Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Icona Pop: "När saker blir för uppstyrda – ser vi alltid till att stöka till det"

10 feb, 2016 
AvJenny Bergquist
De har poppat runt världen sju år i sträck – men superkrafterna Icona Pop fortsätter att säga ja till kaos och nya äventyr. Det har tagit dem från lunchsnattande till obegränsad Chanelshopping.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För ELLE berättar tjejerna om framgången, baksidan och när de säger ”I love you”.

Namn: Aino Jawo, 29 år, och Caroline Hjelt, 28 år.

Yrke: Artister och låtskrivare.

Bor: Stockholm.

CV i urval: Släppte sin första singel 2011, slog igenom med I love it 2012. Har spelat på allt från nyårsfirandet på Times Square i New York och hos David Letterman till bröllopsfesten för prins Carl-Philip och Sofia. 2013 vann de Årets bäst klädda på ELLE-galan.

Aktuella: Jobbar med ett nytt album. I juni spelar de på Summerburst i Stockholm och Göteborg.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det säger en hel del om Aino Jawo och Caroline Hjelt att de inte hånskrattar när jag berättar om min ytterst begränsade erfarenhet av turnéliv. Den består av fyra dagar då jag reste runt med ett stort svenskt band – och återvände hem som en människospillra. Fyra dagar alltså, mer behövdes inte för att stressen av att förflytta sig från stad till stad varje dag, sova för lite och aldrig packa upp resväskan skulle bli för mycket.

Annons

Aino och Caroline har varit på turné stora delar av de senaste sju åren, och i stort sett non stop sedan 2012. De har med andra ord rejält på fötterna att skratta mig rakt i ansiktet. Just nu har de dock en ovanligt lång turnépaus. Medan de får hår och smink fixat inför ELLEs plåtning berättar de att det är första gången på sju år som de är hemma i Stockholm mer än två veckor i sträck.

– Vi har baslägret här i några månader medan vi skriver vårt nya album, säger Caroline. Det känns väldigt lyxigt att bara fokusera på att skriva låtar. Samtidigt som vi njuter av att vara hemma är det skönt att vi åker iväg några dagar då och då, fortsätter Aino. Är man på samma ställe för länge när man inte har varit det på tio år kan man ju få råpanik.

– Vi bakade till och med bullar häromdagen, lägger Caroline till.

– Det blev världens fulaste bullar, men goda var de, fyller Aino i.

Ja, det är så de pratar och agerar, hela tiden. Fyller i varandras meningar, tar vid där den andra slutat, turas om och hjälps åt. Som en person, uppdelad på två kroppar. För första gången sedan de träffades bor de däremot inte ihop. Båda två har köpt lägenhet och är numera officiellt särbor.

Annons

– Det är i och för sig inte så stor skillnad eftersom vi rings varje dag, ses varje dag och hänger hos varandra hela tiden, säger Caroline och nickar godkännande åt en kjol som stylist-Christopher håller upp framför henne. Men eftersom vi har bott i kollektiv, på hotell eller soff- surfat hos våra fina vänner under väldigt många år är det härligt att ha något som är ens eget lilla fort.

Aino och Caroline träffades på en fest 2008 och började redan dagen efter skriva musik ihop. De första Icona Pop-åren var tuffa. Under en period bodde de med skådis- kompisen Alicia Vikander i en liten lägenhet vid Portobello Road i London, delade säng och var så fattiga att de snodde avokador från grönsaksstånden på den närliggande marknaden för att över huvud taget kunna livnära sig.

Allting förändrades när singeln I love it släpptes våren 2012, och sköt upp som en raket på hitlistorna världen över. Att Lena Dunham ett halvår senare valde att använda låten i en nyckelscen i tv-serien Girls eldade på framgången ytter-ligare. Sedan debuten har Icona Pop släppt två album, sålt drösvis med skivor och uppträtt i de flesta stora amerikanska tv-shower. De har turnerat med Katy Perry, Miley Cyrus och One Direction, och gjort otaliga vändor runt USA på egen hand. Det bästa sättet att beskriva deras liv är som ett ständigt pågående kaos. Men det är ett kaos som de för det mesta har full kontroll över.

