Hyra kläder: Vi listar butikerna för vardag och fest

Hyra kläder online, i Stockholm och Göteborg

Vill du uppdatera garderoben på ett mer hållbart sätt? Hyr dina plagg! ELLE listar företag i Sverige som erbjuder uthyrning av kläder och accessoarer.
17 december, 2019

Att hyra kläder är det nya svarta. Javisst, i takt med att efterfrågan på hållbart mode ökar poppar det också upp fler och fler butiker som erbjuder uthyrning av plagg och accessoarer. Och inte oss emot! Tvärtom tycker vi det är ett klockrent sätt att shoppa på. Både för miljön och för vår egen plånbok. För handen på hjärtat, hur många plagg har du i garderoben som du faktiskt inte använt mer än ett par gånger? För oss är det en hel del, tyvärr.

Men det ska det bli ändring på nu. Sedan några år tillbaka finns det en hel del företag i Sverige där du kan hyra kläder antingen månadsvis eller för enstaka tillfällen. Här nedan listar vi på ELLE några favoriter. Har du egna guldkorn att tipsa om som inte är med på listan får du jättegärna höra av dig, så hjälps vi åt att samla landets bästa uthyrningstjänster på ett och samma ställe.

Här kan du hyra kläder i butik och online:

Someting borrowed

På Somethingborrowed.se kan du hyra kläder online, antingen via prenumeration eller för enstaka tillfälle. Det finns både festligare plagg och kläder som passar perfekt i vardagen. Grundpaketet kostar 599 kronor i månaden och då får du varje månad välja tre plagg från deras garderob att hyra. Du kan lägga till fler plagg eller använda tjänster som personlig styling. Läs mer här.

Sabina and friends

Sabina and friends erbjuder uthyrning av kläder och accessoarer från designers som Dagmar, Stylein och Valerie. Det finns olika typer av medlemsskap och du kan antingen hyra kläder för ett speciellt tillfälle eller månadsvis. För 599 kronor får dy låna 2 plagg under 2 veckor. Sabina and friends har ett showroom i Stockholm där du kan prova kläderna innan du hyr. Läs mer här.

Gemme

Gemme är en ny svensk digital plattform för uthyrning av kläder och accessoarer. Som medlem får du ta del av internationella varumärken som Bottega Veneta, Balenciaga och The Row samt skandinaviska designers som Totême och Acne Studios. Till skillnad från många andra uthyrningskoncept är det här användarna själva som hyr ut sina plagg, lägger upp annonser och sätter priserna. Här kan du hyra en kavaj eller en väska i en dag eller en vecka, beroende på hur länge ägaren ger godkänt för. Perfekt för dig som vill låna ett drömplagg för en kväll som du kanske inte har råd med eller vill investera i. Läs mer om tjänsten här.

It’s released

Hos It’s released kan du hyra kläder och accessoarer från designers som Stine Goya, Hope, Day Birger et Mikkelsen och Filippa K. Du prenumererar på tjänsten och för 750 kronor i månaden får du hem tre plagg per månad. Bakom företaget står Johanna Norrman och Annie Thorell. Här kan du läsa en intervju med dem.

Remake – Stockholms stadsmission

Remake är Stockholm stadsmissions eget modemärke som designar kläder tillverkade av insamlat material. Här kan du hyra unika unisex-plagg i två veckor, med möjlighet till förlängning, till en fjärdedel av priset. Gillar du plagget kan du köpa det efter hyrperiodens slut. Läs mer här.

H&M:s butik vid Sergels Torg

I H&M:s flaggskeppsbutik vid Sergels Torg i Stockholm erbjuder den svenska klädkedjan uthyrning av kläder. Fokus ligger på festliga tillställningar och här kan du hyra utvalda plagg från H&M:s Conscious Exclusive-kollektioner. Det är damplagg i storlekarna 32-48 som finns att låna och för att hyra ett plagg i en veckas tid får du betala omkring 350 kronor. Läs mer om tjänsten här.

Gina tricot i Göteborg

Med konceptet Rent Your Party Outfit erbjuder Gina tricot uthyrning av plagg till festliga tillfällen. Tjänsten finns idag enbart tillgänglig i kedjans butik i Femmanhuset i Göteborg. Själva uthyrningen går till på så vis att du betalar fullpris i kassan när du hämtar ut ditt plagg och signerar ett hyreskontrakt. När du lämnar tillbaka plagget får du tillbaka en summa som baseras på hur länge du haft plagget hemma. Läs mer här.

The wow closet

The wow closet är en uthyrningsservice för designerklänningar från svenska och internationella varumärken. Här kan du hyra klänningar för mellan cirka 400-3 000 kronor och priset avser då en tvådagarsperiod. Du kan också hyra ut de plagg du inte längre använder och tjäna pengar på dem. The wow closet finns online och har även en fysisk butik på Regeringsgatan 44 i Stocholm. Läs mer här.

Klädoteket

På Göteborgsbaserade Klädoteket kan du hyra kläder och accessoarer från ett tiotal designers. Du kan välja att hyra plaggen i två eller fyra veckor – eller om du önskar låna ännu längre än så – i upp till tre månader. Vill du sedan behålla produkten har du möjlighet att köpa loss det. Annars skickar du tillbaka det. Läs mer och se utbudet här.

Foto: Imaxtree

LÄS MER:

Redesign och hållbart mode är hetare än någonsin

De anammar trenden och omvandlar plast i havet till mode