Innovativ färgfest på Maison Margielas haute couture–visning i Paris

Färgkavalkad hos Maison Margiela SS19 på Couture Week i Paris

Början på en ny era. Se alla looks från Maison Margielas färgstarka SS19–visning på Couture Week i Paris.
25 januari, 2019

Nytänkande ur flera aspekter. Modehuset Maison Margiela befinner sig i ett spännande skifte, något som speglas tydligt i deras SS19 haute couture–kollektion.

John Galliano, creative director hos Maison Margiela, meddelade redan innan visningen ägde rum att han ”börjar ett nytt kapitel”. Hösten 2018 visade han Margielas första co–ed show någonsin, vilket innebär att plaggen är unisex och att modellerna är av flera kön. Haute couture–visningen är den första av sitt slag att vara co–ed, något som redan har hyllats av kritikerna.

Visningen gick av stapeln på Maison Margielas huvudkontor. Lokalen i sig är kal och sparsmakad men hade både en färgstark vägg och tak som reflekterades i catwalken som var en enda lång spegel. Kollektionen, med dekadens som ledord, går i två kontrasterande teman – ett färgglatt och sprudlande och ett mer nedtonat, jordnära och arkitektoniskt.

Foto: Imaxtree

Vi har samlat alla bilder från visningen här:

Svårslagen färgfest

Första halvan av Maison Margielas haute couture–visning är en enda stor färgkavalkad. Plaggen smälter in i omgivningen med graffiti–inspirerade mönster i såväl klänningar som skor. Notera även detaljerna, kanske framförallt fransarna som genomgående syns i olika tappningar.

 

Ytterplagg i fokus

Trots att det är en SS19–kollektion hindrar det inte John Galliano från att visa upp ett brett spektra av härligt uppseendeväckande jackor och kappor. Här ser vi en färgglad variant med en fuskpälskrage i leopardmönster – ett mönster som så sakteliga gör sig trendigt igen.

Att skapa med hål

Håliga jeans har prytt var och varannans ben under årens lopp. Hos Maison Margiela får knäna mer än gärna synas under SS19, både som en detalj på byxor och kappor. Hålen är oftast placerade långt ner på plaggen och fungerar som en lite uppfriskande, oväntad detalj.

 

Mer sparsmakat

Framkomligheten är inte alltid i fokus. Tidigare säsonger har Galliano gärna integrerat speciella iPhone–fack och hållare i sina kläder och välkomnat det digitala samhället i sina plagg. På haute couture–visningen för SS19 är det mer sparsmakat och flera plagg saknar ärmar. Möjligen markerar detta en ny estetik som gärna blickar tillbaka till det analoga.

Se hela Maison Margiela SS19 visningen från Couture Week i Paris här:

Läs mer:

Kraftfulla statements hos Viktor & Rolf på Couture Week i Paris

Modecirkus på Diors haute couture–visning – se alla bilder här

Lyxigt poolparty på Chanels haute–couture visning