Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Maria Nilsdotter släpper nya förtrollande smycken – med inspiration från sirenen och havet

03 maj, 2023 
AvAmie Chorr
Maria Nilsdotter introducerar en smyckeskollektion där den mytologiska varelsen ”The Siren” är inspirationskällan. Sirenen är känt inom mytologin som en hemlighetsfull varelse med längtan, oemotståndlig skönhet och ett dolt mörker. ELLE tar en närmare titt på den nya kollektionen och gör en mini-intervju med grundaren!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Met-galan 2023: Se kändisarna på röda mattanBrand logo
Met-galan 2023: Se kändisarna på röda mattan
Smyckes designern Maria Nilsdotter

Maria Nilsdotter nya kollektion "The Siren" består av halsband, ringar och armband i silver och guldpläterat silver som har prytts med sötvattenpärlor, diamanter och månstenar. Smyckena är ingjutna i mystik från havets djup i form av halsband och ringar avbildade som en bläckfisks slingrande armar. Hemligheter hålls nära hjärtat med hjälp av en berlock i form av en snäcka. Sirenens tårar har man fäst på halsband för att symbolisera sirenens ensamhet och en ring med sylvassa tänder som representerar sirenens svekfullhet.

Annons
Smycke från Maria Nilsdotters kollektion "The Siren"

– Sirener återkommer i sägner från hela världen som varelser vars förtrollande röster lockade sjömän till farliga vatten , säger Maria Nilsdotter.

– Med den här kollektionen ville jag utforska sirenens väsen, hennes charm och undermedvetna, liksom hennes hunger efter närhet, fortsätter hon. "Hon måste vara en ensam varelse, som alltid törstar efter sällskap, reflekterar Maria Nilsdotter kring varelsen som väckte hennes inspiration.

Smycke från Maria Nilsdotters kollektion "The Siren"
Annons

Läs mer om designprocessen i mini-intervjun nedan!

Smycke från Maria Nilsdotters kollektion "The Siren"
Skisser för smyckes-kollektionen "The Siren"

Hur brukar en designprocess kunna se ut och hur kom du på idén till denna kollektion ?

Min designprocess börjar alltid med att jag har en idé jag vill utforska/ är besatt av, som i detta fall de mytologiska sirenerna. Jag försöker hitta så mycket information och inspiration som möjligt genom böcker, poesi, musik med mera. Sedan börjar jag skissa, i mina skissblock målar jag upp en sorts saga som berättar om kollektionen och dess olika karaktärer. När jag hittat rätt i mitt skissande börjar jag göra vaxmodeller och original som sedan blir de färdiga smyckena.

Annons

Idén till denna kollektion föddes egentligen ur min kollektion Midsommar från 2021 där en av huvudkaraktärerna var Näcken som är ett slags vattenväsen - en sorts Siren. Jag kände att jag inte var färdig med den berättelsen och att jag ville djupdyka i ämnet.

Smycke från Maria Nilsdotters kollektion "The Siren"

Du inspireras mycket av olika slags djur, sagor, natur och mytologiska väsen - hur kommer det sig?

Det har hängt med mig sen jag var barn, jag var väldigt uppslukad av sagor och sägner och hoppades att mytologiska väsen skulle finnas på riktigt. När jag förälskade mig i smyckekonsten var det just för att jag kunde skapa egna sagovärldar genom mina smycken.

Annons

Vilket mytologiskt väsen skulle du säga är din favorit?

Jag har många och de varierar, just nu är absolut Sirenen en av dom. Det är något i kontrasten mellan det vackra och det skrämmande, jag vill fånga kontraster i mina smycken.

Ditt varumärke är ett av de mest välkända i Sverige - hur skulle du beskriva din resa?

Jag har lärt mig väldigt mycket på vägen och fått hjälp av otroliga personer som trott på mig. Det som varit konstant sen jag gjorde min första kollektion är min vision och mitt kreativa uttryck. Jag har alltid velat berätta historier genom mina smycken och det viktigaste har varit produkten - smycket. Det har jag hållit fast vid med en galen envishet. Jag har aldrig varit intresserad av att titta på vad som är trendigt eller vad andra gör - ur kreativ synpunkt. Det har ibland varit tufft men det har nog lett till att jag har ett eget uttryck och att vi har en stadig grund som varumärke.

Foto: Maria Nilsdotter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons