Höstens stora trend – powerrutan

Höstens stora trend – powerrutan

Strama upp 
garderoben med 
säsongens nya rutor!
 Klassiska gubbmönster 
med flärdig pondus.
04 november, 2017

Av: Susanna Strömquist

Raf Simons debut som kreativ chef på Calvin Klein var en av säsongens mest efterlängtade visningar. Förväntningarna var skyhöga – och infriades med besked. Visningen i New York hyllades unisont och blev dessutom startskott för en av höstens starkaste trender: den nya skräddade looken.

Med dubbelknäppta kavajer, kostymer, kappor och slanka kjolar i klassiska rutmönster lyckades Raf Simons dessutom samtidigt pricka in en annan av höstens nya favoriter – den nya powerrutan.

– De traditionella herrutorna syns verkligen överallt i höst. De är den perfekta motvikten mot allt det färgstarka, pälsfluffiga och blommönstrade i kollektionerna. En stram klassiker som ger stadga åt looken, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson.

Efter Raf Simons succédebut på Calvin Klein följde visning efter visning med rutmönstrade herrtyger i den nya skräddade looken på catwalken i Milano, London och Paris. Den rutiga kostymen och den lika rutiga kappan utkristalliserade sig snabbt som ett par av höstens främsta nyckelplagg. Bland säsongens många designer som valde att göra ett statement med rutorna utmärkte sig bland annat Balenciaga med arkivrutor i brunt och grått, Miuccia Prada med en mix av klassiska rutor, pälsfluff och lackblankt och Stella McCartney som satsade på allt från dubbelknäppta kavajer och gubbiga kostymer till feminina kappor och fodralklänningar, gärna med en mix av olika herrutor i ett och samma plagg.

– Det handlar genomgående om rutor som är tydligt manligt kodade, klassiska mönster som glencheck, överrutor och hundtandsrutor – som alla förknippas med tunga ulltyger, säger Anna Celsing, skräddare med ett förflutet på anrika skräddargatan Savile Row i London.

Calvin Klein

Enligt Anna Celsing signalerar rutan i den klassiska herrgarderoben fritid.

– Enfärgat och ränder är stramast, ju mer färg och rutor, desto sportigare, säger hon.

Hon berättar att hennes chef, mr Hitchcock på Anderson & Sheppard på Savile Row, var fantastiskt välklädd och alltid gick runt i oerhört strama kritstreckskostymer.

– En gång frågade jag honom om han någonsin hade något annat på sig. Svaret blev: ”På söndagar kan jag tänka mig ett par chinos och en rutig blazer.” Det var så långt han kunde sträcka sig.

Samtidigt påpekar Anna Celsing att rutorna vi ser i höstens kollektioner inte nödvändigtvis andas brittisk aristokrati, gods och jakt.

– Jag associerar snarare till ett slags akademikerruta. En typ av ruta som känns mer ohipp gubbe. Antingen lite mossig och inrökt med snusbrun botten och mörkröda överrutor, eller åt det gråare, skarpare hållet, som hos Calvin Klein, säger hon.

Det finns också en tydlig blinkning till 80-talet och tidigt 90-tal, när rutorna var en del av powerlooken med både små- och storrutiga bredaxlade, dubbelknäppta kavajer.

– Då fick det gärna vara starka färger i det rutiga. I dag är det en mer nedtonad palett som gäller. Men även i dag handlar det hur som helst om en riktigt mäktig look som tar för sig i rummet, säger Anna Celsing.

Calvin Klein

Trendsättande designern Demna Gvasalia kickade igång intresset för klassiska herrutor redan förra hösten med sin debutkollektion för Balenciaga. Den här säsongen satsar han på den gubbiga powerrutan i skräddade kappor med asymmetrisk knäppning och i smala sekreterarkjolar. Inspirationen till de brun- eller gråtonade rutorna har han hämtat från husets arkiv och grundaren Cristobal Balenciagas originaldesign från haute couturens guldålder på 40- och 50-talet.

– Då precis som nu var modet generellt influerat av det manliga, med mycket skräddat och klassisk elegans i looken. Det skulle vara feminina snitt, men gärna i maskulina tyger, säger Anna Celsing.

Hon påpekar också att herrutorna får en annan betydelse när de används i damplagg.

– På en man signalerar rutorna alltid fritid, men på en kvinna signalerar de i stället power och pondus, säger hon.

Bland våra svenska designer har bland annat Whyreds Roland Hjort satsat på herrutor i höst. Han har nästan alltid någon typ av ruta i kollektionen och tycker om att skapa kontraster. Den här gången har han slagit på stort med klassisk glencheck, storrutigt och smårutigt i olika versioner i kappor, kostymer och klänningar.

– Jag leker bland annat med den klassiska gubbrutan i riktigt feminina plagg. Som i en hellång, svart- och grårutig klänning med volangdetaljer. Det blev en fin kombination, ett slags gubbighet som får en ny innebörd, säger han.

House of Dagmars designer Kristina Tjäder, som har en bakgrund som herrskräddare, kombinerar också gärna höstens herriga favorittyger med feminina snitt, och med kontrasterande material.

– De klassiska rutorna kan balansera upp nästan vad som helst. De ger stadga till höstens blanka, feminina material, och till alla stora mjuka stickade tröjor. Jag kommer dessutom själv att bära rutor med rutor i höst. En rutig halsduk till en rutig kostym känns jättefint, säger hon.

Balenciaga

Cia Jansson instämmer, det är snyggt att krocka ruta mot ruta.

– Herrutorna är som ett slags trygghetsfaktor i garderoben. En evig klassiker som alltid kommer igen, förr eller senare. Jag kommer att leta fram gamla favoriter jag har haft hängande och se om de går att damma av. Och dessutom passar jag på att uppdatera samlingen. Den här säsongen är rena rama eldoradot för alla som vill bygga upp en riktigt snygg rutig bas i garderoben.

Guide! 5 klassiska herrmönster som gäller i höst

Vad är vad? Skräddaren Anna Celsing, med ett förflutet på anrika Savile Row i London, reder ut begreppen.

Foto: Foto: Imaxtree, Mathias Nordegren

LÄS OCKSÅ:

Carin Hellman utser höstens trendigaste frisyr

10 strumpbyxor som faktiskt är trendiga

Jenny Fredriksson: 7 av modeveckans mest oförglömliga ögonblick