Intervju, Gisele Bündchen: "– Jag vill leverera. Jag har tagit en miljon bilder men tycker fortfarande att det är lika kul"

02 jul, 2014 
AvLisa Arnell
Annons
GiseleBundchenpuff

Hon är världens största modell och världens stoltaste brasilianska. ELLE träffade Gisele Bündchen och pratade fotbolls-VM, skönhetstips och hur hon gjort succé i 20 år. ” – Det hjälper att jag är så tacksam att jag har fått den här chansen. Jag kommer från en stad med 10 000 invånare. När jag började tänkte jag att det var en unik chans och jag känner likadant i dag.”

av VIRGINIE DOLATA  foto MATT JONES

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Gisele Bündchen

Född: 20 juli 1980 i södra Brasilien.
Yrke: Supermodell. Extraknäcker som producent och skådis.
Familj: Gift med Tom Brady, quarterback i Bostonlaget New England patriots. Två barn, Benjamin Rein, 5, och Vivian Lake, 1. Fem systrar, varav en tvilling.

Annons

Wow. Klyschigt, javisst, men det är ordet som dyker upp i samma sekund som Gisele gör det. Lång, långa slanka ben i gråblekta jeans, en svart smokingkavaj, v-ringad tröja, solglasögon och stort hår. Allt à la Gisele förstås.

Det är dagen efter Oscarsgalan och vi är i Holly-woods superglamorösa Milk studios. Intill poserar Cate Blanchett och på terrassen ger Jared Leto en tv-intervju, vaktad av Men in black. Gisele är nästan som en film i sig själv när hon springer omkring och hälsar på alla, komplett med brasilianskt surroundljud, skrattar och skämtar.

_

Vid 33 år firar hon 20 år som modell. Som liten i Horizontina, i delstaten Rio Grande do Sul, drömde hon om att bli volleybollproffs men en internationell modelltävling och Alexander McQueen satte stopp för de planerna. Hon har blivit framröstad till både världens vackraste och världens mäktigaste (ekonomitidningen Forbes) kvinna och har fler tidningsomslag att skryta med än någon annan. Hon använder gärna sin berömmelse för miljöprojekt som familjens egen organisation Agua limpa (Rent vatten) och för FN:s miljöprogram eller välgörenhet. Hon har en egen underklädeslinje, Gisele intimates, och ligger i den absoluta toppen av ”the money girls”, de som tjänar mest på reklam. Hon drar in runt 250 miljoner kronor per år och lever ett gott liv med sin quarterback, Tom Brady, och två bedårande (vad annars?) barn.

Annons

Fotbolls-VM i Brasilien, hur känns det?

– Alla här är helt uppskruvade! En sån passion. Och äntligen, efter 64 år, har vi VM i Brasilien igen. Brasilien kommer att vinna!

Kommer du att se någon match på plats?

– Helst skulle jag vilja göra mål själv, haha! Det är en sån fest, jag hoppas verkligen att jag kan vara där och heja på mitt land.

Hur kommer det sig att du är en sådan patriot?

– Jag är väldigt stolt över att vara född i Brasilien. Jag älskar stämningen och glädjen. Jag känner mig hemma här – så klart, det är mitt hem! Det finns en värme, alla känner sig välkomna. När jag först kom till USA kramade och pussade jag alla – folk blev ju chockade. Fotbollssupportrar från hela världen kommer att upptäcka skönheten och energin i Brasilien i sommar.

Är sport en passion?

– Jag har tränat sen jag var liten. Jag var lag-ledare i volleybollaget och har alltid sprungit. Jag är -Sporty Spice!

_

Hur är din kroppsfilosofi?

– Kroppen är ett tempel och en gåva som man måste ta hand om. Jag gillar att röra på mig. Jag spelar inte mycket volleyboll längre, men jag rider, surfar, spelar strandtennis, jag leker så mycket jag kan. Kung fu, yoga, pilates … Jag känner mig levande.

Annons

Hur äter du?

– Annorlunda från hur jag brukade, nu vet jag vad som ger energi och vad som inte gör det. Jag äter inte så mycket kött, men tänk på att jag är från södra Brasilien! Jag är uppfödd på kött. Men försöker äta ekologiskt, för om maten har injicerats med antibiotika eller besprutats med insektsgifter, då får ju jag i mig det också. Jag väljer färska grönsaker, quinoa, bönor, frukt, ägg. Jag har höns hemma.

Och när du reser?

