Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Jessy Heuvelink om JH Nocturnal: ”Poängen var att finna mer kreativ frihet”

27 maj, 2015 
AvJohanna Andersson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kreativ frihet – varje designers utopi? För J.Lindebergs chefsdesigner Jessy Heuvelink blev drömmen verklighet när han skapade det egna varumärket JH Nocturnal. Syftningen till natten (nocturnal) passar bra ihop med de mörka och fantasifulla couture-masker som skapas hemma vid Jessys köksbord, men kan även kopplas samman med tidpunkten för dess tillkomst. Det är nämligen på kvällar och helger designern finner tiden till att hänge sig åt sin stora passion – en värld, inte helt olik HBO-serien Game of Thrones – stundom groteskt och skrämmande, stundom djupt vacker och förtrollande.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Ur passionen för läderhantverk hämtade Jessy Heuvelink inspiration till ytterligare en produktgrupp, vilken är lite enklare att applicera på sin vardagslook, beroende på vad du jobbar med förstås… Som frilansskribent ser jag inga hinder för att klä upp mig till glittrande korp på dagtid. För andra yrkesgrupper finns JH Collection – en accessoarkollektion med läderarmband och skärp, dekorerade med metalldetaljer, till försäljning för cirka 1 300 till 2 300 kronor. Till hösten utvidgas dessutom kollektionen med fler läderaccessoarer och scarfs.

Annons

Från strikta kostymer till utomjordiska couture-accessoarer – vi på ELLE är så nyfikna att vi spricker. Vem är du, Jessy Heuvelink?

Av Johanna Andersson foto Magnus Ragnvid, mfl.

Jessy_Heuvelink

J.Lindebergs chefsdesigner Jessy Heuvelink har skapat varumärket JH Nocturnal.

 

Hur gick det till när du bestämde dig för att starta JH Nocturnal?

– Egentligen hade jag aldrig för avsikt att starta mitt eget företag, det råkade bara bli så. Efter många år i branschen, och som kreativ chef på J.Lindeberg, hade jag nått en punkt där jag kände mig riktigt oinspirerad och kreativt utmattad. Jag kände att jag behövde en förändring, någon sorts nytt kreativt utlopp.

Annons

– När min man, som är DJ, bad mig att backa upp honom när han spelade under Stockholm Pride skapade jag en huvudbonad och outfit som jag bar som en konstinstallation. Det var det som kickstartade hela processen med masktillverkningen. Kort därefter fann jag mig själv fastkedjad vid matbordet, i full fart med att forma läder, klistra Swarovski-kristaller och applicera fjädrar dag ut och dag in.

Hur blev det verklighet?

– Det var inte förrän jag gjorde några armband av restmaterial som idén om JH Nocturnal föddes. Folk frågade mig konstant vart man kunde köpa de där armbanden, bad mig göra nya till dem och så vidare. Så efter ett tag tänkte jag att jag kanske borde göra något av det. Min enda regel var att; om jag skulle starta något eget var det tvunget att vara kreativt, utan regler och begränsningar. En lekplats där jag kunde uttrycka mig själv kreativt, och en plats där jag kunde visa en annan sida av mig själv. JH Nocturnal är precis det!

Annons

Nocturnal betyder ju nattlig på engelska – vad gör du helst på natten?

– Jag ser mig själv som en kvällsperson, vilket är en av anledningarna till att märket heter JH Nocturnal. Jag är som mest kreativ på kvällarna, och mina idéer sover aldrig. Men det är klart att man måste vila ibland också!

Varför blev det just ett accessoarmärke?

– I en bransch som är så styrd av modekalendern, vilken bestämmer när man ska visa vad, när saker är trendiga, när saker ska reas och så vidare, ville jag verkligen göra något helt motsatt. Mina masker är ett uttryck för vem jag är, och är inte bundna till trender eller säsonger. För mig funkar accessoarer lite på samma sätt. De är mindre tids- och trendorienterade, och jag ville verkligen att det tankesättet skulle återspeglas i min kollektion.

 

6

Nocturnal birds – Jessy skapar masker av läder, fjädrar och ädelstenar.

 

Hur skulle du beskriva kollektionen?