Annons

A: – Kaos är väldigt ofta positivt för oss. När saker blir alltför uppstyrda ser vi alltid till att stöka till det.

C: – Men visst har det hänt att vi har maxat kaoset lite för mycket. Du vet, hoppat på ett plan direkt efter en spelning, landat och kört en ny spelning, gjort några intervjuer, sovit två timmar i en bil på väg till en plåtning, flugit till nästa ställe, spelat.

A: – Vi har blivit bättre på att säga nej, trots att det är svårt eftersom vi älskar det här. Och själva märker vi inte hur mycket kaos det är förrän vi bjuder in någon annan i vår värld.

C: – De blir helt slut och tycker att det är sååå stressigt, och vi tänker att det här är ju värsta lugna chilldagen. Det är då vi inser vilket högt tempo vi håller.

I perioder har det trots allt blivit för mycket. I slutet av 2013 blev Aino inlagd på sjukhus i New York med hjärnhinneinflammation, men en vecka senare stod hon och Caroline ändå på scen igen. Den händelsen blev en väckarklocka som fick dem att börja använda samma strategi när det gäller arbetsbördan som de har haft med allt annat sedan starten: Vi gör saker på vårt sätt, eller så gör vi det inte alls.

Annons

C:– Vi är otroliga kontrollfreaks, och det gäller allt. Det har hänt så himla många gånger att vi har släppt lite på kontrollen och då blir det inte som vi vill. Vi vill veta och vi vill ha saker på ett visst sätt för att kunna leverera på topp. Och vi är jättetydliga, det går inte att misstolka oss.

A: – Vi är alltid öppna för att testa nya grejer och är verkligen inga divor, men ibland måste vi säga ifrån. Minns du när vi skulle köra på Good morning America och de inte lät dig kissa?

C: – Alltså, jag sa till två timmar innan: ”Grabbar, jag är lite kissnödig så innan vi går på scen behöver jag kissa.” Sen var det ett virrvarr av intervjuer och grejer och plötsligt sa de ”nu måste vi köra”. Men jag höll på att kissa på mig och vi skulle dansa på scen. Vi gjorde en vinjett och sen var det en och en halv minut kvar tills vi skulle köra. Fem personer i princip bar mig till en toalett med öppna byxor, jag spurtkissade medan de räknade ner till showen och jag fick knäppa byxorna medan jag sprang till scenen. Då var jag så jäkla förbannad!

Annons

A: – Man behöver sin lunch, man behöver få dricka sitt kaffe och kissa ibland, sen är det lugnt! Lär man sig inte att ta de pauserna blir man knäpp. Men jag har aldrig varit så lycklig som jag är nu, för vi känner att vi har kontrollen och vi vet exakt vad vi behöver.

Självförtroendet och glädjen märks verkligen, och energin de utstrålar är enormt smittsam. Ungefär som i Star Wars – the force är stark i de här två, och super- kraften gör att de vågar testa saker även när det känns läskigt. Som när de presenterade Alicia Vikander på amerikanska ELLEs prestigefyllda Women in Hollywood-gala i höstas, där de delade scen med Meryl Streep, Kate Winslet och större delen av den kvinnliga skådiseliten.

A: – Jag var sååå nervös. Vi är ju dyslektiker båda två, och pratar mycket bättre från hjärtat än om vi ska kolla på en sådan där monitor med rullande text. Men det gick bra och det är otroligt kul att göra saker där man måste pusha sig utanför sin bekvämlighetszon.

Annons

C: – Jag ser oss som två powerwomen. Vi tänker inte att nej, det där kan vi inte göra, utan vi tackar ja och kastar oss ut i stället. Den grejen är så viktig, att inte känna sig hämmad och att vara stolt över det man gör.

Lena Dunham var på galan. Träffade ni henne?

