Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Ida Sjöstedt: "Kollektionen visar en mörkare, mer egensinnig sida"

27 jan, 2016 
AvLisa Segerson
Måndagen den 1:a februari går startskottet för Stockholms Fashion Week AW16. Ida Sjöstedt, utsedd till Årets designer på ELLE-galan 2016, visar självklart upp sin nya höstkollektion under veckan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Årets designer Ida Sjöstedt visar upp sin höstkollektion på tisdag (den 2 februari) under Stockholms modevecka. Vi har pratat med designern för att ta tempen, höra om unika detaljer gällande kollektionen och även för att ta reda på vad mode faktiskt betyder för henne.

Läs också: Årets vinnare ELLE-galan 2016

Ida, du blev Årets designer under ELLE-galan 2016! Hur skulle du säga att du utvecklats som designer de senaste åren?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Konceptmässigt rör jag mig alltid i ungefär samma sfär men jag försöker ständigt förfina och förbättra kvalité, snitt och passform. Det senaste året tycker jag att jag lyckats bättre med att tighta till kollektionerna – de känns mindre spretiga och mer sammanhållna trots att vi kombinerar ready to wear med couture. Inom couturen jobbar jag ständigt på att hitta nya material och tekniska lösningar och att utveckla mitt formspråk.

Beskriv höstens kollektion från Ida Sjöstedt?

Annons

– Kollektionen heter Go Your Own Way och visar en lite mörkare, mer egensinnig sida av Ida-tjejen. Jag har jobbat mycket på en mer skräddad look än vad vi är vana vid att se–med mer fokus på detaljer i silhuetten som markerade axlar, formsydda ärmar och höga kragar till exempel. Jag har försökt skapa en maximalistisk look fast med ett mer subtilt hantverk.

Vilket plagg i kollektionen tycker du bäst fångar och sammanfattar hela höstkollektionen?

– Någon av de skräddade kapporna med handbroderad paljettspets.

Hur förbereder man sig bäst inför en modevecka?

– Bara jobba på och beta av en dag i taget.

Vad har kollektionen inspirerats av?

– Det går inte att blunda för det tunga världsläget med till synes olösliga konflikter i både stort och smått. Jag har inspirerats av en kvinna som inte bryr sig om att varken försöka leda eller att tillhöra någon klick – utan som ställer sig vid sidan av och går sin egen väg. Hon är stark i sig själv och behöver inte argumentera för sitt existensberättigande eller ställa sig in hos någon.

Annons

Kommer vi att få se något överraskande/utstickande under visningen?

– Jag har ju redan avslöjat att det blir lite mörkare än vanligt och kanske så ligger överraskningen i de mer subtila inslagen. Det är upp till betraktaren att avgöra.

Egen favoritlook eller plagg i din garderob?

– Kanske en mysdress i leopardvelour och paljetter.

Hur skulle du beskriva din egen stil med tre ord?

– Bekväm, obrydd, märkessnobb.

Vad betyder mode för dig?

– Mitt levebröd och livsluft.

Favorittrend hösten 2016?

– Det politiska modet i ny tappning. På 70talet var det hippie och på 90talet street-influerat, nu är det dags för politiskt mode i en ny era och det ska bli spännande att se hur det utvecklas.

Hur skiljer sig hösten kollektion från det vi sett tidigare?

– Stämningen och modet är annorlunda från de senaste säsongerna. Det är tyngre och mer melankoliskt men med några små doser svart humor.

Nyheten om att du gör en kollektion med ELLOS har just släppts, kommer det hända mer av dessa spännande samarbeten under 2016?

– Jag har ett par samarbete på g under året, men allt är ju alltid hemligt innan det släpps så tyvärr inget jag kan avslöja just nu.

Om du skulle säga något/ ge ett råd till alla som drömmer om att designa egna kläder, vad skulle det då vara?

Sluta drömma och gå till handling i stället. Allt man gör leder alltid någonstans och det är alltid bättre att göra lite än ingenting alls.

Annons