Populärt: ShoppingtipsStylingtipsModetrenderNew York Fashion WeekVårmode 2024Streetstyle

Ida Sjöstedt om framgången: ”Bara gör det! Vill du lyckas så är det hårt arbete som gäller”

28 aug, 2016 
AvLisa Segerson
Måndagen den 29 augusti går startskottet för Stockholms Fashion Week SS17. Som vi väntat. Inför veckan tar ELLE tempen på de designer och märken som visar. Först ut, Ida Sjöstedt.
Annons

Det har helt klart varit ett händelserikt år för Ida Sjöstedt. Hon blev utsedd till Årets designer på ELLE-galan 2016, hon har gjort ett designsamarbete med Ellos och lanserat en höstkollektion med en mörkare och inspirerande twist. På tisdag visar designern sin nya vårsamling för 2017 års sommarsäsong. Och vi ser verkligen framemot vad Sjöstedt har skapat denna gång.

Ida Sjöstedt har en fantastisk karriär bakom sig – det är det ingen tvekan om. Vi har pratat med henne och tagit reda på mer om hur allt faktiskt började.

Berätta om hur allt började? När och varför började du designa kläder?

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Jag älskade att rita kläder redan som liten, och designade alltid olika klänningar. Många plagg sydde jag upp till mina barbiedockor, men det var först när jag var i 11 år som jag började rita och sy upp kläder till mig själv.

ida-sjostedt

Berätta om din resa som designer?

– Jag började plugga skrädderi och textil i gymnasiet och därefter åkte jag till London där jag tog en bachelor i modedesign. Jag praktiserade och jobbade också hos flera ateljébaserade designers i London innan jag flyttade hem och bestämde mig för att starta eget.

Annons

Min första kollektion sålde jag in själv till Jus och Nina P i Stockholm samt till en butik i Tokyo. Något år därpå erbjöd sig Ulrika Nilsson på Jus att börja sälja åt mig som agent och då tog fart på riktigt.

Jag har alltid haft en förkärlek till festkläder och runt år 2010 började jag utveckla couturedelen med måttsydda klänningar.

Minns du det första plagget du sydde?

– Jag minns inte vilket plagg som var det allra första. Men jag sydde en dräkt till avslutningen i sjätte klass, den kommer jag ihåg väl. Den var i bombermodell, med kortkort kjol i ett grått och rosa Liberty-print.

När hittade du din designstil?

– Jag tror jag hittade den redan i gymnasiet. Det var då jag började experimentera med olika material som fuskpäls, chiffong, glitter och så vidare. Jag var på det klara med att jag ville skapa kläder som drar blickar till sig. I skolan i London utvecklades jag mer i själva designprocessen och när jag väl startade mitt eget företag så var jag på det klara med min stil.

Annons

Du har bott i London, hur har det påverkat dig och ditt hantverk?

– Jag har alltid känt mig mer besläktad med Londons designestetik än den svenska. Londons modescen genomsyras av lekfullhet och det finns en kärlek till mångfald och en rebellisk, kompromisslös ådra som jag kan känna igen mig i. Roligt dock, när jag var pluggade i London fick jag ofta höra att min estetik var ”svensk” i sitt uttryck.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag fortfarande driver mitt märke själv efter 15 år, och att jag lyckats nå ut till så många med det jag älskar.

Vad är det tuffaste med att slå igenom som designer?

– Produktion är svårt –oavsett om du är stor eller liten – allt ska klaffa tids- och kvalitetsmässigt –och du måste ta stora risker ekonomiskt innan du får igen det. Det är oftast det som tar knäcken på de som inte orkar fortsätta.

Om du kollar tillbaka, hade du gjort något annorlunda?

Annons

– Nej, jag tror inte på att ångra val man gjort tidigare i livet. När jag ser tillbaka nu förstår jag knappt hur jag orkade jobba sju dagar i veckan de första åren –men var sak har sin tid, och hade jag inte gjort det så hade jag inte heller varit där jag är i dag.

Om du inte hade jobbat som designer, vad hade du gjort då?

– Jag har aldrig riktigt haft en plan B, men kanske hade jag skrivit eller undervisat inom mode.

Vilka är dina råd till andra som vi börja designa egna kläder?

– Bara gör det! Det finns ingen mening med att bara gå och drömma – gör slag i saken och börja designa och lär dig sy. Vill du lyckas så är det hårt arbete och att leverera som gäller. Håll deadlines.

Är det några personer inom mode som inspirerat dig extra mycket genom åren?

– En person som betytt mycket för mig under åren är Ulrika Nilsson på Jus som trott på mig och stöttat mig från början. Sen beundrar jag alla designer som startat från scratch och lyckats bygga framgångsrika märken.

Annons

Dina tre bästa karriärtips?

–Skaffa dig en utbildning inom design/ konstruktion/ sömnad, gör praktik – det är ofta genom skola och praktikplatser som du får kontakter och lita på din magkänsla.

Sist men inte minst! Berätta om SS17-kollektionen? Highlights och nyckelplagg?

– Vi har jobbat med en mjukare silhuett än denna säsong –några favoriter är coutureklänningarna med insydda kilar som faller otroligt fint på kroppen. En överdimensionerad spets och 3D-blommor på mesh och chiffong är andra favoriter.

ida-sjostedt

 

Annons