Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Jean Paul Gaultier: "Alltid tyckt att kvinnor är starkare och smartare"

30 jan, 2019 
AvLovisa Lundström
Jean Paul Gaultier på modevisning.
Jean Paul Gaultier är ingen vanlig pensionär. Han jobbar för fullt med couturekollektioner, en ny doft och sin barndomsdröm: en moderevy i Paris.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

JPG. En av modevärldens mest välkända förkortningar synonym med sjömansränder, Madonnakorsetter och en uträckt tunga åt etablissemanget.

Jean Paul Gaultier i sitt couturehus i Paris
Gaultier i egen hög person, hemma i sitt couturehus på 325 rue Saint–Martin i Paris.

Jean Paul Gaultier har hunnit med det mesta under sin över 40-åriga karriär. Eget modehus, egen tv-show, ett album, dofter, scenkläder, filmkostym, prêt-à-porter, couture. Men det fanns en sak kvar på listan att bocka av. Barndomsdrömmen: en moderevy på anrika Paristeatern Folies Bergère.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Den idén föddes redan när han som 9-åring fick se revy på teve hemma hos sin mormor. Av inspirationen därifrån skapade han en strutbehå av tidningspapper åt sin älskade nallebjörn Nana. Den kom att bli förlagan till ett av världens mest ikoniska plagg.

Annons
Madonnas ikoniska strut-bh som skapats av Jean Paul Gaultier.
Madonna 1990 då hon bar Jean Claude Gaultiers ikoniska strut-bh. Foto: TT

Som vuxen fortsatte Gaultier att reflektera och provocera sin samtid med design. Han har hämtat inspiration från gatan, utmanat normer, lekt med könsroller och gjort mode av sexualitet, religion och politik. Välkomnat alla färger, former och åldrar på sin catwalk.

2018 gick så barndomsdrömmen i uppfyllelse i och med hans moderevy Fashion freak show på Folies Bergère. Samtidigt är han aktuell med en ny doft: Scandal by night. ELLE fick en intervju.

Som barn drömde du om en egen Pariskabaré, vad tror du att lille Jean Paul hade sagt om han sett dig nu?

Annons

– Jag hoppas att lille Jean Paul hade älskat det och att jag har gjort någonting som uppfyller hans dröm nästan 60 år senare. Jag har kommit långt från den lille pojken som drömde sig bort framför teven hos mormor men jag hoppas att den pojken fortfarande skulle känna igen sig i mig.

Fransar i mängder hos Jean Paul Gaultier
Franskreation från Gaultiers senaste couturevisning.

 

Vilka minnen väcktes under arbetet med showen?

– Jag är ingen nostalgiker men arbetet har väckt både glada och sorgsna minnen till liv. Men allra mest har jag varit uppfylld av att göra någonting nytt, min egen revy, för första gången.

Annons

När du ser tillbaka på din karriär, vilka livsögonblick har varit avgörande?

– Mitt första jobb hos Cardin 1970, min första prêt-a-porter-visning 1976, min första couturevisning 1996 och min första revy 2018. Första gången är alltid avgörande.

Från Jean Paul Gaultiers Parisrevy Fashion freak show
Artister i Gaultiers nya Parisrevy Fashion freak show som handlar om designerns liv.

Vilken är din starkaste drivkraft i dag?

– Att fortsätta göra det jag älskar. Modevärlden har förändrats enormt sedan jag började men jag älskar den fortfarande och jag gör fortfarande allt med passion.

Ditt mest ikoniska plagg?

– Madonnas konbehåkorsett? Eller ränderna?

Annons

Vilket budskap vill du sända ut med dina kreationer?

– Var dig själv, var annorlunda och omfamna att du inte är som alla andra. Det är som låten i min show: ”Everyone is beautiful”.

Du har kallats modevärldens enfant terrible, vad är det du gillar med att provocera?

– Jag har aldrig velat provocera, att provocera för sakens skull fungerar inte. Modeskapare ska reflektera sin samtid. Jag har speglat samhället omkring mig. Att kvinnor är starka och att män också har en feminin sida.

Jean Paul Gaultiers nya doft Scandal by night
Gaultiers nya doft Scandal by night är skapad av parfymören Daphné Bugey. Den är intensivare än förlagan Scandal och doftar av tuberos, honung, tonkaböna och sandelträ.

Vad gör dig glad? Och ledsen?

Annons

– Att skapa gör mig glad. Orättvisor gör mig ledsen.

Tycker du att sättet kvinnor porträtteras på i modevärlden har förändrats under åren och är det något du har med dig i ditt eget arbete?

– Jag växte upp omgiven av kvinnor och har alltid tyckt att de är starkare och smartare än män. När jag skapade korsetten var det för att kvinnor skulle vara sexiga på sina villkor.

Du har gjort det mesta en designer kan göra i modevärlden – har du några drömmar kvar?

– Åh ja! Men det kan jag inte berätta om för då kanske de inte blir verklighet. 

Den legedariske designern Jean Paul Gaultier

Foto: Imaxtree, Boby m. fl.

Läs mer:

Ralph Lauren: ”Jag visste att jag hade något inom mig som jag ville uttrycka”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons