Höjdpunkterna du vill ha koll på från Köpenhamns modevecka AW23

Snackisar och höjdpunkter från Köpenhamns modevecka aw23

Modellen som drog ner porslinet, Selams fiskskor och Coperni-vibbarna hos A. Roege Hove – här är de stora snackisarna från Köpenhamns modevecka AW23.
02 februari, 2023
Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardags
1:23

Efter reklamen: Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardags

(1:23)

Slå på ljud

Innan vårens första tecken ens har visats sig är det dags att rikta blickarna till kommande höstsäsong. Åtminstone i modebilden! Startskottet för de internationella modeveckorna har nämligen gått och det är dags för våra stora designers att presentera sina kollektioner för hösten 2023. Först ut är Copenhagen Fashion Week!

Remain AW23 – exakt så här vill vi bära skräddat i höst

I veckan har det blåst starka inspirationsvindar från grannlandet i väst. Danska designers har tagit över huvudstaden – på visningsschemat har du kunnat se välkända namn som Rabens Saloner, Ganni, Baum und Pferdgarten, Saks Potts, Stine Goya, Gestuz och A. Roege Hove. Men vi har även haft svensk representation på plats i form av Selam Fessahaye! Dessutom har gatorna i Köpenhamn bjudit på massvis av inspirerande streetstyle.

De stora snackisarna från Köpenhamns modevecka AW23

Så, vad har varit veckans stora snackisar? Modellen som drog ner porslin skapade en hel del engagemang i sociala medier, liksom Selams fiskskor och Coperni-vibbarna hos A. Roege Hove. Läs mer om detta och övriga höjdpunkter från veckan nedan!

Modellen som drog ner porslinet

Ursprungsidén till (Di)visions AW23-visning var Woodstock-festivalen möter Met-galan och kollektionen som, går under namnet ”Dressed for disaster”, är inspirerad av slutet av 90-talet och början av 00-talet.

Platsen var Josty – en av Köpenhamns få kvarvarande historiska hotellrestauranger – och showen bjöd på ett oväntat (och ikoniskt!) avslut när en av modellerna drog ner både porslin och publikens jubel. Kreativt, kul, punkigt – och definitivt en av modeveckans stora snackisar.

A. Roege Hoves ”Coperni och Bella Hadid-vibbar”

Det danska märket A. Roege Hove – med Amalie Røge Hove i spetsen – har gjort sig kända för sina figurnära stickade plagg i stretchiga material som utmanar traditioner med ett modernt förhållningssätt till det originella hantverket. Och visionen är att ständigt presentera kollektioner för alla kroppar.

Under onsdagen tog de över Köpenhamns modevecka och bjöd på ”Coperni och Bella Hadid-vibbar”. It-märket inledde nämligen sin visning med att klä en av modellerna – direkt på catwalken.

Selam Fessahayes fiskskor

James Cochrane

Bland alla danska designers har vi varit extra stolta över modeveckans svenska representation på plats – Selam Fessahaye. Designern är en av finalisterna i årets Zalando Sustainability Award och onsdagens visning var lika magisk som vi hade väntat oss!

James Cochrane
James Cochrane

Vi bjöds på ett hantverk med den överdimensionerade silhuetten, iögonfallande mönster och kreativa färgkombinationer i fokus. OCH en överraskande detalj. Tittar man riktigt noga ser man att ett djur har letat sig in på catwalken. Är fiskskon höstens hetaste trend?

Saks Potts familjevisning på Tivoli

James Cochrane

Saks Potts är alltid en av höjdpunkterna under Copenhagen Fashion Week och brukar bjuda på nytänkande casting, inspirerande kollektioner – och storslagna visningslocations. Och AW23 var inget undantag!

James Cochrane
James Cochrane

Det danska märket bjöd på en familjefest i Tivolis konsertsal. Tivoli är vanligtvis stängt den här tiden på året, men det hindrade inte Cathrine Saks och Barbara Potts att få tillgång till det.

Visningen kickade igång med ett nästan högtidligt intro av en orkester och på catwalken fick vi se såväl mammor med barn, gravida och pappor, vilket speglar märkets nya satsning med både dam-, barn- och herrsortiment. Nu kan hela familjen gå klädd i Saks Potts!

Tennisvibbar hos Baum und Pferdgarten

James Cochrane

Under namnet ”The Royal Baumgartens” stod Baum und Pferdgarten för en AW-visning med inspiration från filmregissören Wes Andersons ikoniska komedi The Royal Tenenbaums. Men våra blickar drogs extra mycket till en tydlig sportreferens i kollektionen.

James Cochrane
James Cochrane

Tennisvibbarna var starka med detaljer som en glittrande tennisbolls-clutch, tennisprints och stickade tennisbollar. I höst glömmer vi allt som har med padel att göra och går tillbaka till tennisen igen. Åtminstone om vi ska tro det danska märket!

Lisa Rinna på Rotate

I torsdags kväll tog Rotate över Köpenhamns modevecka – och feststämningen gick verkligen att TA på. Flera välkända ansikten syntes på catwalken, däribland Melrose place-skådespelaren och Real housewives-deltagaren Lisa Rinna som fick gästerna att jubla när hon gick in till låten I sas made for lovin’ you iklädd en panglook från topp till tå med svart baddräkt, leopardkappa och 80-talsinspirerad frisyr. En kväll att minnas – minst sagt!

Inspirerande streetstyle direkt från Copenhagen Fashion Week

Foto: Copenhagen Fashion Week

6 korta och trendiga frisyrer att inspireras av 2023
1:02

Efter reklamen: 6 korta och trendiga frisyrer att inspireras av 2023

(1:02)

Slå på ljud