Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

The Cords & Co: "Manchester är ett året om-alternativ till jeans"

01 sep, 2017 
AvLisa Arnell
I veckan öppnade nya märket The Cords & Co sina första butiker – med bara manchesterplagg. Vi fick en pratstund med märkets designer, Linnea Bach Gärde.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Manchestertyget hade sin absoluta peak under 70-talet men har kommit och gått genom åren. De senaste säsongerna har 70-talet, och därmed också manchestertyget, varit en av de hetaste trenderna.

Nystartade märket The Cords & Co vill att manchestertyget ska bli ett material som fungerar precis som jeans, året runt och inte bara under den kallare årstiden eller när materialet är trendigt. Därför öppnar de nu sex butiker över hela världen, varav två i Stockholm (läs mer om det här).

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Linnea Bach Gärde har designat märkets debutkollektion, vi bad henne berätta mer om materialet, nya märket och framtidsplanerna.

Varför ska man klä sig i manchester i höst?

– Manchester är otroligt mångsidigt material som går att variera oerhört mycket både i karaktär och känsla. Därför ser vi definitivt manchester, liksom denim, som en kvalitet som passar alla säsonger på året, över hela världen. Traditionellt sett har manchester förknippats med höst och djupa kulörer men materialet har så mycket mer potential än så och det vill vi visa med vår debutkollektion. AW17 är första kapitlet på den historia vi vill berätta om manchester och kollektionen innehåller alltifrån ikoniska plagg såsom parkasen, arméjackan, och den perfekta femficksbyxan till överraskande element som en enkel t-shirt, alla i en variation av bredder av de karaktäristiska manchesterränderna. Vi har även länge sett tendenser till en stor längtan efter ett alternativ till denim på marknaden. Så att uppdatera garderoben med en eller flera manchesterplagg i höst känns mer aktuellt än någonsin.

Annons

Hur kommer det sig att ni satsade på just manchester som material?

– Grundaren till The Cords & Co, Mikael Söderlindh, har alltid älskad manchester. När han började prata om sin idé med vänner och bekanta gjorde han snart upptäckten att i princip alla har en relation till manchester eller ett starkt minne kopplat till materialet. Lägg sen till att materialet i sig har ett otroligt rikt kulturellt och historiskt värde. Alltifrån kungar, till riddare, idrottsmän och arbetare har burit manchester genom historien. Trendmässigt har manchester varit upp och ner i modehistorien men alltid haft sin självklara plats i garderoben hos den intellektuella och kulturella eliten (läs Wes Anderson, Serge Gainsbourg och Jane Birkin med flera) vilket vi tycker är väldigt fascinerande och inspirerande i sig. Manchesterns karaktäristiska ränder går som jag nämnde ovan, att variera mycket, men även själva garnet som tyget vävs i kan vara alltifrån en bomull eller bomullsmix till silke, ull eller en fantastiskt mjuk och habegärlig cashmereblandning.

Vad är din personliga relation till materialet?

– Det finns ett fantastiskt foto på mina föräldrar taget i hippiernas Paris. Min pappa som är asiat har långt korpsvart hår. Min svenska mamma har långt blont hår. Båda har på sig supertighta, utställda manchester byxor i vinrött och brunt. Fotot verkar vara försvunnet men minnet av det har fastnat på näthinnan. Nostalgia och inspiration på högsta nivå!

Annons

Vem har sett coolast ut i modehistorien i manchester?

– Det finns så många personligheter och händelser i manchesterns historia att plocka ifrån men måste jag välja en skulle jag säga två: inte mycket slår det legendariska paret Serge Gainsbourg och Jane Birkin. Serge älskade och levde i sin blå manchesterjacka lika mycket som han var passionerat förälskad i den stilmässigt fulländade Jane iklädd perfekt sittande manchesterbyxor matchade till en enkel, avslappnad vit t-shirt à la Parisienne.

Läs mer om The Cords & Co och deras nya butiker i Stockholm här >

Intervjun är gjord av Tom Cehlin Magnusson på Cafe.se

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons