Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Imaskopi – ett av modeveckans mest intressanta namn

29 aug, 2022 
Imaskopi – ett av modeveckans mest intressanta namn
Dags att lägga märket Imaskopi på minnet! Nu debuterar det unga handstickde märket på Stockholm Fashion Week. ELLE fick ett snack med grundaren Nelly Skog inför den kommande visningen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mellan den 31 augusti – 2 september drar Stockholms modevecka igång och på schemat finns det ett namn som sticker ut lite extra.

IMASKOPI – Utmanar normer för estetik och genus

2021 startade den då 19-åriga Nelly Skog handstickade märket Imaskopi – vars plagg ifrågasätter och utmanar normer för estetik och genus med hantverkstraditioner. Med en tydlig vision, estetik och stil skapar Nelly mångsidiga plagg som kan bäras av olika kroppar och på olika sätt.

Annons
Zara Larsson i balaklava från Imaskopi x Chimi eyewear.

Hennes plagg har redan synts på Zara Larsson – som bar en svart balaklava från Imaskopis samarbete med Chimi eyewear på omslaget för Nuda Paper i början av året. Och förutom samarbetet med solglasögonmärket har det relativt nystartade märket även hunnit med ett samarbetat med Iggy Jeans. Men den 1 september är det dags för Nelly Skogs Imaskopi att debutera på Sthlm FW.

ELLE fick ett snack med debutanten Nelly Skog innan visningen.

Nelly Skog bakom märket Imaskopi

Hur kom du in på hantverk?

Annons

– Jag tycker om att sticka och virka eftersom det är enkelt att ändra form och uttryck under processen och jag hinner prova mig fram i en takt som passar mig. Garn har en spännande textur och variation. Jag vill framhäva det lekfulla och imperfekta.

Vad betyder namnet Imaskopi?

– Namnet kom från tanken på stickade och virkade maskor. Att de dessutom betyder ”i hemligt samförstånd” tycker jag passade.

Var får du din inspiration ifrån?

– Det låter kanske löjligt men jag får inspiration av allt som kommer i min väg, men kanske framförallt från personer och inställningar som bryter mot konventioner och som visar nya och annorlunda sätt att uttrycka sig på.

Du har tidigare visat på modeveckan tillsammans med Iggy Jeans men nu debuterar du för första gången själv på modeschemat – hur känns det?

– Tidigare har jag strävat efter att skapa som en egen värld kring imaskopi med fotografi och film, att nu få göra en visning känns jättespännande!

Annons

Vad kan vi förvänta oss av debutvisningen?

– Visningen är inspirerad av en saga som min mamma berättade för mig när jag var liten. Jag vill återskapa känslan av både lycka och vemod. Ni kan förvänta er jord och pastell, fluffigt mohair och en lek med storlek och passform, samt musik av Elliot Frenker inspirerad av sagan.

Vad händer härnäst för Imaskopi?

– Jag kommer under hösten att koncentrera mig på att utveckla ett färre antal designs. Där ingår balaklavan och andra multifunktionella plagg som kan dras åt och justeras efter vem som bär dem!

Annons
Imaskopi
Imaskopi
Annons
SE OCKSÅ: Så stylar du vardagsplaggen som höjer din lookBrand logo
SE OCKSÅ: Så stylar du vardagsplaggen som höjer din look

Foto: Emanuel Koroly

Annons