofta väljer mer romantiska kreationer. Året var 2017 och den långärmade kreationen med djup urringning och turkosa fjädrar, skapad Atelier Versace, hamnade snabbt på listan bland outfits vi inte glömmer.

Cardi B i gigantiskt släp

Cardi B gjorde entré på röda mattan 2019 iklädd just rött. Valet föll på en röd fjäderkreation med gigantiskt släp signerad Thom Browne. Bara rubinerna vid bysten rapporterades vara värda över 2 miljoner svenska kronor.

Sara Jessica Parker i Oscar de la Renta

Sara Jessica Parker har burit många minnesvärda looks på Met-galor genom åren, men den som har etsat sig fast i minnet allra hårdast är den svartvita klänningen hon bar på röda mattan 2014. Bakom klänningen stod Oscar de la Renta, som broderat på sin signatur på släpet.

Kim Kardashian på Met-galan 2016

På Met-galan 2016 kom Kim Kardashian i en silverfärgad metallic-klänning med lång ärm och slits designad av Balmain. Den glittrande klänningen matchade Kanye Wests utsmyckade jacka.

Kendall Jenner i transparent kreation

Kendall Jenner drog åt sig uppmärksamheten på Met-galan 2017 när hon gick röda mattan iklädd en transparent klänning från det italienska underklädesmärket La Perla. Kreationen innehöll inte mindre än 85 000 handsydda kristaller och när Kendall vände ryggen till syntes de matchande diamantklädda stringtrosorna.

Zendaya i tropisk klänning

När Zendaya gjorde entré på röda mattan iklädd denna klänning med tropiskt mönster visste vi direkt att det skulle bli en favorit i fler år framöver. Den stora galakreationen i gult och rött var designad av Dolce & Gabbana.

Alicia Vikander i Louis Vuitton

När Alicia Vikander gick röda mattan på Met-galan 2016 gjorde hon det i en klänning signerad Louis Vuitton, modehuset som hon året innan blivit ansiktet utåt för. Fodralet gick i rött, vitt, svart och guld och hade tydligt futuristiska detaljer. Matchade gjorde hon med ett par boots i samma färger.

Billy Porter i 24 karats guld

Inburen av sex män gjorde Billy Porter entré på Met-galans röda matta 2019. Iklädd guld från topp till tå med stora guldglittrande vingar intar han en plats på listan för de mest minnesvärda looksen genom tiderna.

Lady Gagas fyra ombyten

Ingen röda mattan-artikel utan Lady Gaga! I fjol, då artisten var värdpar tillsammans med Harry Styles, valde hon att bära, inte bara en, två, eller tre – utan hela fyra – ombyten på röda mattan. Lady Gagas storslagna entré kommer minst sagt finnas kvar i hjärnbalken många år framöver.

Foto: TT

LÄS MER:

Decenniets 20 bästa röda mattan-looks

Met-galan ställs in – på grund av coronaviruset

Här går kändisarna på röda mattan – för allra första gången