C:– Ja, lite hastigt. Hon kom dit och var så här ”ursäkta att jag är försenad, men jag har bajsat hela morgonen”. Men hon är ju för rolig! Hon och Amy Schumer satt vid samma bord och bara chefade. Man hörde Amy hojta, ”jag är så jäkla bakis”.

Att Icona Pop blev inbjudna till ELLEs Women in Hollywood-gala handlade såklart inte bara om att de skulle presentera Alicia – modevärlden har dyrkat dem från dag ett och kärleken är ömsesidig.

A: – Vi älskar fashion week, med alla visningar och uppklädda människor. Det är som konst som går på gatan. Jag glömmer aldrig vår första fashion week i New York. Vi hade ingen koll alls och fick sitta front row. Vi var i chock!

Annons

C: – Jag minns att vi breakdansade med Phillip Lim. Det spelar ingen roll hur många år som har gått, när vi ses är det fortfarande ”oh, my dancing queens”. Det är väl delvis för att det var i en miljö där det ofta är ganska stelt, men vi kom bara dit och dansade och hade kul.

På tal om att festa … Det är en sida av musikbranschen som lätt går över styr. Hur ser ni på det?

A: – För vår del går festandet i perioder. Om jag ska upp klockan 05 tre dagar i rad funkar det inte att festa varje kväll. Då kommer jag att göra dåligt ifrån mig på scen.

C: – Och folk serverar ju aldrig vatten, om man inte ber om det, det är sprit som gäller! Förut tutade vi bara och körde, men man kommer till en punkt när man inser ”det här är mitt liv” och ska man hålla i längden måste man tänka efter. Förr hade vi mer eller mindre som tradition att festa stenhårt innan vi skulle iväg, gå direkt hem och packa och dra till flygplatsen.

Annons

A: – Och så fick man se vad man fick med sig. Ibland kom man fram med en sko, typ.

C: – … och vi fick väl någon kick av det, men så skulle vi aldrig göra i dag.

A: – Vi ser hela tiden folk som går för långt och då blir man rädd.

C: – Samtidigt har vi varandra och då är det lättare att bestämma ”vi går ut och dansar men vi dricker inget i kväll”. Annars orkar man inte. Förut hade vi inte lika krävande shower, men nu kör vi som aerobicsinstruktörer och sjunger samtidigt.

A: – Vi brukar skämta om det. ”På nästa platta skriver vi bara sega låtar så vi kan ta lite pauser på scen”, men sen blir det aldrig så.

Det där att de har varandra, som Caroline påpekar, är lite av nyckeln i hela Icona Pop-projektet. Man behöver inte tillbringa lång tid med dem för att inse att det finns en grundmurad kärlek och respekt dem emellan, och att båda två är medvetna om hur mycket starkare de är ihop än var för sig. Det är en trygghet och en känsla av sam-hörighet som nog bara den som har haft en riktigt nära vän kan förstå.

Annons

C: – Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv genom Aino …

A: – … och du vet förmodligen mer om mig än vad jag själv gör. Är den ena lite svag tar den andra mer ansvar.

C: – Vi behöver inte ens prata med varandra, vi känner energier. När det är folk överallt och vi ska uppträda brukar vi stänga in oss på toa ett tag, bara vi två, och känna in energin från varandra innan vi går ut på scen. Samtidigt säger vi rakt i ansiktet på varandra vad vi tycker, det är total ärlighet som gäller. I och med att vi lever som vi gör och blir pressade i olika situationer tar vi ut allt på den som är närmast, det vill säga varandra. Fast vi bråkar otroligt sällan. Vi har nog haft tre stora bråk under de här sju åren, och de har varat i kanske tio minuter, väldigt intensivt och sen har vi gråtit och sagt ”I love you”.

A: – Så länge det är vi två och vi är eniga, då funkar allt som det ska. Har jag bara Carro vid min sida kan man placera mig nästan var som helst. När vi är tillsammans är vi Icona Pop och då är allt okej.

Läs också: Anna Ternheim: ”Jag visste inte ens om jag skulle fortsätta med musik”

Fotograf: Hedvig Jenning

Annons