Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Manolo Blahnik om den exklusiva kollektionen med Birkenstock

24 mar, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Birkenstock x Manolo Blahnik.
Ett nytt Birkenstock-samarbete är här och ingen mindre än den legendariska skodesignern Manolo Blahnik står för designen. ELLE fick ett telefonsamtal med honom från London – här är allt vi pratade om.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det nya samarbetet mellan Birkenstock och Manolo Blahnik kan först verka som en udda matchning, men för den legendariska skodesignern Manolo Blahnik är det en ”match made in heaven”. ELLE fick ett telefonsamtal med Mr Blahnik från London en regnig torsdag och det pratades om allt från den nya kollektionen till wellness och den skandinaviska stilen...

Nostalgi: Här är kändisarna som festade loss på 90-taletBrand logo
Nostalgi: Här är kändisarna som festade loss på 90-talet

Text: Josephine Aarkrogh Foto: Stefan Sieler

ELLE i exklusiv intervju med Manolo Blahnik

Varför tackade du ja till att göra samarbetet med Birkenstock?

– Birkenstock är ett underbart märke, och för mig personligen har det en nostalgisk koppling. Som ung spenderade jag många somrar i Genève i Schweiz där alla tyska, danska och svenska killar bar Birkenstock. Alla! Jag kände direkt att det var en sko jag var tvungen att testa, så jag köpte mig ett par och de var så bekväma. Jag packade med mig tofflorna hem och blev helt besatt. Under vintern bar jag dem alltid hemma med tjocka yllestrumpor och på sommaren bar jag dem överallt. Så, jag blev väldigt glad när jag blev tillfrågad av Birkenstock att göra en kollektion.

Varför är Manolo Blahnik en perfekt match med Birkenstock?

– Jag tycker det är härligt att låta extrema sidor mötas. Med Birkenstock x Manolo Blahnik blev det som en förnyelse av en klassisk sko och det var en underbar utmaning som jag verkligen älskade att göra. Under designprocessen hade jag alla mina barndomsminnen med mig i tankarna.

Annons

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan Manolo Blahnik och Birkenstock?

– Jag tror att det finns många delar i tillverkningsprocessen för skor är densamma, men vissa delar gör vi ändå helt olika. För Manolo Blahnik lägger vi mycket fokus på detaljerna och arbetar med exklusiva material som silke, gnistrande stenar och alla klackar gör vi i trä. Jag ritar även alltid alla skisser och mönster för hand. Jag gillar inte att använda datorer, men i andra delar av produktionen används maskiner.

När jag tänker på Manolo Blahnik så tänker jag direkt på klackar. Hur var det att göra en kollektion med bara platta sandaler?

– Jag brukar alltid ha ett par platta sandaler i mina kollektioner så det är inte helt främmande för mig, men jag är verkligen inte på Birkenstock (även om jag önskade att jag var det). Det är först och främst höga klackar som mina kunder efterfrågar från mig men nu när butikerna har börjat kunna vara öppna igen efter pandemin märks det att det finns en annan efterfrågan på just klackar. Mina kunder frågar inte efter de där skyhöga klackarna just nu, de flesta vill åt en gåvänlig klack på kanske 3-5 cm. Jag vet att många designers gör riktigt höga platformsklackar just nu men det är inget jag riktigt gillar för Manolo Blahnik.

Annons

Berätta om inspirationen bakom kollektionen?

– Jag var väldigt inspirerad av kungliga klänningar och vackra färgstarka färger som blå och fuchsia när jag skapade kollektionen så det blev inspirationen. Sedan valde jag att låta sammet stå som material eftersom det passar extra bra till de utsmyckade spännena. Jag gör alltid utsmyckade spännen på Manolo Blahniks, så det är lite av en typisk signatur för mig – och något jag ville få med även här.

Vilken sko är din favorit från kollektionen?

– Min personliga favorit är ”Boston” i sammet. Jag vill inte att en sko bara ska vara till ett kön, vem som helst kan bära mina skor! Om du kommer i den, ja då kan du bära den.

Vad är det bästa med att designa skor?

– Delen när jag börjar arbeta fram ett par skor och ska komma på vilket håll de ska gå åt och om passformen är bra. Den måste passa perfekt och alla skons kurvor måste göras perfekt. Det är väldigt svårt att tillverka skor på det sättet som vi gör eftersom vi är så noggranna med allt, in i den allra minsta lilla detalj. Sen älskar jag även vackra textilier och jag älskar verkligen vackert silke, att få jobba med vackra material och textilier är nog det bästa med mitt jobb.

Annons

Birkenstock står för välbefinnande – vad är ”wellness” för dig?

– Om jag ska vara helt ärlig, så har jag svårt för moderna och trendiga ord som ”wellness”. Men med det sagt så tänker jag att allt handlar om att ta hand om sig själv och att vara bekväm. Att kunna bära det man vill på fötterna och ändå vara bekväm, till exempel. Jag är ju inget barn längre så för mig är det är extra viktigt att ta hand om mig själv. Under pandemin var jag väldigt försiktig med att träffa människor men eftersom det är viktigt för mig att känna och klämma på skorna redan i fabrik var jag faktiskt på plats där även under pandemin. Allt för att se så detaljerna är perfekta. Förut brukade jag till och med prova dem! Annars tycker jag om att läsa och titta på film, en av mina favoritfilmer är The power of the dog med Kirsten Dunst. Hon borde verkligen få ett pris för den rollen!

- Vi beundrar dig för dina djärva färger och eleganta tidlösa design – vad beundrar du med det skandinaviska sättet att klä sig?

Annons

Jag åkte till Stockholm en gång och jag minns att det var väldigt kallt, haha. Inomhus var alla väldigt chica men utomhus verkade alla frysa i sina stora kappor och rockar. Och jag älskar Greta Garbos stil! Jag har faktiskt träffat henne en gång, det var i New York på 70-talet, när hon precis flyttat dit. Jag höll på med mina skyltfönster i butiken på Madison Avenue och jag hade köpt massor av croissanter från ett konditori i närheten för att ha med dem i fönstret med alla skor. När hon gick förbi sa hon ” Så här kan du inte göra, det är slöseri. Människor behöver den maten”. Det var väldigt fint av henne. Hon brukade gå förbi butiken varje dag och var alltid vackert klädd.

Jag tycker skandinaver är så vackra, långa och har en förmåga att ta på sig vad som helst. De kan vara väldigt avslappnade och fortfarande se så vackra ut. Det var därför jag kopierade de skandinaviska killarna den sommaren i Genève när jag var ung och skaffade Birkenstocks Boston-sandaler.

Birkenstock x Manolo Blahnik i svart, blått och rosa.
Birkenstock x Manolo Blahnik i svart, blått och rosa.

Birkenstock x Manolo Blahnik

Det exklusiva samarbetet signerat Birkenstock x Manolo Blahnik lanseras den 24 mars i två olika modeller, Arizona och Boston och kommer i tre vackra färgval, klassiskt svart, kunglig blå och stark fuchsia. Du hittar den limiterade kollektionen online hos 1774 och Manolo Blahnik samt i utvalda butiker. Pst, vill du höra mer från Mr Blahniks design för Birkenstock? Spana in videon nedan!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons