Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Lou Doillon om den franska stilen: "Vi är självmedvetna och vet vad vi passar i"

20 nov, 2017 
AvLisa Segerson
Lou Doillon har designat en kollektion för & Other Stories.
Den franska stilikonen Lou Doillon är aktuell med ett nytt samarbetet tillsammans med & Other Stories. Läs ELLEs intervju med musan inför lanseringen.
Annons

& Other Stories välkomnar vinterns högtider med en ny festkollektion designad för den franska musan och singer-songwritern Lou Doillon. Enligt & Other Stories personifierar Doillon den okonstlade charm som är karaktäristisk för den franska looken och är därav en självklar inspiration för den nya klädsamlingen.

Lou Doillon har många bollar i luften

Kollektionen presenteras i en fotoserie som förevigats på Le Thrianon-teatern i Paris, där Lou gjorde en av sina första stora spelningar. Lou är van vid rampljuset – förutom en karriär inom musik, med två framgångsrika studioalbum bakom sig och ett tredje på väg, är hon även aktiv som skådespelare, modell och konstnär.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

I samband med kollektionens lansering har vi fått en exklusiv intervju med musan där hon berättar mer om stil, favoritplagg och samarbetet.

& Other Stories designateljé i Paris hade dig i åtanke när de skapade den här kollektionen. Vilket är ditt favoritplagg från plåtningen?

Annons

– Kollektionen ligger så nära min personliga stil, så detta kändes som en väldigt självklar fotografering för mig. Jag trivdes i såväl lokalen som med fotografen och resten av teamet. När det gäller kollektionen är jag särskilt förtjust i sammetskostymen och den vita skjortan. Jag har alltid känt mig inspirerad av herrkläder från 70-talet och den looken fick mig att tänka på en ung Keith Richards. Jag gillar också de printade skjortorna.

Lou Doillons tredje album släpps snart.

Franska kvinnor är berömda för sin ”medfödda” känsla för stil. Hur skulle du definiera den franska looken och varför tror du att den har gjort ett så bestående intryck?

Annons

– Jag tror att man i Frankrike uppfostras till att ständigt granska både sig själv och andra. Kvinnor är självmedvetna och vet vad de passar i. Man klär sig efter vad man ser bra ut i snarare än flyktiga modetrender. Dock missar man kanske ofta den humor och spontanitet som också är en stor del av modevärlden.

Vilken roll spelar mode och kläder i ditt liv? 

– För mig är mode ett universellt språk. Det är ett kodsystem som människor kommunicerar genom i alla sammanhang – vare sig det handlar om ekonomi, religion eller juridik. Roland Barthes menade att ”Plagget utgör det ögonblick då det skönjbara blir betecknande” och det tycker jag stämmer. Men samtidigt förlorar modets språk sin mening när människor blir slavar under trender istället för att följa sin personliga stil. Det är väl där businessen kommer in, ibland kan den leda en bort från modets initiala syfte. Jag vill använda stil och kläder som ett verktyg – som att sjunga eller måla – för att uttrycka min personlighet och mina känslor.

Lou Doillon vill genom modet uttrycka sin personlighet och känslor.

Har du något särskilt minne eller en historia från teatern där & Other Stories-fotograferingen ägde rum?

Annons

– Ja! Vi fotograferade i Le Thrianon-teatern, där jag också gjorde min första stora spelning i Paris under min första turné. Det är en fantastisk plats. Man är alltid lite orolig över hur ens hemstad kommer att ta emot en men jag blev verkligen förbluffad över den värme och kärlek jag kände den kvällen. Jag minns också alla konserter jag sett där. Det är min favoritscen i Paris.

Skiljer sig din privata stil från hur du klär dig på scen?

– Jag har alltid beundrat artister som kan skapa ett alter ego som helt skiljer sig från deras privata person. Jag påbörjade min musikkarriär så sent och hade redan tagit mig an så många olika personas och stilar genom skådespeleriet och min modellkarriär. Jag längtade efter att visa vem jag är på riktigt. Jag är samma person privat som på scen, vilket ibland känns som en risk. Man kan inte gömma sig bakom kläder och smink. Men det är så jag vill att mitt artisteri ska vara och kännas.

Lou Doillon är sitt sanna jag på scen.

Foto: & Other Stories

Läs mer:

Annons