– Jag äter inte kött när jag reser. Till och med fisk är svårt.

Var kommer medvetenheten ifrån?

– Mina farföräldrar var bönder och jag såg hur farmor mjölkade kor. Det var fantastiskt. Det är den största gåvan mina föräldrar gav mig och mina fem systrar. De bytte matvaror med sina grannar och det var en stark känsla av gemenskap. Jag köper gärna mat på bondens marknad och i Boston finns det kooperativ där man betalar en månadsavgift och får säsongsvaror. Ibland får man zucchini i tre månader!

Annons

För du vidare det här till dina barn?

– Jag försöker göra detsamma med mina barn, vi planterar och sår tillsammans. Mina barn förstår det här med årstiderna och varför vi inte får jordgubbar på vintern. Livet kommer från jorden! Och vår hälsa hänger på planeten. Om vi förorenar vattnen, hugger ner träden … jorden kommer att återvinna sig själv och sparka ut oss.

Lagar du mat?

– Jag är ingen mästerkock men jag gör enkla -rätter. Allt är grillat eller ångat. Och så vitlök i allt! Vitlök och lök gör att allt smakar gott.

Har du ärvt något brasilianskt recept från din mamma?

– Hennes kyckling- och grönsakssoppa är nu mina barns favorit. Hemligheten är att steka kycklingen i bitar, i smör och vitlök, innan man tillsätter buljong och grönsaker.

_

Hur hanterar du vardagen, livet som mamma och supermodell?

– Det är en balansgång. Ibland när jag går och lägger mig känner jag att jag gjort ett bra jobb den dagen. Ibland önskar jag att jag gjort saker annorlunda. Nu blir det svårare att resa i jobbet, jag har en son att hämta på förskolan. Jag vill hem snabbt till min dotter, hon är bara ett år drygt. Jag känner mig aldrig 100 procent hel. Jag skulle bara vilja vara hemma. Men jag kan välja mer nu eftersom jag har haft det här jobbet i 20 år. Kan du fatta det!

Annons

Hur behåller man entusiasmen efter 20 år?

– Det hjälper att jag är så tacksam att jag har fått den här chansen. Jag kommer från en stad med 10 000 invånare. När jag började tänkte jag att det var en unik chans och jag känner likadant i dag.

Varför tror du att din karriär varit så lång?

– Folk litar på att jag gör ett bra jobb när de bokar mig. Det minsta jag kan göra är att göra mitt yttersta. Jag har aldrig kommit för sent till ett jobb! Jag respekterar människor. Jag vill leverera. När jag inte känner så längre, då kan jag lägga av. Jag har tagit en miljon bilder men tycker fortfarande att det är lika kul.

Hur ser du på framtiden?

– Med spänning! Men jag försöker leva i nuet och fokusera på det. Det är viktigt att ha drömmar också. Jag vill lära mig mer om mig själv. Jag kan vara mamma, fru, vän, modell. Jag kan ha en massa olika roller. Men den viktigaste relationen man har är ändå den till sig själv. Resten av mitt liv ska jag ju leva med mig själv!

Annons

Hur ser du på livet efter modellkarriären?

– Jag gillar verkligen att jobba med kvinnor och dela kunskaper och erfarenheter. Jag har några idéer men ingen jag kan berätta om. Jag vill att saker ska hända innan jag pratar om dem. Annars blir jag besviken.

Så, du tar en dag i sänder?

– I morgon vet man inte vad som händer. Jag vill göra saker i dag. Och ta vara på varje tillfälle. Som nu, nu är jag verkligen här, med dig. Det är ett ögonblick som aldrig kommer tillbaka!

Gisele om skönhet

Min privata stil är … naturlig.
Till vardags sminkar jag mig … med mascara och läppbalsam.
Min galnaste makeup … har jag på halloween och bara då!
Tre saker jag inte klarar mig utan är … RMS concealer och läppbalsam och Chanel les beiges puder.
Skönhetsprodukter jag aldrig använder … Jag har nog använt det mesta i mitt jobb.
Bästa skönhetsråden jag fått är … drick mycket vatten, ät nyttigt, motionera.
Ett bra brasilianskt skönhetstips är … att dricka naturligt kokosvatten.
Hemligheten bakom att komma i form efter graviditet … Självdisciplin! Yoga, kung fu, pilates, kondition. Något varje dag!
Mitt detoxrecept är … att dricka varmt vatten med citron och cayennepeppar varje morgon!
Min skönhetsfilosofi är … less is more!

Annons