Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Johan Lindeberg vill att kvinnan tar täten

31 aug, 2016 
AvELLE -redaktionen
Efter nästan tio år är modeskaparen Johan Lindeberg tillbaka på märket som han själv grundade. Cirkeln är sluten – och nu går J. Lindeberg, som i dag har 20 år på nacken, in i en ny fas.
Annons

Johan Lindeberg har hunnit med en hel del sedan han 2007 lämnade det företag han själv grundade. Efter en rad projekt, så som designsamarbeten med artisten Justin Timberlake, startade han 2010 det egna skinn- och denimfokuserade märket BLK DNM. De senaste åren har han dessutom arbetat som modefotograf och han beskriver sig själv som en passionerad fotograf vars styrka är att han får en djup kontakt med de personer han fotar. Sedan årsskiftet är han tillbaka som kreativ konsult på J. Lindeberg och nu är det damkollektionen som får modeskaparens främsta uppmärksamhet.

Varför valde du att komma tillbaka?

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Jag hade inte funderat på det – under tiden jag var ifrån märket var jag aldrig ens inne i en J. Lindeberg-butik. Jag var verkligen inspirerad av mina andra projekt, men sedan ringde Stefan Engström (vd för J. Lindeberg) och frågade om jag hade lust att komma tillbaka. Beslutet att uppta en gammal relation var förstås inte lätt – men vi pratade mycket och det kändes verkligen rätt.

Annons

Vad har hänt med J. Lindeberg under de år du varit borta?

– Jag är verkligen glad och tacksam över hur man utvecklat J. Lindeberg. Det finns en stabilitet; bra struktur och bra människor. Och med den grunden är det möjligt för mig att vara helt fri i min kreativitet – precis som jag kunde under min tid på Diesel.

Vad är ditt främsta fokus på J. Lindeberg nu?

– Jag jobbar med kampanjer och plåtar för att få ihop allt i ett uttryck. Vi befinner oss i en rolig fas; det sportinfluerande modet har aldrig varit större – och det passar J. Lindeberg perfekt. Damsidan är mitt främsta fokus och jag arbetar just nu med kollektionen för nästa höst.

Vad kommer vi att få se då?

– Jag är feminist och det är den starka och oberoende kvinnan som står i fokus. Vissa kvinnor som jag känner och beundrar blir musor; jag vet vilka plagg de vill bära och hur jag vill klä dem. Man kommer bland annat att se det skräddarsydda och sportiga och en hel del skinn.

Annons

Johan Lindeberg är i dag bosatt i Torekov. Han rör sig mellan hemmet i södra Sverige, Stockholm och New York, där han bodde i många år.

Vad betyder New York för dig?

–      Jag har varit i Torekov i tre månader och så länge har jag aldrig varit ifrån staden sedan 2007. Det finns en speciell energi i New York och en möjlighet att verkligen leva i nuet.

Johan Lindeberg menar att han dessutom alltid kunnat vara sig själv där – något han inte upplevde i Stockholm på 90-talet. I dag trivs han bättre i huvudstaden och när det gäller Sverige säger han:

– Vi borde vara glada för våra invandrare och se möjligheter med den bredd de tillför vår kultur.

Av: Linda Fritiofsson

Annons