Annons

– JH Nocturnal är min priativa lekplats där jag kan skapa personliga och unika saker som suddar ut gränsen mellan mode och konst. Kollektionen innehåller ett utbud av lyxiga läderprodukter och vardagsaccessoarer som kan användas av både kvinnor och män (unisex) som uppskattar högsta nivå av kvalitet och hantverkskunnande kombinerat med en väldigt stark personlig estetik. Den är för folk som vågar vara annorlunda!

Hur skulle du beskriva din design?

– Min estetik kan beskrivas som exhibitionistisk, mörk, surrealistisk och mystisk men samtidigt romantisk och ibland poetisk. Natur, religion, historia, förlorade kulturer och sagor fascinerar mig. Jag tycker om att hitta skönhet i saker eller platser som kanske skrämmer andra, som insekter, rovfåglar och mörker.

Vilka material föredrar du att jobba med?

– Sedan så länge jag kan minnas har jag fascinerats av läder: doften, texturen, känslan – jag kan inte få nog. Läder är den största beståndsdelen i nästan allt jag gör, på ett eller annat sätt. Men, kombinationen av läder, Swarovski-kristaller och fjädrar bildar en spännande och dynamisk sammansättning.

Annons

Hur och vart sker tillverkningen?

– Alla mina couture-verk skapar jag själv i min hemateljé, men JH-kollektionen tillverkas för hand i Florens, Italien.

Finns det något miljö- och hållbarhetstänk i produktionen?

– JH Nocturnal-kollektionen tillverkas av de bästa italienska läder- och metallkomponenterna och är designade för att överleva trender. Jag tror på långsamt mode i stället för snabbt. Bär saker över tid istället för att slänga det imorgon!

 

10

Fantasifulla couture-masker tillverkas på beställning.

 

Hur fördelar du tiden mellan J.Lindeberg och ditt eget märke?

– J.Lindeberg är mitt huvudfokus just nu, och JH Nocturnal fortfarande ett sidoproject och en livslång passion som fått komma till liv. Jag lägger så mycket som möjligt av min fritid, kvällar och helger, på mitt eget märke. Det låter mycket, men där det finns vilja finns det en väg. För mig är mode och skapandet del av mitt DNA, en passion snarare än ett jobb, så det känns aldrig som en börda utan ger mig glädje.

Annons

Vad kan du berätta om dina masker, huvudbonader och kroppsdekorationer?

– Att skapa en mask är en väldigt personlig process. Det börjar med en idé i mitt huvud, men jag brukar aldrig riktigt visualisera slutprodukten eftersom att jag vill vara fri i mitt kreativa flöde. En mask brukar sällan bli så som jag föreställt mig den från början. Att skapa en mask är en resa, och eftersom att jag jobbar med naturliga och organiska material måste du helt enkelt följa den väg som processen skapar.

Hur lång tid tar det att skapa en mask?

– Det kan ta upp till två eller fyra veckor att färdigställa en mask. Masken har många olika stadier. Först ska lädret formas, vartefter det torkas, efterbehandlas och målas. Det tar upp till en vecka. Till fjäderkreationerna måste alla fjädrarna förberedas, formas, klippas och trimmas innan de kan fästas en och en för hand. De hundratals, ibland tusentals, ädelstenarna fästs alla för hand, så du kan säkert föreställa dig att det är ganska tidsslukande arbete. För mig är det en form av meditation.

Annons

Hur använder du själv dina masker?

– Jag har använt de flesta av mina masker och huvudbonader. Oftast blir det vid speciella tillfällen, som när jag går till en klubb, maskerad eller galapremiärer.

Hur ser framtiden ut?

– Jag har många framtidsplaner, men vill ta saker sakta och växa organiskt. Först och främst vill jag fortsätta att skapa vackra saker. Jag vill också få JH Nocturnal-kollektionen i rullning och hitta fler återförsäljare som kan sälja mina accessoarer, innan jag kan fundera på att expandera med små läderprodukter, väskor och smycken. Framtiden ser ljus ut, men jag vill inte tvinga fram något – hela poängen var att finna mer kreativ frihet.

Shoppa JH collection på jhnocturnal.com

 

Några favoriter ur JH Collection:

JH_Nocturnal_1
JH_Nocturnal_2
JH_Nocturnal_3
JH_Nocturnal_4
JH_Nocturnal_5

 

MER LÄSNING:

ELLE väljer 10 trendiga slip-in sandaler >

Game of thrones-stjärnan blir reggae-artist >

Nyhet: Nu kan du köpa TID på nätet! >

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons