Artikeln innehåller reklamlänkar

Lindex gör konst till kläder – vi har mött konstnärerna bakom plaggen

Lindex gör konst till kläder – vi har mött konstnärerna bakom plaggen

I dag släpper Lindex sin Art meets Fashion-kollektion. Syftet? Att hylla kvinnan! ELLE har pratat med två av konstnärerna – som fick sina verk omgjorda till plagg.
08 mars, 2018

Kollektionen Art meets fashion bygger på modern konst skapad av åtta unga konstnärer på uppdrag av Lindex. Genom sitt individuella uttryck och egen teknik har varje konstnär skapat ett originalverk på temat att hylla kvinnor. Lindex designteam, Gabriela Vallejos Castro och Susanne Stålrud-Ling, har därefter inspirerats av och tolkat de unika konstverken, och på så sätt fått en ny spännande utgångspunkt i sin designprocess.

Läs också: Lindex hyllar kvinnan – skapar unikt mode med unga konstnärer

– Vi ville jobba med unga konstnärer, konstnärer som är up and coming. Vi ville även ha alla slags konstmedier, en bredd på det hela, berättar Gabriela Vallejos Castro för ELLE.

Två av konstverken – och plaggen – vi på ELLE fastnade lite extra för var Nina Noreskärs stora tyg (som resulterat i en kimono (länk till butik) och ett skärp (länk till butik)) samt Katja Beckmans tygskulptur (som gett inspiration till två tröjor (länk till butik)). Vi bad konstnärerna berätta lite om verken.

Alla plagg från kollektionen kan du klicka hem här!

– Mitt verk är en fortsättning på arbeten som jag har gjort tidigare, när jag har arbetat med just textur och strukturer. Jag försöker skapa textila skulpturer, textila landskap, med hjälp av olika tekniker, säger Katja Beckman och fortsätter:

– Jag valde rosa för att det skulle passa temat, och för att jag är förtjust i rosa. Det blir ofta ett statement när man bär rosa. Färgen är väldigt laddad.

– Jag kände mig väldigt fri när jag skapade verket, tyget. Temat med att hylla kvinnan kunde jag lätt förankra i min praktik. Jag har alltid, alltid en känsla av att ha historien, med kvinnliga konstnärer i spetsen, i ryggen, säger Nina Noreskär.

Originalverken kommer att säljas av Lindex på en exklusiv vernissage i Lindex Showroom i Stockholm. Pengarna från försäljningen doneras till HERproject, ett initiativ med syfte att förbättra kvinnliga textilarbetares förhållanden i fabrikerna och utanför.

Den unika kollektionen Art meets Fashion finns tillgänglig i utvalda butiker och på Lindex.com den 8 mars 2018.

Foto Lindex