Levi's ikoniska 501 jeans firar 150 år

17 maj, 2023 
AvAmie Chorr
Allt började med en patent på kopparnitar på arbetsbyxor 1873 – nu är jeansen ett av världens mest igenkända klädesplagg. ELLE djupdyker i Levi's 150 år gamla historia och listar 501:orna och fler styles!
Annons
Så stylar du säsongens denimplagg
Så stylar du säsongens denimplagg

I hela 150 år har Levi's blivit symbolen för cool men tidlös stil. Från pionjärdagarna i den amerikanska västern till dess nuvarande status som ett globalt it–plagg har Levi's jeans fångat generationers hjärtan. Och speciellt den ikoniska 501 modellen!

Efter att Jacob Davines, som med sin innovativa inställning till tillverkningen av arbetskläder, presenterade sina midjeoveraller med kopparnitar för sin leverantör Levi Strauss introducerades Levi's jeans för första gången år 1873. Ursprungligen skapade för gruvarbetare och arbetare men dessa robusta jeans blev snabbt populära för sin hållbarhet och komfort. De ikoniska funktionerna, som de nitade fickorna och den röda signaturfliken, urskilde Levi's från konkurrenterna.

Annons
porträttbilder på Jacob Davines och Levi Strauss
Jacob Davines (v) och Levi Strauss (h)

revolutionerande tider

Under åren har Levi's fortsatt att förnya sig samtidigt som de förblir trogen till sitt historiska arv. Introduktionen av 501-jeansen på 1890-talet markerade en revolutionerande vändpunkt, eftersom det blev de första blåjeansen någonsin med en knappgylf. Denna klassiska design har förblivit en stapelvara i Levi's kollektioner och är numera synonymt med varumärket. Det är nämligen denna banbrytande innovation som lagt grunden för de moderna jeans vi idag känner till och älskar. Kontinuerligt utvecklas och anpassas jeansmodeller till föränderliga modetrender samtidigt som den ursprungliga identiteten behålls. Märkets ikoniska modeller, som till exempel 501:orna och Trucker-jackan har växt fram och blivit kulturella symboler som alla direkt känner igen.

Annons
Levis kampanjbilder

POPulärKULTURENS IT-JEANS

Levi's inflytande på populärkulturen har minst sagt varit storslagen, då varumärkets jeans burits av otaliga inflytelserika personer som vill göra ett statement. Tänk dig allt från cowboys och rebeller till artister och kändisar! De har visats i filmer, medverkat i ikoniska annonser och blivit en symbol för uppror, frihet och självuttryck. Genom initiativ som Waterless-teknologin (som minskat vattenförbrukningen under denimproduktionen) sparar dem även resurser och minskar dess miljöpåverkan.

Annons
Marlon Brando och Marilyn Monroe i Levis

Kända namn som burit Levi's genom tiderna

Efter 150 år fortsätter dessa jeans att vara storfavoriten i mångas hjärtan. Med allt från vintage-entusiaster som letar ikoniska par på andrahandsmarknaden till modeinriktade trendsättare som inspirerar till nya sätt att bära dem. ELLE har djupdykt i arkivet och listat ett gäng kända namn som alla älskar de klassiska jeansen. Ta ett span i bildregnet nedan!

Kurt Cobain bar lappade Levis till MTV Music Awards och Steve Jobs adderade Levis till sin basgarderob som i princip bestod av samma plagg i flera exemplar.

Annons
Kurt Cobain bar lappade Levis till MTV Music Awards
Steve Jobs i Levis 501
Steve Jobs

Ryan Gosling i jeans från topp till tå i filmen Drive.

Ryan Gosling i Levis från filmen DRIVE

Emili Sindlev i Levi's från deras samarbetskollektion med Ganni.

Annons
emili sindlev i GANNI X LEVIS

Modellernas favoritjeans! Bella Hadid i Levi's populära jeans "tears".

Bella Hadid i printed levis

Post Malone annonserar nytt album i sina Levi's.

Annons

Rihanna har verkligen gjort ett namn för sig när det kommer till gravid-looks! Här i blåjeans från Levi's.

Asap Rocky i Levi's "tears" jeans och luvtröja.

Många har hört frasen "blue jeans white shirt" som myntades under tiden då James Dean ofta bar Levi's med en krispig vit T-shirt. Som trotts sin korta karriär och allt för tidiga bortgång 1955 är en av tidens största stilikoner och är fortfarande en del av mångas moodboards än idag.

James Dean i "Blue jeans & white shirt"

Här bär Hailey Bieber favoritkombinationen jeans + vit blus.

Foto: TT, Launchmetrics/Spotlight & Levis

Annons
Annons