Little Jinder: "Jag vet inte ens vad mode är för någonting"

28 november, 2014
littlejinder

Foto: Live Nation

 

Förra året släppte hon debutalbumet ”Break up”. Ändå är det lite som att Little Jinder debuterar nu.

Den nya skivan som släpptes i veckan är självbetitlad och hon har dessutom bytt språk sedan det förra släppet. Språkbytet kom till lite av en slump. Josefine Jinder, eller Little Jinder som hon kallar sig som artist, testade att sjunga lite på svenska i studion – och någonting hände i henne.

– Jag fick lust och inspiration. Texterna blir tydligare på svenska, därför är det mycket svårare att skriva men lättare att nå fram med dem. Sedan blev den en oväntad konsekvens att karriären gick väldigt mycket bättre, säger Josefine Jinder.

En annan stor nyhet på skivan är samarbeten. Josefine Jinder har jobbat tillsammans med bland andra Rebecca & Fiona-Fiona, Julia Spada och Malmö-sångaren Melo på ”Little Jinder”. Hon har velat samarbeta med favoritartister tidigare, men inte riktigt vågat ta steget.

– Jag har varit alldeles för blyg för det. Men jag har utvecklats av att lyssna på andra, förstå hur de tänker. Så fort du blandar in någon annan tar låten en annan skepnad. Samtidigt har jag inte behövt vara orolig eftersom det är jag som bestämmer i slutändan, säger hon.

För att få inspiration till skivan har hon åkt till Los Angeles i två vändor, vilket resulterade i två låtar på nya skivan. Men distraktionerna var många och LA-resorna blev mer semester än vad det var tänkt från början.

– Det är skönt att åka till värmen när det är så jävla kallt hemma men det blir inte så mycket gjort. Man vill ju bara vara i solen eller festa när man är där. Jag skriver mer och bättre när jag är hemma.

Stilmässigt har Little Jinder blivit känd som en maximalistisk färgexplosion. Till viss del har hon vännen Tommie X att tacka för det. Han är ”visuellt ansvarig” för henne som artist, vilket innebär att han har stylat alla hennes videos och plåtningar. Videon till höstens stora hitlåt Vita bergens klockor har Tommie X dessutom regisserat.

– Vi är mycket bra vänner så han känner mig och vet vad jag tycker om och inte.

Josefine tycker att kläder är ett viktigt uttryckssätt. Det hon letar efter är unika plagg med mycket färg, udda fabrikat och utmanande snitt. Just nu tycker hon att Freak City LA och Lazy Oaf gör roliga kläder. Men ”modeintresserad” är inte något hon vill bli kallad.

– Jag vet inte ens vad mode är för någonting. Jag är extremt ointresserad. Däremot så är jag kräsen när det kommer till kläder och noga med vad jag har på mig, men det har ingenting med rådande mode att göra, säger hon.

Det är mycket på gång nu för Josefine Jinder. Vid årsskiftet ger hon sig ut på turné tillsammans med Markus Krunegård och sedan ska hon medverka i en dokumentärserie i SVT. Men vad händer efter det?

– Det vet bara stjärnorna.

 

Peder Nääs Sundemyr