Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Klassiska designerväskor alla borde ha koll på

30 okt, 2017 
AvSofia Carlberg
Designerväskor
Gucci, Dior, Chanel, Fendi eller en Hermès. De här ikoniska designerväskorna och vilka stjärnor som inspirerat till dem – måste du bara känna till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En designerväska på armen har i stort sett alltid setts som en statussymbol och inte minst har Hollywoods största stjärnor varit snabba att hitta sin egen favorit. Inte sällan har de stora modehusen valt att döpa en väska efter sin bärare. Bland dem prinsessan Diana, Jackie Kennedy och Grace Kelly.

En klassisk designerväska kan lätt bli en älskad accessoar som förhöjer en outfit, men också en investering som blir finare med åren och till och med värd ännu mer. Hos Vestiaire Collective kan du hitta din egen designerfavorit.

Här är 6 väskor som alla klarat historiens vingslag.

Den ultimata statussymbolen

Det är svårt att inte gå igång på väskor från Hermès. Enligt auktionsexperter har man kunnat se att värdet på en Hermès ökat med hela 500 procent över 35 år. Inte illa. Det var Hermès chefsdesigner Jean-Louis Dumas som skapade Hermès Birkin för skådespelerskan Jane Birkin efter att han träffat henne på ett flygplan 1984, där hon klagat över att hon hade svårt att hitta en väska som hon gillade.

En svart Birkin-väska
En Birkin.

Att just Birkin-väskan varit en eftertraktad ägodel kunde man se i den populära tv-serien Sex and the city, där karaktären Samantha gör allt för att lägga vantarna på en Birkin, vilket inte är så lätt då väntetiden kan vara två år. Hennes utstuderade plan på att gå före i kön gick inte vägen, men där och då blev Birkin populärare än någonsin.

Annons

Hermès Kelly är på många sätt den ultimata statussymbolen. Väskan som gavs till prinsessan Grace Kelly av Monaco tar mellan 18 och 25 timmar att tillverka och är Hermès bästsäljande väska genom alla tider.

Väskan Chanel 2.55
Hos Vestiaire Collective kontrollerar man noggrant att väskorna är äkta. Den klassiska Chanel 2.55 är en väska som håller stilen år efter år.

En annan stilren och smakfull väska är den klassiska Chanel 2.55 som skapades när Coco Chanel ledsnat på att släpa runt på en väska i händerna. Den signifikanta axelremmen med lädret i kedja är inspirerad av soldatväskor och lanserades på marknaden 1929. 1955 uppdaterade Chanel designen och namnet och 1983 la Karl Lagerfeld till det berömda CC.

Guccis Jackie är en axelväska som funnits sedan 50-talet och döptes om efter Jackie Kennedy Onassis när hon regelbundet syntes med väskan under 60-talet. Senast väskan gjordes om var 2009.

Annons

En lyxig accessoar som sticker ut

Ibland vill man bära en handväska som sticker ut. Fendi Baguette är en fantasifull skapelse som designades för att passa under armen likt en baguette. Den togs fram 1997 av Silvia Venturini och har sedan dess skapats i många olika färger och material. Den mest kända Fendi Baguetten är kanske den i lila paljetter som sågs på karaktären Carrie Bradshaw i Sex and the city.

Extra lyxig är Christian Diors Lady Dior som döpts efter prinsessan Diana. Väskan var en present från Frankrikes presidentfru Bernadette Chirac 1995 och kom att bli Dianas absoluta favorit. Den känns igen på sin fyrkantiga form och kvadratmönstret i stygn. Mönstret har inspirerats av Napoleon III:s stolar som användes under Diors allra första fashion-show 1947.

En Lady Dior väska i blått
En Lady Dior i blått.

Vestiaire Collective
Vestiaire Collective är en plats på nätet som samlar säljare och köpare med syftet att göra det möjligt för modeintresserade att shoppa smart. Här kan du sälja dina redan använda väskor eller hitta en ny designerfavorit. Produkterna är kontrollerade, värderade och godkända av ett team av experter, så att köparna alltid ska kunna känna sig säkra på att de köpt en äkta produkt.

 

Läs mer:

Studie: Det är tydligen bättre att investera i designerväskor än i aktier

Vårstäda handväskan – så gör du det bäst

Här kan du fynda second hand på webben

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons