ELLE möter Mugler – inför H&Ms mest vågade designsamarbete någonsin

05 apr, 2023 
H&M x Mugler
Nu blir sexigt folkligt. ELLE möter modehuset Muglers kreativa chef Casey Cadwallader i en exklusiv intervju inför H&Ms mest vågade design­samarbete någonsin.
Annons
Solglasögon 2023: 5 modeller att satsa på
Solglasögon 2023: 5 modeller att satsa på

På bara några år har amerikanska designern Casey Cadwallader lyckats väcka liv i lyxiga franska 70-talsmodehuset Mugler. Och moderniserat det. Stjärnor som Dua Lipa, Megan Thee Stallion och Beyonce syns i hans djärvt transparenta kroppsnära bodysuits och har höjt märkets kultstatus. Så när H&M frågade runt på sitt kontor vem som skulle bli deras nästa designsamarbete, var svaret enkelt.

H&M:s kreativa chef Ann-Sofie Johansson och Muglers kreativa chef Casey Cadwallader.
H&M:s kreativa chef Ann-Sofie Johansson och Muglers kreativa chef Casey Cadwallader.

När nyheten om designsamarbetet först presenterades tidigare i år togs det emot med blandade känslor. Det spekulerades bland annat i om husets grundare Manfred Thierry Mugler hunnit vara inblandad, men diskussionerna ska ha påbörjats före hans bortgång i januari 2022.

Annons

– Vi ville göra det speciellt eftersom vi visste att det betydde väldigt mycket för honom också, berättar H&M:s kreativa chef Ann-Sofie Johansson när vi träffas på presslanseringen i Paris. Bredvid henne sitter Casey Cadwallader, Muglers chefsdesigner sedan december 2017.

I dag förknippas modehuset, som under storhetstiden på 80- och 90-talet, med ultrasexiga, moderna, lekfulla – och urdyra – plagg som många drömmer om att bära.

HM x Mugler

När Cadwallader fick frågan om att göra H&M:s nästa designsamarbete var beslutet självklart. Men en sak bekymrade honom.

Annons

– Kommer det att hjälpa eller skada oss? Blir alla som betalat 619 euro för ett par jeans galna när de nu finns till ett lägre pris? säger Casey samtidigt som han medger en längtan efter att nå ut till de han aldrig lyckats nå tidigare, trots sina 17 år i branschen, på märken som Loewe, Marc Jacobs och senast Acne Studios.

– Jag fick ett DM på Instagram från en sjuksköterska i Chicago som berättade att hon inte har råd med det jag skapar. ”När ska du göra en kollektion som människor som jag har råd med?” frågade hon. Många, speciellt unga människor, vill bära Mugler men har inte råd. Det här var en möjlighet att skapa mode tillgängligt för alla.

När Mugler grundades 1973, blev looken med accentuerade axlar, framträdande kurvor och markerade midjor snabbt populär. För att inte tala om korsetten. Modehuset har alltid varit banbrytande, en pionjär inom kroppspositivism med hög glamourfaktor och vågad stil. Avantgardistisk och skarpt skräddad haute couture som kramar kroppens kurvor.

Annons
H&M x Mugler archive

När lanseras Mugler x H&M?

Den 11 maj lanseras kollektionen som är en hyllning till frihet och det egna uttrycket. Modehusets nya och gamla fans får möjligheten att äga ett stycke modehistoria. Kollektionen består både av plagg från Muglers senaste kollektioner och exklusiva arkiv-remakes ursprungligen skapade av grundaren Manfred Thierry Mugler. Tre utvalda arkivplagg är catwalkklassiker från 80- och 90-talet och har fått en speciell etikett med grundarens signatur.

H&M x Mugler korsett.

I övrigt kan vi förvänta oss sexiga silhuetter som suddar ut gränserna mellan underplagg och vanliga plagg, kroppsnära klänningar och signaturvridna jeans med paneler av nylon och denim.

Annons

– Det finns något spännande i att se vad som händer om byxbenet förlängs eller om sidsömmarna tas bort, säger Casey.

H&M Mugler designcollaboration

För den festsugna finns transparenta meshklänningar, catsuits, leggings och bodys. Accessoarerna (mycket av återvunnen metall) är för både dam och herr och består av handskar, strumpbyxor, huvudbonader, smycken, sjalar, väskor och skor – där Muglers stjärnmönster återfinns men även ett bumerangformat örhänge, överdrivna droppformade örhängen och cocktailringar.

H&M Mugler designkollektion

Kollektionens måste är en skräddarsydd liten svart klänning tillverkad i styv ull för att hålla sin form med åtsittande midja och vadderade höfter. Ett tekniskt svårjobbat plagg liksom många av Muglers kreationer med arkitektoniska inslag. Men den utmaningen verkar H&M ha klarat.

Annons

– När vi plåtade kampanjen kunde jag inte se skillnad på H&M-plaggen och Mugler-originalen. Det kunde inte vår designchef heller.

H&M Mugler designsamarbete

Vilka är era favoritplagg i kollektionen?

Casey: Det ändras varje dag! Jag skapade kollektionen av alla mina egna favoriter … Det är också spännande att vi har gjort herrkläder eftersom vi vanligtvis inte gör det. Nu har jag lite nya grejer att ha på mig.

Ann-Sofie: De skräddade plaggen är fantastiska. Jag älskar även denimplaggen – de är så enkla att bära.

Finns det någon rädsla för att kollektionen är för svårburen och sexig?

Annons

A-S: Jag tycker att det finns en härlig mix i kollektionen. Skrädderiet är oklanderligt, de plaggen kan du bära dagligen.

C: Jag bryr mig inte om det skulle vara så. Det finns något för alla. Jag gillar att skapa saker som pushar gränserna – det skapar en reaktion. Om du inte gillar det är det okej, om du gillar det kommer du verkligen gilla det. Det är polariserande och jag tror att det är okej att göra i design.

A-S: Självklart har alla olika åsikter, så är det alltid. Det är vi redo för!

Varför tror ni att Mugler bärs av så många, oavsett könsidentitet?

Annons

C: Det finns en förförelse. Det sticker ut, är annorlunda. Min första regel när jag startade var – du måste se att det är ett Mugler-plagg från andra sidan gatan.

A-S: Jag håller med, jag tror att Mugler har något väldigt unikt. Du vet omedelbart om det är ett plagg från Mugler. Det är svårt att hitta någon annanstans, mycket ser likadant ut i dag. Det Casey gör sticker ut. Det är lite mer vågat vilket gör det superspeciellt.

Kollektionen är vågad. Gör ni något modigt i er vardag?

A-S: Jag är väldigt safe, hehe. Jag måste driva på mig själv för att vara mer vågad.

C: Det mest vågade jag gör är att segla. Jag fick mitt kustskepparintyg för sju år sedan och köpte segelbåt under pandemin. Vill du riskera livet, lev det på en båt. Vågor slår över dig, åskväder eller cykloner drar in. Jag har blivit jagad av en vattencyklon på havet, det var vågat!

H&M x Mugler designsamarbete klänning
Annons
Innehåller annonslänkar