Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Hyllning eller kopia? Här är Instagramkontot som avslöjar övertrampen i modevärlden

23 maj, 2018 
AvSusanna Strömqvist
Hyllning eller kopia – 
var går gränsen? Brooklynduon 
@diet_prada avslöjar övertrampen.
Annons

Har vi sett den förut? Känslan av déjà vu är inte helt ovanlig på catwalken i dag. Det går snabbt, plaggen forsar förbi i ett enda flöde av digitala bilder. Vem har designat vad? Handlar det om en hyllning till en föregångare, ett samarbete eller om en fräck kopia?

Det snabbväxande Instagramkontot @diet_prada har tagit på sig uppgiften att avslöja dem som hamnat på fel sida av gränsen. En ny form av modekritik som är lika träffsäker som underhållande – och som skapat chockvågor i modeindustrin. Vissa designer som blir påkomna väljer att ducka. Andra tar tjuren vid hornen.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

När Diet Prada uppmärksammade världen på att en bomberjacka i Guccis senaste resortkollektion påminde starkt om New York-designern Dapper Dans tog designern Alessandro Michele kontakt och inledde ett samarbete. Dapper Dan gjorde sig ett namn på 80-talet med egna hiphop-versioner av lyxvarumärken som just Gucci. Micheles kopia var alltså ett slags kopia av en kopia! I dagarna har Dapper Dan med Guccis hjälp återlanserat sin legendariska ateljé i Harlem. Alessandro Michele lämnade den här säsongen dessutom modigt över Guccis insta stories till Diet Prada.

Annons

Den skarpögda duon bakom det fruktade kontot förblev länge anonyma, men det är numera känt att de amerikanska vännerna Tony Liu och Lindsey Schuyler ligger bakom det. Båda med jobb i modeindustrin. De hyllas för sin utmärkta koll på modets samtidshistoria – och sitt extrema bildminne. Till sin hjälp har de även 400 k följare som villigt bidrar med nya uppslag.

Bland toppdesigner som hamnat i flödet den senaste tiden finns förutom Alessandro Michele även Loewes Jonathan Anderson, med en kopia av ett handvävt motiv från Ecuador, samt Calvin Kleins Raf Simons vars orange poncho med grova dragkedjor i vårens kollektion har en förebild från 70-talet, av amerikanska Bonnie Cashin.

Annons

Frågan är hur det kommer sig att till och med de mest tongivande modeskaparna då och då hamnar alltför nära andras design. En förklaring som brukar lyftas fram är tidspress i kombination med en designprocess som bygger på moodboards och vintageplagg. Ibland går det väl snabbt och den så kal- lade inspirationen förblir allt för obearbetad…

En av de hetaste potatisarna är naturligtvis om Vetements Demna Gvasalia gått över gränsen när han annekterat sin före detta arbetsgivare Martin Margielas idéer. Gvasalia lyfte själv frågan i senaste kollektionen som fått titeln The elephant in the room.

Enligt Diet Prada är gränsen mellan hyllning och kopia glasklar – anger man källan är det en hyllning, annars inte. Låter logiskt. Men frågan är om det innebär att Demna Gvasalia numera har ryggen fri?

Läs också:

Foto Renell Medrano, Diet Prada, Imaxtree

Annons